1 av 2: Sveriges nationaldag på Skansen. Nationaldagen firas 6 juni till minne av flera händelser, bland annat att Gustav Vasa valdes till kung 6 juni 1523. Foto: MIKAEL SJÖBERG
2 av 2: Prinsessan Madeleine, prins Daniel, kronprinsessan Victoria, kung Carl Gustaf, drottning Silvia, prins Carl Philip och prinsessan Sofia vid nationaldagsmottagningen på Stockholm slott i samband med nationaldagsfirandet 2019. Foto: KARIN TÖRNBLOM / IBL

Därför firar vi Sveriges nationaldag – allt du behöver veta

Sveriges nationaldag är den 6 juni.

Flaggan i topp – det är dags att fira nationaldagen.

Men hur firas den? Och varför? Här får du reda på allt om Sveriges nationaldag.

Sveriges nationaldag, när är den?

Nationaldagen firas 6 juni. Den firades tidigare som ”svenska flaggans dag” och fick status som nationaldag 1983. Sverige var fram till det ett av få länder i världen som saknade en officiell nationaldag. 

Varför firas nationaldagen? Vad firar vi?

Varför Sveriges nationaldag är just den 6 juni och varför vi firar den är det nog många som inte riktigt vet. Det är två historiska händelser som gör att vi firar landet. För det första valdes Gustav Vasa till kung i Sverige den 6 juni 1523. I samband med det blev Sverige ett självständigt land med en egen kung.

Den andra händelsen var den 6 juni 1809 då riksdagen skrev under den regeringsform som lade grunden för det moderna Sverige.

1916 instiftades svenska flaggans dag. Foto: FREDRIK SANDBERG/TT NYHETSBYRÅN

Är nationaldagen en röd dag?

Ja. Svenska nationaldagen blev en officiell heldag 2005 och ersatte därmed annandag pingst som tidigare var heldag.

Vad händer om nationaldagen inträffar på en helg? Får jag ledigt en annan dag?

Nationaldagen 2021 infaller på en söndag. När heldagen infaller på en lördag eller söndag kan det vara så att den som är anställd kompenseras med en annan ledig dag, till fredagen före 6 juni eller måndagen efter. Ibland kan det bli en valfri dag under året.

Detta är dock olika mellan olika arbetsplatser och handlar om vad facket och arbetsgivaren kommit överens om.

Nationaldagsfirande 2021

Nationaldagen firas över hela landet, men det är Skansen i Stockholm som är centrum för firandet. Det är dit kungligheterna kommer och det är därifrån talen, musiken och flaggviftandet tv-sänds mest. 15 000 festdeltagare får plats på det kända friluftsmuseet på Djurgården i Stockholm, invigt 1891.

2020 ställdes allt firande in på grund av coronapandemin, och samma sak sker troligtvis 2021 också.

En tradition som uppstod när nationaldagen blev röd dag 2005 är att kungen öppnar upp Kungliga slottet. Så bjuds allmänheten in för att gratis besöka stora delar av byggnader. 2020 blev rundvandringen digital – vilket säkerligen sker även 2021.

LÄS MER: Bästa tipsen för att lyckas med jordgubbsodlingen 

LÄS MER: Trädgårdsmästaren: Så får du den finaste gräsmattan i kvarteret

LÄS MER: Förverkliga pooldrömmen – guide till 9 härliga pooler

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Inspireras av Leva&Bo - just nu 6 nr för endast 99 kr. Köp nu!