Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa leva i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Sveriges nationaldag på Skansen. Nationaldagen firas 6 juni till minne av flera händelser, bland annat att Gustav Vasa valdes till kung 6 juni 1523.Sveriges nationaldag på Skansen. Nationaldagen firas 6 juni till minne av flera händelser, bland annat att Gustav Vasa valdes till kung 6 juni 1523.Sveriges nationaldag på Skansen. Nationaldagen firas 6 juni till minne av flera händelser, bland annat att Gustav Vasa valdes till kung 6 juni 1523.
Kronprinsessan Victoria och prins Daniel med barnen prinsessan Estelle och prins Oscar när Kronprinsessparet öppnade Kungliga slottet på Sveriges nationaldag 2022.Kronprinsessan Victoria och prins Daniel med barnen prinsessan Estelle och prins Oscar när Kronprinsessparet öppnade Kungliga slottet på Sveriges nationaldag 2022.Kronprinsessan Victoria och prins Daniel med barnen prinsessan Estelle och prins Oscar när Kronprinsessparet öppnade Kungliga slottet på Sveriges nationaldag 2022.
1 AV 2
Sveriges nationaldag på Skansen. Nationaldagen firas 6 juni till minne av flera händelser, bland annat att Gustav Vasa valdes till kung 6 juni 1523.
Foto: MIKAEL SJÖBERG
2 AV 2
Kronprinsessan Victoria och prins Daniel med barnen prinsessan Estelle och prins Oscar när Kronprinsessparet öppnade Kungliga slottet på Sveriges nationaldag 2022.
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT NYHETSBYRÅN

Sveriges nationaldag 2023 – därför firar vi nationaldagen

Sveriges nationaldag är den 6 juni!

Flaggan i topp! Det är dags att fira nationaldagen.

Men hur firas den? Och varför? Här får du reda på allt om Sveriges nationaldag.

Sveriges nationaldag, när är den?

Nationaldagen firas 6 juni. Den firades tidigare som ”svenska flaggans dag” och fick status som nationaldag 1983. Sverige var fram till det ett av få länder i världen som saknade en officiell nationaldag. 

Varför firas nationaldagen? Vad firar vi?

Varför Sveriges nationaldag är just den 6 juni och varför vi firar den är det nog många som inte riktigt vet. Det är två historiska händelser som gör att vi firar landet. För det första valdes Gustav Vasa till kung i Sverige den 6 juni 1523, för 500 år sedan. I samband med det blev Sverige återigen ett självständigt land med en egen kung.

Den andra händelsen var den 6 juni 1809 då riksdagen skrev under den regeringsform som la grunden för det moderna Sverige.

1916 instiftades svenska flaggans dag.1916 instiftades svenska flaggans dag.1916 instiftades svenska flaggans dag.
1916 instiftades svenska flaggans dag. Foto: FREDRIK SANDBERG/TT NYHETSBYRÅN

Är nationaldagen en röd dag?

Ja. Svenska nationaldagen blev en officiell heldag 2005 och ersatte därmed annandag pingst som tidigare var heldag.

Vad händer om nationaldagen inträffar på en helg? Får jag ledigt en annan dag?

Nationaldagen 2023 infaller på en tisdag. När helgdagen infaller på en lördag eller söndag kan det vara så att den som är anställd kompenseras med en annan ledig dag, till fredagen före 6 juni eller måndagen efter. Ibland kan det bli en valfri dag under året.

Detta är dock olika mellan olika arbetsplatser och handlar om vad facket och arbetsgivaren kommit överens om.

I år gör nationaldagen att det blir en klämdag mellan söndag och tisdag, måndag 5 juni 2023 är därmed skolor stängda och många är lediga.

Nationaldagsfirande 2023

Nationaldagen firas över hela landet, men det är Skansen i Stockholm som är centrum för firandet. Dagtid blir det firande för hela familjen och på kvällen firas det traditionsenligt med musik och tal till Sverige från Sollidenscenen och i SVT med Anne Lundberg och Micke Lejnegard som programledare. Kungafamiljen anländer med häst och vagn.

Kungaparet inleder dock nationaldagen med att besöka Strängnäs och uppmärksammar att det på dagen är 500 år sedan som Gustav Vasa valdes till kung, just i Strängnäs 1523. Firandet i Strängnäs inleds i domkyrkan klockan 10.

En tradition som uppstod när nationaldagen blev röd dag 2005 är att kungen öppnar upp Kungliga Slottet. Då bjuds allmänheten in för att gratis besöka stora delar av byggnaden. 2023 öppnas Slottets portar klockan 10 av Kronprinsessparet, sedan är Slottets salar, museer, utställningar och aktiviteter öppna med fri entré till klockan 17. Nationaldagen firas även i Drottningsholms slottspark, i Hagaparken och på Gripsholms slott.

LÄS MER: Bästa tipsen för att lyckas med jordgubbsodlingen 

LÄS MER: Trädgårdsmästaren: Så får du den finaste gräsmattan i kvarteret

Se även: