1 AV 2
Sveriges nationaldag på Skansen. Nationaldagen firas 6 juni till minne av flera händelser, bland annat att Gustav Vasa valdes till kung 6 juni 1523.
Foto: MIKAEL SJÖBERG
2 AV 2
Prinsessan Madeleine, prins Daniel, kronprinsessan Victoria, kung Carl Gustaf, drottning Silvia, prins Carl Philip och prinsessan Sofia vid nationaldagsmottagningen på Stockholm slott i samband med nationaldagsfirandet 2019.
Foto: KARIN TÖRNBLOM / IBL

Sveriges nationaldag 2022 – därför firar vi nationaldagen

Sveriges nationaldag är den 6 juni.

Flaggan i topp – det är dags att fira nationaldagen.

Men hur firas den? Och varför? Här får du reda på allt om Sveriges nationaldag.

Sveriges nationaldag, när är den?

Nationaldagen firas 6 juni. Den firades tidigare som ”svenska flaggans dag” och fick status som nationaldag 1983. Sverige var fram till det ett av få länder i världen som saknade en officiell nationaldag. 

Varför firas nationaldagen? Vad firar vi?

Varför Sveriges nationaldag är just den 6 juni och varför vi firar den är det nog många som inte riktigt vet. Det är två historiska händelser som gör att vi firar landet. För det första valdes Gustav Vasa till kung i Sverige den 6 juni 1523. I samband med det blev Sverige ett självständigt land med en egen kung.

Den andra händelsen var den 6 juni 1809 då riksdagen skrev under den regeringsform som lade grunden för det moderna Sverige.

1916 instiftades svenska flaggans dag. Foto: FREDRIK SANDBERG/TT NYHETSBYRÅN

Är nationaldagen en röd dag?

Ja. Svenska nationaldagen blev en officiell heldag 2005 och ersatte därmed annandag pingst som tidigare var heldag.

Vad händer om nationaldagen inträffar på en helg? Får jag ledigt en annan dag?

Nationaldagen 2022 infaller på en måndag som i år även är annandag pingst. När helgdagen infaller på en lördag eller söndag kan det vara så att den som är anställd kompenseras med en annan ledig dag, till fredagen före 6 juni eller måndagen efter. Ibland kan det bli en valfri dag under året.

Detta är dock olika mellan olika arbetsplatser och handlar om vad facket och arbetsgivaren kommit överens om.

Nationaldagsfirande 2022

Nationaldagen firas över hela landet, men det är Skansen i Stockholm som är centrum för firandet. Det är dit kungligheterna kommer och det är därifrån talen, musiken och flaggviftandet tv-sänds mest. 15 000 festdeltagare får plats på det kända friluftsmuseet på Djurgården i Stockholm, invigt 1891.

2020 ställdes allt firande in på grund av coronapandemin, 2021 blev det ett mindre firande på Skansen med kronprinsessan Victoria och prins Daniel. 2022 är äntligen de stora firanden runtom i landet tillbaka, bland annat på Skansen där man firar hela dagen.

En tradition som uppstod när nationaldagen blev röd dag 2005 är att kungen öppnar upp Kungliga Slottet. Då bjuds allmänheten in för att gratis besöka stora delar av byggnader. 2022 öppnas Slottets portar klockan 10 av Kronprinsessparet, sedan är Slottets paradvåningar och museer är öppna med fri entré till klockan 17.

Nationaldagen på tv 2022

Nationaldagen på Skansen avslutas med en nationaldagskonsert som sänds i efterhand på SVT1 klockan 20.00.

LÄS MER: Bästa tipsen för att lyckas med jordgubbsodlingen 

LÄS MER: Trädgårdsmästaren: Så får du den finaste gräsmattan i kvarteret

Se även: