Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

Publicerad 1 maj 2018 14:08

Därför firar vi Sveriges nationaldag – allt du behöver veta

Sveriges nationaldag på Skansen. Nationaldagen firas 6 juni till minne av flera händelser, bland annat att Gustav Vasa valdes till kung 6 juni 1523.

Sveriges nationaldag på Skansen. Nationaldagen firas 6 juni till minne av flera händelser, bland annat att Gustav Vasa valdes till kung 6 juni 1523.

1/2

Foto: Johan Adelgren

1916 instiftades Svenska flaggans dag.

1916 instiftades Svenska flaggans dag.

2/2

Foto: Carl Sandin / Bildbyrån

Sveriges nationaldag 6 juni! Flaggan i topp – det är dags att fira nationaldagen.

Här får du reda på allt om Sveriges nationaldag.

1. Vasa valdes

Nationaldagen firas sjätte juni till minne av följande händelser: Gustav Vasas val till Sveriges kung 6 juni 1523, då grunden till ett svenskt nationellt rike lades, samt antagandet 6 juni av 1809 års författning, som fastslog de medborgerliga fri- och rättigheterna. Viktiga saker – om än inte så där jättefestliga kanske...

2. Artur valde

Nationaldagen kom till 1893. Varför datumet blev just 6 juni berodde på Skansens grundare Artur Hazelius. Han valde ut den dagen till "firande av våra historiska minnen". Eftersom den 6 juni inföll på Gustafsdagen hamnade Gustav Vasa i blickfånget.

3. Blev flaggdag

6 juni var en inofficiell nationaldag fram till 1916. Då instiftades den som Svenska flaggans dag. Det dröjde till 1983 innan 6 juni blev Sveriges officiella nationaldag. Flaggorna som signum har den behållit.

Foto: Carl Sandin / Bildbyrån

4. Skansen centrum

Nationaldagen firas över hela landet, men det är Artur Hazelius Skansen som är själva centrum för firandet. Det är dit kungligheterna kommer och det är därifrån talen, musiken och flaggviftandet tv-sänds mest. 15 000 festdeltagare får plats på det kända friluftsmuseet på Djurgården i Stockholm, invigt 1891.

5. Ledigt firande

Sedan 2005 har nationaldagen även varit helgdag och en röd dag i almanackan. Det innebär att de flesta numera är lediga från sina jobb 6 juni. Tidigare var nationaldagen vanlig arbetsdag och firandet blev därefter - relativt glest.

LÄS OCKSÅ: Grilla på nationaldagen? Här är allt du behöver veta om grillning

6. Smörgåstårta firarmat

Picknick, grillning och smörgåstårta är saker som kommit att bli förknippade med nationaldagsfirandet på olika platser runt om i landet – förutom flaggviftande, tal och sång. Speciellt sedan nationaldagen blev arbetsfri.

7. Kungen bjuder in

En ny tradition som uppstått sedan nationaldagen blev röd dag 2005 är att kungen öppnar upp slottet. Han bjuder in allmänheten att gratis besöka stora delar av byggnaden. Många brukar nappa på erbjudandet. Det är extra populärt att komma till de gyllene salarna när inträdesavgifterna slopats.

8. Flaggas flitigt

Firandet av den svenska nationaldagen är måhända inte lika euforiskt som i många andra länder, till exempel Norge. Däremot hävdar sig Sverige väl när det gäller flaggande. Få andra länder innehåller så många flaggstänger som Sverige. Och de används flitigt - inte minst på nationaldagen.

9. Traditionsrik sång

En vanlig sång på nationaldagen är – just – nationalsången "Du gamla, du fria". Texten skrevs av forskaren och diktaren Richard Dybeck 1844 medan musiken är hämtad från den finlandssvenska folkvisan "Olof Adelin". "Du gamla, du fria" har aldrig blivit antagen officiellt som Sveriges nationalsång. Men traditionens makt är stor...

10. Nationaldag vanlig

Sverige var fram till 1983 ett av få länder i världen som saknade en officiell nationaldag. De allra flesta länder har en dag att fira "till minne av någon viktig händelse med särskild betydelse för landets historia" - så lyder själva beskrivningen av en nationaldag. De mest kända nationaldagsdatumen i Sverige - förutom 6 juni - är med all säkerhet 17 maj (Norge) och 4 juli (USA).

Källa: ne.se, wikipedia.org, nordiskamuseet.se, nationaldagen.se, so-rummet.se

Har du koll på våra andra traditioner? Därför firar vi: