Att pingst har med Jesus att göra vet de flesta. Men vet du vad som egentligen hände? Foto: Istock

Därför firar vi pingst – allt du behöver veta

När firas pingst och varför firar vi pingst egentligen?

Pingsten är en helg som är viktig för kyrkan men går många obemärkt förbi – om man inte har ett bröllop att se fram emot förstås.

Här får du veta det viktigaste om pingsthelgen.

När firas pingsten 2021?

Pingstafton infaller i år lördag den 22 maj, pingstdagen är söndag den 23 maj och annandag pingst är den 24 maj. Ordet pingst härstammar från grekiska ordet pentekosté, som betyder den femtionde. Eftersom påsken är vid olika tider varje år varierar också pingstens datum. Pingstdagen firas alltid den 50:e dagen efter påskdagen. Om du vill räkna ut när pingsten är tänker du så här: sju veckor efter första söndagen efter första fullmånen efter vårdagjämningen.

LÄS MER: Så ska du fira mors dag – enligt gammal tradition 

Är pingstdagen en röd dag?

Ja, pingstdagen infaller alltid på en söndag och är därmed alltid en röd dag.

Vad är pingst?

Pingsten kallas ofta för "kyrkans födelsedag". Pingsten firas för att den heliga Ande gav sig tillkänna för Jesu lärjungar. Jesus hade lovat att sända en kraft som skulle hjälpa lärljungarna sedan han hade lämnat dem. Tio dagar efter hans himmelsfärd visade sig, enligt Bibeln, Anden för lärjungarna genom storm och eld. Lärjungarna kunde plötsligt tala med nya ord som Anden gav dem. Det kallas tungomålstalande.

Pingsten kallas ofta för "kyrkans födelsedag". Det var när den heliga Anden kommit in i lärjungarna som de började sprida den kristna läran och grunda församlingar.

Pingst är en den traditionella bröllopshelgen i Sverige, mycket tack vare att naturen står i vacker blom då. Foto: Istock

Pingsten är en stor helg för kyrkan

Pingsten har firats som en egen högtid i kyrkan sedan 200-talet. Den anses som kyrkans tredje stora helg vid sidan av julen och påsken.

Många gifter sig under pingsthelgen

Pingsten är den traditionella bröllopshelgen i Sverige. Naturen är nyvaknad och vädret oftast fint. Det är romantik i luften. Dessutom är det enkelt att pryda kyrkan och festsalen med fräscha, nyplockade gröna löv och blommor. Eller kanske framför allt späda björkar. Vinden som björkarna vajar i ses ofta som en symbol för Anden – Guds andedräkt.

LÄS MER: Kristi himmelfärd då – när är det och varför firar vi den dagen?

LÄS MER: 14 fina planteringsbord för trädgård och balkong

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Inspireras av Leva&Bo - just nu 6 nr för endast 99 kr. Köp nu!