Att pingst har med Jesus att göra vet de flesta. Men vet du vad som egentligen hände? Foto: Istock

Därför firar vi pingst – allt du behöver veta

Pingsthelgen närmar sig! Men vad är det egentligen som firas? 

Jo, pingsten är en helg som är viktig för kyrkan men går många obemärkt förbi – om man inte har ett bröllop att se fram emot förstås.

Här får du veta det viktigaste om pingsthelgen.

LEVA&BO Redaktionen

När firas pingsten 2022?

Pingstafton infaller i år lördag den 4 juni och pingstdagen är söndag den 5 juni. Annandag pingst är måndag den 6 juni och infaller alltså samma dag som Sveriges nationaldag som är en röd dag.

Ordet pingst härstammar från grekiska ordet pentekosté, som betyder den femtionde. Eftersom påsken är vid olika tider varje år varierar också pingstens datum. Pingstdagen firas alltid den 50:e dagen efter påskdagen. Om du vill räkna ut när pingsten är tänker du så här: sju veckor efter första söndagen efter första fullmånen efter vårdagjämningen.

Är pingstdagen en röd dag?

Ja, pingstdagen infaller alltid på en söndag och är därmed alltid en röd dag. 

Vad är pingst?

Pingsten kallas ofta för "kyrkans födelsedag". Pingsten firas för att den heliga Ande gav sig tillkänna för Jesu lärjungar. Jesus hade lovat att sända en kraft som skulle hjälpa lärljungarna sedan han hade lämnat dem. Tio dagar efter hans himmelsfärd visade sig, enligt Bibeln, Anden för lärjungarna genom storm och eld. Lärjungarna kunde plötsligt tala med nya ord som Anden gav dem. Det kallas tungomålstalande.

Pingsten kallas ofta för "kyrkans födelsedag". Det var när den heliga Anden kommit in i lärjungarna som de började sprida den kristna läran och grunda församlingar.

Pingst är en den traditionella bröllopshelgen i Sverige, mycket tack vare att naturen står i vacker blom då. Foto: Istock

Pingsten är en stor helg för kyrkan

Pingsten har firats som en egen högtid i kyrkan sedan 200-talet. Den anses som kyrkans tredje stora helg vid sidan av julen och påsken.

Många gifter sig under pingsthelgen

Pingsten är den traditionella bröllopshelgen i Sverige. Naturen är nyvaknad och vädret oftast fint. Det är romantik i luften. Dessutom är det enkelt att pryda kyrkan och festsalen med fräscha, nyplockade gröna löv och blommor. Eller kanske framför allt späda björkar. Vinden som björkarna vajar i ses ofta som en symbol för Anden – Guds andedräkt.

Se även: