Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

Publicerad 28 sep 2018 12:38

Därför firar vi allhelgonahelgen

<span>Under allhelgonahelgen minns vi våra döda på ett särskilt sätt. Gravarna smyckas med blommor och tända ljus och många kyrkoförsamlingar bjuder in dem som mist en nära släkting under året till en minnesgudstjänst.</span>

Under allhelgonahelgen minns vi våra döda på ett särskilt sätt. Gravarna smyckas med blommor och tända ljus och många kyrkoförsamlingar bjuder in dem som mist en nära släkting under året till en minnesgudstjänst.

1/3

Foto: Gun Persson Ljusne

Under gudstjänsten läses ofta namnen upp på alla personer som dött i församlingen sedan förra allhelgonahelgen.

Under gudstjänsten läses ofta namnen upp på alla personer som dött i församlingen sedan förra allhelgonahelgen.

2/3

Foto: Frank Gärtner - Www.Frankgaertn

<span>Allhelgonadagen nämndes första gången – under Sveriges katolska medeltid – i Vallentunakalendariet 1198. <br></span>

Allhelgonadagen nämndes första gången – under Sveriges katolska medeltid – i Vallentunakalendariet 1198.

3/3

Foto: Tage Persson

Alla helgons dag och allhelgonadagen bildar allhelgonahelgen.

Det är en helg då vi tänder ljus och minns våra döda.

Här får du veta mer om denna högtid.

En helg att minnas våra döda

Under allhelgonahelgen minns vi våra döda på ett särskilt sätt. Gravarna smyckas med blommor och tända ljus och många kyrkoförsamlingar bjuder in dem som mist en nära släkting under året till en minnesgudstjänst. Under gudstjänsten läses ofta namnen upp på alla personer som dött i församlingen sedan förra allhelgonahelgen.

LÄS MER: Så får du ljungen att hålla hela vintern

Alla helgons dag och allhelgonadagen

Alla helgons dag är en rörlig helgdag. Den firas varje år på den lördag som infaller mellan 31 oktober och 6 november. 2018 är det 3 november. Allhelgonadagen däremot infaller alltid första november, i år är det en torsdag, men den är ingen helgdag i sig.

Foto: Getty Images / iStock Editorial

Inte blanda ihop med halloween

Halloween infaller enligt traditionen alltid den 31 oktober. Men i Sverige finns inget fast datum spikat för halloweenfirande. Det är okej att fira halloween dagen före Alla helgons dag, dagen före Allhelgonadagen eller dagarna närmast omkring. Men det är viktigt att inte förväxla halloween med Alla helgons dag och den efterföljande Allhelgonadagen när de döda ska hedras och gravar utsmyckas.

LÄS MER: Därför firar vi halloween – och så ska man egentligen fira

Allhelgonadagen – vinterns första dag

Allhelgonadagen nämndes första gången – under Sveriges katolska medeltid – i Vallentunakalendariet 1198. Den räknades då till andra klassens helger och kom i betydelse närmast efter jul, påsk och pingst. Den ansågs också vara vinterns första dag. Den behölls som helgdag till 1772. Skälet till att den försvann var att helgon inte sågs som en del i den protestantiska lutherska trosuppfattningen.

Alla helgons dag blev officiell helgdag 1953

På 700-talet började helgon firas inom den kristna kyrkan och även martyrer, människor som dött för sin tro, började uppmärksammas. Det blev många dagar att fira och så småningom – för cirka 1 000 år sedan – beslutade den tyskromerske kejsaren Ludvig den fromme att införa en gemensam dag i almanackan för alla helgon och martyrer utan namn. Så kom Alla helgons dag till. Den har flera gånger genom historien omvärderats beroende på förändrade religiösa uppfattningar. 1953 blev helgdagen officiell i Sverige.

LÄS MER: Höstens finaste dekoration – så gör du en fin ljungboll

Foto: Tage Persson

Sed att tända gravljus

Sedan att tända ljus på gravarna under allhelgonahelgen växte fram i Sverige mot slutet av 1800-talet. Längre tillbaka tändes gravljus mestadels på julafton. Den seden levde för övrigt kvar ända in på 1940-talet.

LÄS MER: Därför ska du alltid ta bort vekeshållaren i ljuset

Svenska kyrkans hållning

Kollektbönen i svenska protestantiska kyrkor under alla helgons dag markerar kyrkans officiella hållning till helgonen. Prästerna ber att "förebilden" av "helgonens skara" ska "väcka oss till evigt liv så att vi inte bara firar deras minne utan också följer dem i tro och goda gärningar." Den evangelisk-lutherska kyrka som Svenska kyrkan tillhör vördar inte enskilda helgon som inom den romersk-katolska kyrkan.

Källa: svenskakyrkan.se, nordiskamuseet.se, hogtider.wordpress.com, odla.nu.

Relaterat