&nbsp;Dags att så eller vänta&nbsp; - tips till all så-sugna<br />

MAGISKT ATT SÅ. Silversmeden Anneli Widjestål Enghage, 52, blir lycklig när hon kan göra pesto av den egna basilikan. "Oilka sorters luktärter är en särskild passion. De doftar gott och är bra som snittblommor", säger hon.

Foto: Christer Wahlgren

MAGISKT ATT SÅ. Silversmeden Anneli Widjestål Enghage, 52, blir lycklig när hon kan göra pesto av den egna basilikan. "Oilka sorters luktärter är en särskild passion. De doftar gott och är bra som snittblommor", säger hon.

Luktärter, basilika och tomater.

Det är dags att så fröna i krukor.

- Jag blir så lycklig när det gror. Det är magiskt, säger Anneli Widjestål Enghage, 52.

Andra har också läst

Anneli står i växthuset av trä som hon och maken Jonas Enghage byggde för två år sedan, omgiven av krukor med persilja, mexikansk dragon och tagetes som hon försått.

- Och så har jag frölådor överallt inomhus. Min man ojar sig över att det till och med står frö­lådor i badrummet, men det är perfekt temperatur där, säger hon.

Är mer i trädgården

Hon är silversmed och har smedjan på 1800-talsgården med den 5 000 kvadratmeter stora trädgården.

- Men det händer att jag tillbringar mer tid i trädgården än i smedjan. Man får en sådan häftig belöning när man kan äta egen sallad, gurka, persilja, lök och potatis.

Trädgårdsintresset väcktes till liv för fyra år sedan efter flytten till gården utanför Trelleborg.

- Det var som att flytta till paradiset. Från början kunde jag inte så mycket, men tjusningen är att det hela tiden finns mer att lära, säger Anneli.

Intresset ökar

Hon läser engelska trädgårdssajter och köper 30-40 fröpåsar per säsong. Och det är Anneli långtifrån ensam om. Svenskarnas trädgårdsintresse har ökat raketartat de senaste åren.

Enligt Expressens trädgårds­expert Nina Bergström är det ­perfekt att förså sommar­blommor, basilika och tomater nu.

- Men läs på baksidan av frö­påsen. Sår du för tidigt blir ­växterna långa och rangliga för att ljuset inte räcker till, säger Nina Bergström.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Gör som 127 000 andra - Inspireras av Leva&Bo! Se erbjudande