1 av 11: Trapphuset. Byrån har över hundra år på nacken och är ett arvegods. Claras klänning är ett loppisfynd och skolplanscherna fick hon ta från en gammal nedlagd skola. Foto: Clara Lidström
2 av 11: Mönstrat. Kökssoffan har Clara ärvt av sin mormor och köksbordet är ett gammalt slagbord från en släkting till hennes man.
3 av 11: Köket. Skolplanschen med pumpan är från returmarknaden i Arvidsjaur och slantade upp 25 kronor. Tapeten på väggen kommer från Sandbergs tapeter och ger en skön retrokänsla.
4 av 11: Redskap. En trasig fruktlåda blev en cool skylt. De gamla köksredskapen är köpta på en bakluckeloppis. Foto: Clara Lidström
5 av 11: Porslin. Ett av Claras bästa fynd är dessa små kaffekoppar - tolv stycken i perfekt skick. För en hundralapp på ett av kommunens returcentrum. Foto: Clara Lidström
6 av 11 Foto: Clara Lidström
7 av 11: Som nytt. Skåpet i sovrummet - uppfixat och fint! Foto: Clara Lidström
8 av 11: Färgglada. Clara och hennes son klädda i loppis från topp till tå. Foto: Clara Lidström
9 av 11: Kul ljus. Ett trasigt instrument blev en rolig och udda ljusstake. Foto: Clara Lidström
10 av 11: Pianostol. Pianopallen fick en ny klädsel med udda tygstuvar. Foto: Clara Lidström
11 av 11: Sommartyg. Clara köper billiga möbler som hon kan klä om själv. Foto: Clara Lidström

Clara: "Det enda som är nytt är min säng"

- Min puls höjs när jag går på loppis.

Så beskriver Clara Lidström effekten av spännande fyndjakter i outforskade sortiment. Hon väljer loppis och second hand både för kreativitetens och miljöns skull.

Sofia Ståhlspets

Vårt hem består  till 90 procent av gamla saker. Det enda som är nytt är sängen, berättar Clara Lidström, för många känd som bloggerskan Underbara Clara.

Den som följer bloggen har knappast undgått hennes stora intresse för hemmapyssel och loppisfynd. Clara Lidström är en passionerad loppisbesökare - med vanan inne sedan barnsben.

- Mamma och pappa brukade åka långa omvägar med bilen för att gå på loppis, så mycket av intresset har jag fått från min familj.

När hon går på loppmarknader gör hon det gärna ensam, risken är annars att båda fastnar för samma fynd.

 

Själva loppisletandet beskriver hon som en skattjakt. Man vet aldrig vilka guldkorn som kan tänkas dölja sig i ostrukturerade butiker och marknader. Bland sina egna fynd nämner hon en fungerande kobratelefon för 50 kronor och en komplett bersåservis för 750 kronor.

- Jag kände mig helt lycklig när jag köpte servisen, minns hon.

Förutom möjligheten att hitta ovanliga prylar till bra priser tycker hon att miljöaspekten är en av de största vinsterna med loppis och second hand.

 

- Hos kedjor som Myrorna och Röda korset går dessutom pengarna till välgörenhet. Det har hänt att jag köpt något som jag lämnat tillbaka till samma butik efter ett år. Kanske hade jag kunnat sälja det vidare, men jag ser det lite som en donation. Man "hyr" något under en period som man sedan ger tillbaka.

 

I september kommer hennes första bok ut, Underbara Clara - vintagepimp och hemmafix.

- Den handlar om inredning och loppisfynd med fokus på pyssel och projekt, berättar hon.

Boken innehåller såväl praktiska tips som betraktelser över livet på den norrländska landsbygden.

Clara Lidström upplever att det i dag finns en längtan efter det genuint hemmagjorda, till skillnad från det hon beskriver som sin "mormors och morfars generation", då massproducerade och nyinköpta varor ansågs fint eftersom det var något annorlunda och ovanligt.

- Men i dag är hemsydda kläder inte något skällsord och hembakat anses bra. Gamla saker har dessutom bra kvalitet, som vintagekläder. De är inte gjorda för att gå sönder så att du ska köpa nytt hela tiden.

 

Det är knappast någon hemlighet att man ekonomiskt kan göra enorma vinster på att handla second hand. Clara Lidström har också fått mycket gratis. När hon som 21-åring köpte hus med sin man hade de inte så mycket pengar. En släkting hade dock en ladugård fylld med möbler där de fick hämta vad de ville.

- Det händer  att folk bjuder in oss att rota på deras vind. En gång fick jag komma till en gammal byskola där det fanns planscher och stringhyllor jag kunde ta hem. De bästa loppisfynden har jag gjort i trakterna kring Arvidsjaur och Jockkmokk, men generellt känns det som att folk har blivit mer medvetna om vad saker och ting ska kosta. Det har blivit svårare att göra fynd.

 

Hennes råd till andra loppisbesökare är att ha ett öppet sinne. Det kan vara svårt att hitta exakt det man tänkt sig, men en pryl kan ha flera funktioner.

- Jag hittade sockerlådor som jag har satt på väggen som skohylla, andra har blivit en bokhylla i läshörnan. Jag har också en emaljkruka som har blivit lampskärm till min kökslampa.

Claras loppistips: Glöm inte att pruta

1 Har du svårt att hitta bra loppmarknader? Titta i lokaldelen längst bak i din tidning.

2 Var på plats tidigt när alla fynd fortfarande finns kvar.

3 Ha alltid med dig kontanter.

4 Pruta. Många tycker det är jobbigt, men jag brukar stega fram med det jag vill köpa och fråga "Vad ska du ha?". Även om det finns prislapp. Man kan även slänga ihop alla fynd man hittat i en korg och få ett bra enhetspris. Folk vill ofta bli av med det de säljer.

5 Leta med hela kroppen, rota och gräv. Ha på dig lite sunkigare kläder och sköna skor.

Bor på landet

Hemma hos: Clara

Familj: Man, son och hund.

Bor: I ett 30-talshus på landet utanför Umeå.

Ålder: 26.

Gör: Författare och bloggar på underbaraclaras.com.

Aktuell: Med boken Underbara Clara - vin­tagepimp och hemmafix.