Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

Publicerad 12 apr 2018 14:58

Chockerande ny studie: plastpåsar är bättre för miljön

De allra flesta av oss vill värna om miljön. Därför har också tygpåsar när vi handlar blivit väldigt populärt...

De allra flesta av oss vill värna om miljön. Därför har också tygpåsar när vi handlar blivit väldigt populärt...

1/3

Foto: Getty Images

Men nu kommer en ny forskarstudie från Danmark som visar att det är bättre att använda plastpåsar i stället för tyg- eller papperspåsar.  Läs mer nedan!

Men nu kommer en ny forskarstudie från Danmark som visar att det är bättre att använda plastpåsar i stället för tyg- eller papperspåsar. Läs mer nedan!

2/3

Foto: Getty Images

I dag tas det fram 280 miljoner ton plast per år och enligt beräkningar finns i dag ungefär 150 miljoner ton plast i haven som sprider gifter, förstör miljön och djurlivet...

I dag tas det fram 280 miljoner ton plast per år och enligt beräkningar finns i dag ungefär 150 miljoner ton plast i haven som sprider gifter, förstör miljön och djurlivet...

3/3

Foto: Getty Images

Hur länge har vi inte hört att vi helst ska skippa plastpåsarna?

Att det är tyg- och papperspåsar som gäller – för miljöns skull.

Nu kommer en ny och chockerande studie: plastpåsar är bättre!

De allra flesta av oss vill värna om miljön. Därför har också tygpåsar blivit väldigt populärt och försäljningen av papperspåsar i stället för plast har ökat markant. Likaså har de allra flesta butiker, efter nya regler, börjat ta betalt för sina plastpåsar samtidigt som de informerar om plastens miljöpåverkan. 

LÄS OCKSÅ: Så plastbantar du i ditt kök – 10 tips 

Foto: Fotolia

150 miljoner ton plast flyter omkring i haven

I dag tas det fram 280 miljoner ton plast per år och förbrukningen har de senaste 50 åren ökat 20 gånger. 40 procent av den plast som tillverkas används till engångsförpackningar som också är det vanligaste skräpet i havet. Minst åtta miljoner ton plast hamnar i haven varje år och enligt beräkningar finns i dag ungefär 150 miljoner ton plast i haven.

Miljöstyrelsen menar att plastpåsar är bäst för miljön

Men nu kommer en ny och chockerande studie som ställer mycket på ända. Det är danska miljöstyrelsen som kommit fram till att plastpåsar är bäst för miljön. Man har i sin studie analyserat de vanligaste shoppingkassarnas ekologiska livscykel – hela vägen från produktion och användning till dess att de kasseras. 

Forskarna ville ta reda på vilken typ av påse som har den bästa miljöprestandan och tittade på 16 olika parametrar, bland annat ozonpåverkan, giftighet för människor, klimatpåverkan, miljö samt vattenåtgång.

Foto: Fotolia

Störst miljöpåverkan hade ekologisk tygkasse av bomull

Forskarna som höll i detta testade flera olika sorters material; polypropen, biopolymer, papper, bomull, LDPE-plast, återvunnen PET-plast, polyester och komposit. Man tittade även på miljöpåverkan under transport från producenten, energiåtgången vid produktion, samt avfallshantering.

Allra störst miljöpåverkan hade faktiskt tygkassen av ekologisk bomull – den behövde användas hela 149 gånger för att bli kvitt sin klimatpåverkan, och minst 20 000 gånger om man ser till samtliga miljöindikatorer.  

LÄS OCKSÅ: 8 anledningar att sluta använda plast nu 

Plastpåsar i matbutik ger lägst miljöpåverkan

En papperspåse var inte heller det bästa då den behöver återanvändas 43 gånger för att hela miljöpåverkan ska försvinna. 

Den huvudsakliga slutsatsen blev i stället att plastpåsar av LDPE-plast (matbutiker), som är av polyeten med låg densitet ger den absolut lägsta miljöpåverkan om man ser till de flesta miljöindikatorerna. 

Foto: Fotolia

Alla påsar ska återanvändas 

När man ska återvinna så menar forskarna att det bästa är att använda plastpåsen som en soppåse i stället för att slänga den i återvinningen eller annanstans. Det gäller lättare plastpåsar av LDPE, papper och bioplymer för att de då gör minst miljöpåverkan. Däremot, om det är ”tunga” påsar, gjorda av till exempel polypropen, återvunnen PET-plast och polyester finns det större fördelar med att återvinna. 

Forskarna är dock noga med att poängtera att alla påsar ska återanvändas så många gånger man kan innan de blir soppåsar eller kastas i återvinningen/restavfallet. 

LÄS OCKSÅ: Därfös ska du aldrig använda kläder med syntet i 

Källa: Ministry of environment and food of Denmark