Det utifrån sett gulliga kapellet ger en chock när man väl kliver in...
1 av 11: Det utifrån sett gulliga kapellet ger en chock när man väl kliver in... Foto: Skärmdump
... inget är som man förväntar sig...
2 av 11: ... inget är som man förväntar sig... Foto: Skärmdump
I ”Vem bor här?” framställer han sig som en ”torr jurist” och ”Östermalmsgubbe”, men normalt sett har han bara slips en gång om året, och går omkring i hood-tröjor, jeans och har långt hår som här.
3 av 11: I ”Vem bor här?” framställer han sig som en ”torr jurist” och ”Östermalmsgubbe”, men normalt sett har han bara slips en gång om året, och går omkring i hood-tröjor, jeans och har långt hår som här. Foto: Privat
Ett gammalt biljardbord och ett trumset är bara en av alla udda detaljer i det annorlunda kapell-hemmet.
4 av 11: Ett gammalt biljardbord och ett trumset är bara en av alla udda detaljer i det annorlunda kapell-hemmet. Foto: Skärmdump
Framme vid altaret finns ett nedsänkt hål fyllt med vatten som fungerar som en fontän.
5 av 11: Framme vid altaret finns ett nedsänkt hål fyllt med vatten som fungerar som en fontän. Foto: Skärmdump
Annorlunda masker och inredningsdetaljer hittar man överallt. Fynden gör han på resor, Blocket, Tradera och i second hand-affärer.
6 av 11: Annorlunda masker och inredningsdetaljer hittar man överallt. Fynden gör han på resor, Blocket, Tradera och i second hand-affärer. Foto: Skärmdump
Inredningsstilen är en salig mix av allting. ”Hos mig finns ingen fast stil, inga regler eller principer”, säger Carl-Johan själv.
7 av 11: Inredningsstilen är en salig mix av allting. ”Hos mig finns ingen fast stil, inga regler eller principer”, säger Carl-Johan själv. Foto: Skärmdump
Ett handfat i gammeldags tappning.
8 av 11: Ett handfat i gammeldags tappning. Foto: Skärmdump
Carl-Johan är inte ett dugg religiös men har ändå Jesus hängandes på väggen. ”Församlingen som var här glömde bort att avkristna kapellet så det är mycket Gud närvarande, och vi trivs väldigt bra ihop.”
9 av 11: Carl-Johan är inte ett dugg religiös men har ändå Jesus hängandes på väggen. ”Församlingen som var här glömde bort att avkristna kapellet så det är mycket Gud närvarande, och vi trivs väldigt bra ihop.” Foto: Skärmdump
Badrummet är stort och luftigt och har egen utgång till trädgården.
10 av 11: Badrummet är stort och luftigt och har egen utgång till trädgården. Foto: Skärmdump
Trots både flygel och trumset spelar Carl-Johan inget instrument själv, men han gillar dem som inredningsdetaljer och har vänner som spelar.
11 av 11: Trots både flygel och trumset spelar Carl-Johan inget instrument själv, men han gillar dem som inredningsdetaljer och har vänner som spelar. Foto: Skärmdump

Chocken i ”Vem bor här?” – juristen om sin besatthet

Kapellet i ”Vem bor här?" i SVT liknar inget annat någon har sett, och vem kunde ana att den ”torra juristen” bodde där? 

Nu berättar han sanningen och historien bakom huset samt besattheten för vildsvin.

– Det är en läggning, jag tänder på det här, säger Carl-Johan Eberstein. 

Som vanligt i ”Vem bor här?” på SVT blir man ofta ”blåst”. En som verkligen gick in för att lura både deltagare och tittare var Carl-Johan Eberstein, 70, jurist och journalist, i kvällens program. Han framställer sig själv som en ”torr jurist” och ”Östermalmsgubbe” som går omkring med ett svart anteckningsblock och antecknar ”ledtrådar" som han säger.

Foto: Skärmdump

– Jag hade hoppats att alla skulle tro jag var den som hade våningen på Östermalm, säger Carl-Johan som hade på sig kostym och slips och såg väldigt proper ut. Normalt sett har jag bara slips en gång om året, och går omkring i hood-tröjor, jeans och har långt hår, avslöjar han för Leva & Bo.

LÄS OCKSÅ: Avslöjad: Robinson-deltagare i ”Vem bor här?” 

Uppstoppade djur, masker, hästhuvud och ett levande träd i golvet

Foto: Skärmdump

I Östermalmsvåningen bodde i stället den kända inredaren Malin Britse. Sist ut i programmet kom så det gamla kapellet, där Carl-Johan bor, som visar sig vara något helt unikt. Udda prylar överallt. Uppstoppade djur, ett trumset, ett antikt biljardbord, vildsvinsdelar, otäcka ansiktsmasker, ett hästhuvud med ögonbindel, en flygel, och mitt i alltihop ett träd som växer rakt upp genom golvet.

– Jag var tvungen att lägga om både golv och bjälklager och då kom jag på att man kan ju faktiskt ha ett träd där. Både arkitekten och snickaren tyckte det var en fantastisk idé. Alla tror först att det är ett fuskträd men det är faktisk ett äkta citrusträd, berättar Carl-Johan. 

Församlingen glömde bort att avkristna kapellet – trivs bra med Gud

Foto: Skärmdump

Framme vid altaret är det något som de andra deltagarna tror är en riktig grav men visar sig en dopgrav där baptister tidigare döpte vuxna, nu fyllt med vatten och en liten fontän i. Och ovanför alltihop på väggen sitter stora bokstäver som bildar orden ”Jesus lord”. Men troende är inte Carl-Johan.

– Långt bak i släkten hade jag en namne som var biskop men jag är inte det minsta religiös, snarare tvärtom. Sedan har jag fått veta att församlingen som var här glömde bort att avkristna kapellet så det är mycket Gud närvarande, och jag måste säga att vi trivs väldigt bra ihop. 

LÄS OCKSÅ: Sanningen bakom magiska sagotorpet i ”Vem bor här?” 

Fungerade ett tag som kontor till dess att det började regna in 

Foto: Skärmdump

– Jag har bott här i sex år, berättar Carl-Johan. Jag såg en annons i tidningen och då hade jag letat länge efter något spektakulärt. Men det gick inte att hitta inne i stan längre så jag vidgade mina vyer och fann då kapellet här i Gustavsberg.

Kapellet fungerade som ett kapell ända fram till år 2000 då det köptes av en fastighetsspekulant som hyrde ut det som kontor, men efter tio år började det att regna in och det fanns inget intresse från deras sida att göra något åt det.

Samlandet på vildsvins-grejer sedan 50 år har gått över styr

Foto: Skärmdump

– Jag flyttade in i januari 2012 och har renoverat precis allting, säger Carl-Johan. Det gick att bo där under tiden då det fanns två lägenheter där dåvarande pastor och vaktmästare hade bott. 

Sedan fick allt växa fram steg för steg under två års tid, ihop med en snickare och en arkitekt, men efter Carl-Johans idéer. Men vad är det med alla vildsvin överallt?

– Jag heter ju Eberstein i efternamn och eber betyder vildsvinsgalt på tyska. Dock har samlandet sedan 50 år gått lite över styr så jag försöker lugna ner mig, jag har ju några hundra vildsvinsgrejer – allt i från frimärken till uppstoppade vildsvin, fällar och andra saker gjorda av vildsvinsbetar. 

LÄS OCKSÅ: Därför ska du alltid bära med dig en duschmössa – så smart! 

Det är ett äkta citrusträd som växer genom golvet i kapellet. Foto: Skärmdump

”Det är en del av min karaktär, en läggningsfråga helt enkelt”

Det är inte bara deltagarna som höjer på ögonbrynen, alla som kommer dit första gången reagerar, men enligt Carl-Johan enbart positivt:

– Alla tycker att det är så kul att komma in i ett hem som sticker ut mot andra svenska hem eftersom de flesta ser ganska likadana ut. Hos mig finns ingen fast stil, inga regler eller principer... 

– Man kan kalla min inredning för slumpvis estetik. Till skillnad mot för andra människor så kan man ge mig vad som helst i present – allt platsar hos mig! Allting skär sig hos mig och därför skär sig heller ingenting mot någonting. Det är en del av min karaktär, en läggningsfråga helt enkelt. 

Så här ser Carl-Johan ut ”på riktigt”, när han inte är med i tv. Foto: Privat

”De får låna kapellet gratis mot att jag får vara med och festa”

Carl-Johan älskar att ha fester, och har det ofta, och upplåter även åt vänner och bekanta att ha sina tillställningar där, som bröllopsfester och födelsedagsfiranden.

– De får låna kapellet gratis mot att jag får var med, säger han och skrattar. Enda hyran är att de städar efteråt, så då blir det ”win-win” för alla parter. Festerna brukar bli väldigt roliga, alla kan slappna av och vara sig själva hemma hos mig. Dessutom finns det alltid något att samtala om.

Car-Johan säger att hans stil alltid varit både ”högt och lågt” och att han drivs av lusten att renovera, göra om och skapa. 

Framme vid kapellet är något som de andra tror är en nedsänkt grav först men som visar sig vara en slags fontän. Foto: Skärmdump

Han tänder på att göra om och renovera men blir sedan rastlös

– Jag har en läggning där jag hela tiden vill göra om och renovera, jag tänder på det. När sedan något blir färdigt blir jag rastlös. Jag har renoverat tre bostäder tidigare, ett kulturhus på Södermalm, en jättekåk i Djursholm och en vindsvåning inne i stan. 

Hans ”räddning” nu när huset är färdigrenoverat är trädgården:

– Trädgården kommer att ta några år till att färdigställa som jag vill ha det, sedan får man se vad som händer, om det börjar rycka i mig igen...

Se fler bilder i bildspelet högst upp. Missade du programmet kan du se ”Vem bor här?” på SVT play.

LÄS OCKSÅ: Magiska Skånelängan som alla drömmer om

Foto: Skärmdump

 

Här på stolen i sovrummet hänger en av Carl-Johans hood-tröjor som förvillar de andra deltagarna... Foto: Skärmdump

 

Mycket prylar är det i köket... Foto: Skärmdump

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Inspireras av Leva&Bo - just nu 6 nr för endast 99 kr. Köp nu!