1 av 5: Matplats. Timmerväggarna i köket är målade med äggoljetempera som består av ägg, vatten, pigment och linolja. De gamla fönstren har fått energiglas på insida för att ta tillvara sol­energin och hålla värmen inne.
2 av 5: Jenny i sitt charmiga kök.
3 av 5: Porslin. Jennys kök är ett hopplock av gamla och ärvda saker som fått nytt liv hemma hos henne.
4 av 5: Redskap. En murad köksspis med spishäll och luckor sitter ihop med husets stora masugn. Här kan Jenny både laga mat och baka - samtidigt som huset värms upp.
5 av 5: Kök. Den stora vattenmantlade masugnen är husets hjärta och ger värme året om. Köksinredningen har Jenny fått av en kompis föräldrar. I stället för att måla luckorna har hon satt på miljövänlig tapet.

Charmigt med lantligt och ekologiskt kök

Jenny köpte ett gammalt timmerhus på nätet. Men i stället för att riva ut det gamla köket har hon gjort en konst av att återanvända material och köpa begagnat. Resultatet är ett charmigt och personligt kök med många fina detaljer.

Efter skilsmässan bestämde sig trebarnsmamman Jenny, 35, för att förverkliga en gammal dröm. Att bygga ett eget ekohus och bo på landet.

Huset är byggt av en gammal timmerstomme från 1870-talet. Timmerstockarna låg nermonterade i en lada i Nykvarn när Jenny köpte det och fraktade det till den lilla byn utanför Falun.

Inför byggprojektet gick Jenny flera kurser om ekologiskt byggande på Högskolan i Dalarna. Det mesta av renoveringen har Jenny, hennes pappa och en god vän klarat av själva. Hon har dock anlitat hjälp för att sätta ihop timmerstockarna, lägga tak, mura köksspisen samt till allt VA-arbete.

 

Ljuvlig värme 

Resultatet är fantastiskt. Timmerstockarna ger vackra väggar inomhus. Utsidan av huset är klädd i panel och väggarna är isolerade med ekofiber.

Huset värms upp av en stor vattenmantlad masugn som är placerad mitt i huset. En murad köksspis med spishäll sitter ihop med masugnen. På den kan Jenny både att laga mat och baka.

- Det blir en ljuvlig värme när man eldar i den.

Huset har även solfångare på taket för att ta tillvara solenergin.

 

Öppna hyllplan 

Alla fina pardörrar i huset är köpta på Blocket och golven­ är nya furugolv som Jenny har skurat med ­linoljesåpa.

Köksinredningen fick Jenny av en kompis föräldrar. På skåpluckorna har hon satt miljövänlig papperstapet ­ i stället för att måla.

- Då kan man enkelt fräscha upp köket genom att byta tapet i stället för hela inredningen, säger Jenny.

Hyllorna är öppna så att allt fint porslin blir synligt.

- En del tycker att det är opraktiskt men jag tycker att det är fint, säger Jenny.

Hyllorna under köksön har inte heller några luckor. Där har Jenny istället satt upp tyg som draperi.

Nackdelen med nya spånskiveskåp är att det är mycket lim i spånskivor som avger bland annat det cancerframkallande ämnet formaldehyd.

- Därför har jag försökt att undvika spånskivor. Mina återvunna gamla köksskåp är gjorda av träfiberskivor som limmas ihop av träets eget lim under ångtryck. Det är mycket bättre, både för miljön och för oss som bor här, säger Jenny.

Bänkskivan är av massivt trä. Kökslampan är ­arvegods och köksbord samt stolar är ett hopplock av ­begagnade möbler. Kylskåpet är däremot nytt.

- Det är bättre för miljön att köpa ett nytt kylskåp som drar mindre energi än att ha ett som är tio är gammalt.

 

Hönor ger ägg till familjen 

Fönstren i huset är från 1940-talet och följde med ­timmerstommen. Jenny har endast kompletterat dem med ny tilläggsbåge samt energiglas på insidan för att ta tillvara solenergi och hålla värmen inomhus.

För att ytterligare förstärka känslan av ekologiskt ­boende har Jenny skaffat några hönor som ger ägg till ­familjen året runt. De får också äta familjens matrester.

- På så vis blir det till ett kretslopp, säger Jenny.

Jenny började sätta ihop timmerstockarna hösten 2010 och första maj förra året flyttade familjen in. Men mycket arbete återstår innan huset är helt färdigt. Nästa projekt­ är övervåningen för att de tre barnen ska få lite mera ­utrymme att röra sig på. I dag sover alla i samma sovrum. Men trots mycket arbete har Jenny aldrig ångrat sitt beslut.

- Vi trivs jättebra här. Det är ett snällt hus, säger Jenny och skrattar.

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Inspireras av Leva&Bo - just nu 6 nr för endast 99 kr. Köp nu!