1 AV 5
Prins Carl Philip och Oskar Kylberg har gjort en designserie för danska Stelton.
2 AV 5
Kollektionen består av skålar och vaser i skandinavisk-japansk stil.
3 AV 5
Inspirationen kommer från havet.
4 AV 5
Duon har jobbat med akvareller och bläck för att få fram den rätta känslan.
5 AV 5
Nu kan du vinna en av Bernadotte & Kylbergs vaser! Tävla på vår Facebooksida.

Carl Philip släpper ny design för Stelton

Designprinsen slår till igen. Denna gång med ny design för danska företaget Stelton.

Prins Carl Philip och hans kollega Oskar Kylberg har formgett nya skålar och vaser i lite skandinavisk-japansk stil.

Det är designduon Bernadotte & Kylberg som lanserat sin nya kollektion med vaser och skålar för det klassiska danska designföretaget Stelton. Inspirationen till kollektionen kommer från havet, berättar de båda formgivarna på en pressträff.

– Oskar har ett sommarställe på västkusten, och jag på östkusten. Vi tänkte också på att havet är det som binder oss samman med Danmark, och sen fastnade vi för färgskalan och den skiftande känslan som havet och vatten ger, säger Carl Philip.

Serien består av ett antal skålar och vaser gjorda i aluminium och emalj, ett material som inte varit riktigt populärt sedan 50-talet.

Akvareller och bläck

– Men det börjar dyka upp mer och mer, säger Carl Philip.
De började skissa på kollektionen för två år sedan, och har jobbat mycket med akvareller och bläck för att få fram den rätta känslan. Seriens formspråk drar lite åt det japanska, och det finns kanske ett släktskap, säger Oskar Kylberg.

– Både skandinavisk och japansk design handlar ju mycket om att skala av och låta funktionen tala.

Tanken är att skålarna ska kunna stå på bordet, som dekoration, men det fungerar att servera kall mat i dem också. Serien heter Stockholm, och kollektionen Aquatic.

"Arbetar hela tiden"

– Vi arbetar hela tiden. Så fort jag inte är på officiella uppdrag sitter vi i ateljén och jobbar. Vi sitter mitt emot varandra och skickar skisser över skrivbordet, ibland ritar en över det som den andra har gjort. Vi kan vara olika involverade i olika delar av ett jobb, ibland är det en som gasar och den andres som bromsar eller tvärtom.

Samarbetet beskriver de båda som gott.

– Vi har aldrig bråkat. Vi har i stort sett samma syn på saker och ting. Däremot skrattar vi väldigt mycket, säger Carl Philip.