Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa leva i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Arkitekten Björn Jonsson svarar på byggfrågor.
Arkitekten Björn Jonsson svarar på byggfrågor.
Arkitekten Björn Jonsson svarar på byggfrågor.
Arkitekten Björn Jonsson svarar på byggfrågor.

Byta tak i vår? Här ger arkitekten svar & råd!

Att byta tak är inget man behöver göra ofta, men när det väl händer så kan du behöva bygglov. I dag finns en mängd olika material att välja mellan.

– Kontrollera hur lång garantitid respektive material har, rekommenderar LEVA&BO:s arkitekt Björn Jonsson.

3 TIPS OM ­TAKLÄGGNING

1. BYGGLOV

Ska du byta takbeklädnad så börja alltid med att tala med kommunens bygglovsavdelning för råd och anvisningar.

2. JÄMFÖR

Ta in offerter från minst tre olika takläggare för jämförelse. Glöm inte att även inkludera taksäkerhet, som fästen för ­stegar, nockräcken, platt­formar med mera. Det är takläggaren som enklast monterar dessa.

3. GARANTI

Kontrollera hur lång garantitid respektive­ material har innan du väljer. Garantin på materialet kan vara ­ upp till 10 år för vissa tillverkare.

BJÖRN JONSSON

Gör: Arkitekt i egna företaget byggatill.se.

Bor: Lägenhet på Södermalm i Stockholm.

Projekt 2013: Tillbyggnad av enbostadshus i Huddinge, Enskede, Tallkrogen, Dalarö, Bromma samt det egna sommarhuset i ­Norrtäljetrakten.

Behöver jag bygglov?

Jag skulle vilja byta taktäckningsmaterial från betongpannor till ­tegel. Grannen säger att jag måste ha bygglov för det, stämmer det?

– Du får byta takbeläggning på ditt hus utan bygglovsansökan så länge du inte förändrar utseendet avsevärt. Tala gärna med kommunens stadsbyggnadskontor om du till exempel funderar på att byta kulör. Passa på att kontrollera om det finns taksäkerhetsanordningar på ditt tak och om de uppfyller lagkraven i enlighet med BBR (boverkets byggregler). Boverket har sammanställt en broschyr som i detalj redovisar gällande lagkrav för din villa.

 

Snyggast på vitt hus?

Vi ska bygga ett vitt trähus. Vad rekommenderar du för material på yttertaket? Vad blir snyggast?

– Rådfråga din arkitekt till att börja med. I vissa fall kan det också vara bra att rådfråga kommunens stadsbyggnadskontor. Det finns även tekniska bestämmelser att ta hänsyn till beroende på vilken takvinkel huset har. Till exempel är lägsta takvinkel för dubbelfalsad slätplåt sex grader. Lägsta takvinkel för takpannor är fjorton grader. Om ni väljer takpapp som takbeklädnad kan man ha noll graders taklutning, alltså ett horisontellt tak. Personligen skulle jag välja ett svart tak till en vitmålad fasad.

 

Bör man isolera?

Kan det vara smart att tilläggs­isolera vid takomläggningen?

– Vanligtvis tilläggsisolerar man tak från inifrån vinden och ytterväggar på fasadens utsida. Det leder till att husets takfot blir kortare. Därför är det smart att förlänga takfoten och gavelsprånget vid en tilläggsisolering. Kontakta ­alltid kommunens stadsbyggnadskontor innan du börjar då det kan vara bygglovspliktigt.

 

Kan jag bygga takkupa?

Vad är viktigt att tänka på vid ­byggandet av takkupa?

– Det är bygglovspliktigt. Besök kommunens stadsbyggnadskontor, de har ofta öppet hus en kväll i veckan. Då kan ni fråga om riktlinjer och utformning. Kontakta sedan en arkitekt som kan hjälpa dig med ritningarna. Tänk på att ha en bra isoleringstjocklek, ­annars riskerar ni ­isbildning vintertid.

 

Lämpligt för sedumtak?

Vilka byggnader lämpar sig bäst för att ha sedumtak?

- Sedumtak passar för relativt flacka tak där takvinkeln spänner från 2 till 27 grader. Detta för att jord och växtlighet ska stanna kvar på taket vid skyfall och starka vindar.

 

Vad kostar det?

Vad kostar det att byta tak? Jag har inte tänkt göra något arbete själv.

– Jag rekommenderar alltid att ta in offerter och referenser från flera tak­läggare. Prisbilden för takpannor spänner­ mellan 400 och 900 kronor per kvadrat­. Utöver det tillkommer­ ofta kostnader för byte av hängrännor­ och stuprör, säkerhetsdetaljer med mera.