Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa leva i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Att byta elbolag är lätt som en plätt och du kan både spara pengar och miljö på köpet.Att byta elbolag är lätt som en plätt och du kan både spara pengar och miljö på köpet.Att byta elbolag är lätt som en plätt och du kan både spara pengar och miljö på köpet.
”Börja jämföra elbolagens priser i god tid innan du tänkt byta. Det kan nämligen ta lite tid och det glömmer man ofta”, säger Bo Hesselgren, vd på Konsumenternas energimarknadsbyrå.”Börja jämföra elbolagens priser i god tid innan du tänkt byta. Det kan nämligen ta lite tid och det glömmer man ofta”, säger Bo Hesselgren, vd på Konsumenternas energimarknadsbyrå.”Börja jämföra elbolagens priser i god tid innan du tänkt byta. Det kan nämligen ta lite tid och det glömmer man ofta”, säger Bo Hesselgren, vd på Konsumenternas energimarknadsbyrå.
Det finns flera sajter som jämför elbolagens priser. Där kan du enkelt se vilket bolag som är billigast.Det finns flera sajter som jämför elbolagens priser. Där kan du enkelt se vilket bolag som är billigast.Det finns flera sajter som jämför elbolagens priser. Där kan du enkelt se vilket bolag som är billigast.
1 AV 3
Att byta elbolag är lätt som en plätt och du kan både spara pengar och miljö på köpet.
Foto: iStock
2 AV 3
”Börja jämföra elbolagens priser i god tid innan du tänkt byta. Det kan nämligen ta lite tid och det glömmer man ofta”, säger Bo Hesselgren, vd på Konsumenternas energimarknadsbyrå.
Foto: Per Englund
3 AV 3
Det finns flera sajter som jämför elbolagens priser. Där kan du enkelt se vilket bolag som är billigast.
Foto: iStock

Byt elbolag och spar pengar

Att byta elbolag är lätt som en plätt och du kan både spara pengar och miljö på köpet. Här är vad du behöver veta och smarta råden som hjälper dig på vägen. 

Hur gör man när man byter elbolag?

− Börja jämföra elbolagens priser i god tid innan du tänkt byta. Det kan nämligen ta lite tid och det glömmer man ofta. Var vaksam på ditt nuvarande elavtal. Lusläs om din uppsägningstid, bindningstid och om det är automatisk förlängning. Att bryta ett avtal i förtid kan innebära dyra straffavgifter, säger Bo Hesselgren, vd på Konsumenternas energimarknadsbyrå. 

 

LÄS OCKSÅ: 12 pampiga slott och herrgårdar till salu på Hemnet

Hur ska man tänka när det gäller att välja avtal: fast eller rörligt?

Bo Hesselgren är vd på Konsumenternas energimarknadsbyrå.Bo Hesselgren är vd på Konsumenternas energimarknadsbyrå.Bo Hesselgren är vd på Konsumenternas energimarknadsbyrå.
Bo Hesselgren är vd på Konsumenternas energimarknadsbyrå. Foto: Per Englund

− Vill du veta vad du ska betala, då väljer du fast pris. Att ha rörligt pris innebär att du måste engagera dig och följa prisutvecklingen oftare. Det rörliga priset baseras oftast på en månads genomsnittspris. Rörligt pris är känsligare för förändringar så om du har stor elförbrukning är du mer sårbar med ett rörligt avtal. Du bör ha kort uppsägningstid på det rörliga avtalet om priserna börjar gå upp. Vill du ha en medelväg kan du välja ett mixat avtal. Halva förbrukningen är rörlig, andra halvan är fast och då minskar du riskerna. Men det är inte säkert du får det billigaste avtalet.

Är det något mer jag bör tänka på?

− Är du småhusägare kan storleken på din säkring ha betydelse när det gäller nätavgiften. Du kan optimera priset genom att byta säkring som passar ditt hushålls behov. Rådgör med en elektriker som skriver intyg för korrekt säkring.

Jag vill ha miljömärkt el, hur får jag det?

− På prisjämförelsesajterna anges hur elen är producerad och om den är miljömärkt.

Hur hittar jag bästa avtalet?

− Det finns flera sajter som enkelt jämför de olika elbolagens priser. Vi rekommenderar elpriskollen.se som drivs av Energimarknadsinspektionen men det finns ett tiotal aktörer att vända sig till. På jämförelsesidorna kan du enkelt se skillnaderna i pris, säger Bo Hesselgren. 

 

LÄS OCKSÅ: 7 borrskruvdragare i stot test – se vilken som blev vinnare 

 

Foto: iStock

Olika elavtal

Du väljer tid och typ, det vill säga hur lång tid avtalet ska gälla och om du föredrar fast, rörligt eller mixat avtal. 

Fast

När du vill veta exakt hur mycket du ska betala under avtalstiden. Du kan teckna fast pris från 6 månader till fem år.

Rörligt 

Priset skiftar ständigt. Du betalar det pris som gäller vid fakturatillfället. Du kan binda avtalet på ett år eller hålla det löpande.

Mixat

Du betalar en del av elen som fast pris och en del som rörligt. En variant är att du väljer ett fast vinterpris och rörligt resten av året.

Anvisat

Om du inte själv gör ett medvetet val tilldelar ditt elbolag dig en elhandlare som bestämmer priset. Risken är att du får ett högre pris än om du valt själv.

Så tolkar du elräkningen

* Det finns två poster på din elräkning. Företaget som äger elnätet där du bor har monopol så det kan du inte välja. Nätavgiften är fastställd. 

* Den del du kan påverka avser leverantör av själva elen. På räkningen anges energipris eller grundpris per kilowattimma (det är det du förbrukar), ibland tillkommer fasta avgifter och avgift för miljöpåslag, samt energiskatt.

Jämföra elavtal

Här är några sajter där du kan jämföra avtal och priser. 

* Elpriskollen.se

* Elskling.se

* Kundkraft.se

 

LÄS OCKSÅ:

* Hittade getingbo större än en tunna på vinden

* Skaffa golvvärme? Här är några viktiga saker att tänka på  

* Nästan hela sydspetsen på Gotland till salu

 

Av Andrea Kollman