Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa leva i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Det här huset brukade vara en sommarstuga. Nu har familjen byggt ut till en toppmodern villa. "Dubbelkolla ritningar både en och två gånger" är deras bästa tips.Det här huset brukade vara en sommarstuga. Nu har familjen byggt ut till en toppmodern villa. "Dubbelkolla ritningar både en och två gånger" är deras bästa tips.Det här huset brukade vara en sommarstuga. Nu har familjen byggt ut till en toppmodern villa. "Dubbelkolla ritningar både en och två gånger" är deras bästa tips.
Arkitekten Björn Jonsson tipsar om att bygga till på vintern, eftersom det är minst luftfuktighet då. Men det krävs god planering, eftersom grundläggningsarbetet kan vara krångligt på vintern.Arkitekten Björn Jonsson tipsar om att bygga till på vintern, eftersom det är minst luftfuktighet då. Men det krävs god planering, eftersom grundläggningsarbetet kan vara krångligt på vintern.Arkitekten Björn Jonsson tipsar om att bygga till på vintern, eftersom det är minst luftfuktighet då. Men det krävs god planering, eftersom grundläggningsarbetet kan vara krångligt på vintern.
1 AV 2
Det här huset brukade vara en sommarstuga. Nu har familjen byggt ut till en toppmodern villa. "Dubbelkolla ritningar både en och två gånger" är deras bästa tips.
Foto: Ylwa Yngvesson
2 AV 2
Arkitekten Björn Jonsson tipsar om att bygga till på vintern, eftersom det är minst luftfuktighet då. Men det krävs god planering, eftersom grundläggningsarbetet kan vara krångligt på vintern.
Foto: Cornelia Nordström

Bygga ut – arkitektens bästa tips för tillbygget

Bygga till brukar vara en bra affär, särskilt om du bor där villapriserna är höga.

– Gör grunden i november och tillbyggnaden i januari-mars så kan du använda rotavdraget båda åren för tillbyggnaden, säger arkitekt Björn Jonsson.

4 tips när du ska bygga ut

1. Budget. En tumregel är att det kostar någonstans mellan 25 000 och 35 000 kronor kvadratmetern per våningsplan att bygga nyckelfärdigt.

 

2. Bygglov. Dra er inte för att kontakta kommunens handläggare i ett tidigt skede, de är där för att hjälpa dig.

 

3. Entreprenad. Anlita den entreprenör som har många referenser och som är villig att skriva avtal med dig, vanligtvis ABS-09. I avtalet ska starttid, sluttid, samt betalplan framgå.

 

4. Faktura. Betala aldrig slutfakturan innan entreprenaden är besiktigad och godkänd av din egen besiktningsman och eventuella anmärkningar är åtgärdade.

Söka bygglov – hur då?

– Kontakta kommunens stadsbyggnadskontor och be om detaljplanebestämmelserna för din fastighet. Be gärna kommunen om hjälp med tolkningen av detaljplanen, det är oftast kostnadsfritt. När du fått reda på din fastighets förutsättningar är det dags att anlita en arkitekt eller byggnadsingenjör som kan göra ritningar för bygglovsansökan.

 

När är det bäst att bygga?

– När det är minst luftfuktighet, det vill säga januari-mars. Det kan dock vara krångligt att starta grundläggningsarbetena på vintern, därför krävs en god planering. Bygg grunden i november och montera tillbyggnaden i januari-mars alternativt platsbygg. Då kan du utnyttja rotavdraget två år för samma bygge.

 

Entreprenör, hur väljer jag rätt?

– Många privatpersoner väljer den billigaste offerten, men glömmer ofta bort att ta referenser och kreditupplysning. Ett vanligt fel är att inte fråga om projektering och konstruktionsritningar ingår i priset. I de fall där det inte ingår kan bygget bli upp till 70 000 kronor dyrare.

 

Byggherre, vem är det och vad betyder det?

– Byggherre, vanligtvis fastighetsägaren, kallas den som för egen räkning låter utföra byggnads-, rivnings- eller markarbeten genom en byggentreprenör eller byggmästare. Byggherren ska se till att arbetena utförs enligt bestämmelserna i plan- och bygglagen (PBL).

 

Av: Hans Hellberg