Bygg en egen altan i nio enkla steg
Det blir sommar i år också.
Och med sommaren kommer middagarna på altanen, kräftskivan och de sköna stunderna med en bok i solen.
Här är guiden du behöver för att bygga en egen altan som passar dig, din plånbok och ditt hus.
1. Underarbete
Börja gräva. Oavsett om du ska bygga altanen eller uteplatsen i markplan eller en bit upp så behöver du gräva undan gräs, ogräs och jord. Börja med en heltäckande markduk som hindrar ogräs från att växa upp under altanen och fyll på med grus.
Snåla inte varken på grävandet eller gruset – hellre för mycket än för lite. Markduk finns på bygghandeln och grus köper du enklast från ett grusupplag, det finns flera leverantörer. Billigast blir det om du kan köra hem gruset själv, då får du ett rejält lass för att par hundralappar.
LÄS OCKSÅ: 10 saker att tänka på vid byggandet av inglasat uterum
2. Plintar & beslag
Kolla nivån. När du plintar är det viktigt att få till nivån rätt bra direkt. Det går att rätta till senare men det är bra om det är någorlunda rätt redan vid plintarna.
Är det lös mark så är ett bra tips att gjuta ett betongfundament runt själva plintröret – då sitter det bättre. Ös bara på med betong runt röret.
Det är viktigt att få ner plintarna någon meter så att inte tjälen rör på den. Ett vanligt fel är att gräva lite för grunt. Är det jobbigt att gräva för hand så finns det jordborrar att hyra – tänk på att det krävs två personer för att köra den.
Stöter du på berg när du gräver så går det bra att borra ner ett armeringsjärn i berget och gjuta runt det.
Välj ordentliga beslag för att säkra ramen i väggar och hörn.
3. Bärram
Gardera med kryss. Ta till rejält när du väljer reglar för den bärande konstruktionen. 60 centimeter mellan reglarna är ett vedertaget mått för att det inte ska svikta.
Ett tips är att bygga en krysskonstruktion, det blir stabilare. Och inte minst den här vintern har fått oss att tänka på att altanen ska klara snö och is.
Reglarna byggs då med en ram och ytterligare en nivå reglar åt andra hållet.
LÄS OCKSÅ: 5 saker att tänka på när du ska anlita hantverkare
4. Trall
Välj rätt. Välj en så bred trall som möjligt. Då blir det mindre att skruva. Är virket nytt så är det blött och då krymper det med tiden. Du ser det lätt när du skruvar i en skruv, om det sväller upp är det mättat med fukt.
Ett tumstocksblad är lagom mellanrum mellan trallen. Är det bredare och virket krymper lite så blir det lätt för brett, och du kan tappa ner gafflar och skedar i springorna.
Trallen skiljer mycket i pris beroende på material och leverantör. Olika tillverkare har också lathundar för att beräkna vilka längder som går för en viss storlek på altan.
Fundera på om du vill skarva trallen eller om föredrar hela längder. Vid en en skarv finns alltid en risk att det blir en nivåskillnad, eller att trallen spricker.
5. Trallskruv
Speciella skruvar. Använd rätt skruv för rätt ändamål. Trallskruv är speciellt anpassade för att vara utomhus och för att fästa trallen i regeln.
Behöver du skruva trallen nära änden på trät så finns det speciella ändskruv, som ska minska risken att virket spricker. Vissa träslag kräver också att du förborrar innan du skruvar.
LÄS OCKSÅ: Lastpallar som möbler – så här gör du det snyggt
6. Trappa
Färdiga stycken. Det finns färdiga vagnstycken att köpa för till exempel två, tre, fem och sju steg. De skruvas fast i ramverket och kan sen kläs i trallvirke.
Vagnstyckena kan fästas i en plint eller ställas på en marksten.
Behöver du skräddarsy en trapp så kan ett gammalt vagnstycke fungera som mall.
7. Räcke
Spaljé? Ett kryssräcke är den kanske vanligaste typen av räcke på en altan. Men krysset kan vara lite svårt att få till.
Ett alternativ är göra en enkel spaljé. Det är lätt att skruva fast och kapa i rätt längder. En viktig sak är att skruva fast stolparna i ramverket före trallen skruvas.
LÄS OCKSÅ: Så här fint kan du inreda din altan
8. Möblering
Bygg en bänk. Ett tips är att bygga en fast bänk på altanen för de första soliga dagarna på våren. Där kan du sitta och njuta av vårsolen trots att du ännu inte plockat fram alla altanmöblerna. Kanske finns det en nivåskillnad du kan utnyttja för att få till en perfekt solplats.
9. Underhåll
Torka trallen. Olika träslag kräver lite olika oljebehandling. Och hur ofta du oljar in påverkar utseendet. Om du tvättar altanen före oljningen är det viktigt att trallen får torka ordentligt innan du stryker på oljan.
Tips från snickaren Johan Grimsgård.
LÄS OCKSÅ: Testa av 7 borrskruvdragare