Bygg ditt drömhus – utan att gå i fällorna

Du har ritat, planerat ­– och framför allt drömt – om ditt nya hus. Men det är mycket som kan gå fel på vägen från papper till verklighet.

Här är tio tips som hjälper dig att undvika fallgroparna.

Även om du anlitar en entreprenör för att bygga dina drömmars hus, är det inte läge att luta sig tillbaka. Vanliga fel och skador som uppstår kan undvikas under byggprocessen – och dina förberedelser är A och O.

Har man inte tagit reda på om en upphandling exmpelvis bör innehålla  dokument från en markundersökning kan bygget bli mer kostsamt än det var tänkt från början.

– Det är roligt att bygga hus, men när man råkar ut för dyra förseningar och byggfel blir det ofta ett minne man skulle vilja glömma, säger Kenneth Gustafsson, byggexpert på försäkringsbolaget Gar-Bo.

Checklista: 10 steg för att undvika ett fuskbygge

1. Läs på om byggprocessens alla steg

Undvik enkla och i vissa fall dyra fallgropar genom att lära dig byggprocessens alla steg innan du köper tomt.

2. Stressa dig inte in i ett köp

Undersök tomt, hustillverkare och entreprenör noggrant innan du fattar ett köpbeslut. Jämför olika erbjudanden. Låt ingen stressa fram ett beslut att köpa.

3. Använd rätt avtalsmall och gör en betalplan

ABS 09 är en avtalsmall och standardvillkor för småhusentreprenader som tagits fram av bland annat Konsumentverket. Använd avtalsmallen och villkoren för alla avtal du skriver med entreprenörer. Koppla avtalet till en betalplan som preciserar när i byggprocessen du ska delbetala din entreprenör.

4. Begär in minst tre offerter

Att jämföra olika entreprenörers prisförslag ger dig insikt i vad ett arbete bör kosta. Den billigaste entreprenören är inte alltid den bästa. Får du prisförslag som skiljer sig mycket åt bör du undersöka varför de gör det.

5. Betala aldrig i förskott!

Kontrollera att beställt arbete är utfört och betala efter kontrollen. Arbete och material ska aldrig betalas i förskott.

6. Ta referenser och kontrollera behörigheter

Ring och hör med entreprenörens tidigare kunder hur deras bygge gått. Skulle de anlita samma entreprenör igen? Kontrollera att entreprenörer som ska vara behöriga också är det. Elektriker, VVS-entreprenörer, plattsättare och trähusbyggare ska vara formellt behöriga eller certifierade.

7. Välj en kontrollansvarig (KA) som kan småhus

Det finns många bra KA i landet (cirka 3 600 certifierade). En del är duktiga på att kontrollera större entreprenader som sjukhus eller kontorsfastigheter. Småhusbyggen skiljer sig från dessa och det är till stor hjälp för dig om din KA är van vid att jobba mot mindre entreprenörer.

8. Planera regelbundna byggmöten

Under ett byggmöte följer du upp med din entreprenör var de befinner sig i arbetet och hur deras tidplan ser ut. Under byggmötena går ni igenom ändringar, tillägg och avdrag (ÄTA) och upprättar alltid en skriftlig ÄTA-lista. Listan ska innehålla de förändringar ni kommit fram till och specificera om det innebär någon prisjustering.

9. Upphandla enligt Besiktningsmannaboken

Använd Besiktningsmannaboken för att specificera lägsta nivån på de entreprenadarbeten som du beställer. Boken har tagits fram gemensamt av byggbranschen och myndigheter och beskriver vad din besiktningsman ska kontrollera och innehåller även en sammanställning över vad som är fackmässigt godkänt utförande i ett småhus.

10. Kräv att få se din entreprenörs försäkringsbrev

Din entreprenör måste ha en allriskentreprenadförsäkring som bland annat försäkrar mot stöld, brand och i viss mån olyckor på arbetsplatsen. Även färdigställandeskydd och byggfelsförsäkring är obligatoriskt när du bygger hus. Färdigställandeskyddet ska tillhandahållas av din entreprenör medan en byggfelsförsäkring kan tecknas antingen av dig som privatperson eller av din entreprenör. Du ska alltid begära kopior på försäkringsbrev som din entreprenör tecknar.

 

Källa: Försäkringsbolaget Gar-Bo

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Inspireras av Leva&Bo - just nu 6 nr för endast 99 kr. Köp nu!