1 av 2: Det finns en distinkt uppdelning mellan de som förespråkar att duscha på morgonen och de som fördrar att göra det på kvällen. Foto: Alliance - stock.adobe.com / 43574394
2 av 2: Svamp gillar varma och fuktiga miljöer för att växa och att konsekvent sova med vått hår kan bidra till en överväxt av svamp i hårbotten, enligt Sally-Ann Travers, hårläkare. Foto: SHUTTERSTOCK

Brukar du sova med vått hår? Då vill du läsa detta

Är du en av dem som brukar tvätta håret på kvällen innan du går och lägger dig?

Då bör du dra öronen åt dig nu.

Förutsatt att du vill ha något hår kvar att tvätta framöver.

Frågan gällande hur, hur ofta och när man bör tvätta sitt hår är en vattendelare. 

Vissa menar att du ska tvätta håret varannan dag för att hålla det fräscht, medan andra argumenterar för att det är direkt osunt att göra det oftare än en gång i veckan.

Vilken tid du tvättar håret är även det något som engagerar – det finns en distinkt uppdelning mellan de som förespråkar att duscha på morgonen och de som fördrar att göra det på kvällen.

LÄS MER: Kvinnor är snuskigare än män i sängen – men inte som du tror 

Att sova med blött hår sliter

Vad gäller den sistnämnda gruppen höjer nu Sally-Ann Travers, hårläkare, ett varningens finger.

Det är nämligen väldigt vanligt att man rör på sig medan man sover, vilket lätt leder till att håret blir trassligt – vilket du kanske har märkt? Och när blött hår trasslar sig och skaver mot sänglakanen så slits det ordentligt.

LÄS MER: Så lätt rengör du din snuskiga hårborste

Svamp i hårbotten – ett resultat

Dessutom kan det leda till att du får svamp i hårbotten.

– Svamp gillar varma och fuktiga miljöer för att växa och att konsekvent sova med vått hår kan bidra till en överväxt av svamp och leda till skalpproblem och mjäll, säger Travers till Cosmopolitan.

Foto: phpetrunina14 - stock.adobe.com / 193911198

Om du prompt måste sova med fuktigt hår finns det en lösning som förmildrar slitaget: Du kan göra en lös fläta som håller ihop ditt hår och så minskar risken för att det blir trassligt.

Men bäst är att torka det innan du lägger dig. Eller svälja din stolthet och bli en morgon-duschare.

LÄS MER: 11 jobbiga situationer som balsam räddar dig från 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Inspireras av Leva&Bo - just nu 6 nr för endast 99 kr. Köp nu!