ANNONS

Innehåll från Purina Dog

Experten: Så utvecklas du som hundägare

Har du ny hund – eller känner du att det är dags att utveckla ditt hundägarskap? Grattis, många roliga äventyr väntar. 

Här är expertens bästa tips på vad du kan göra för att din fyrbente vän ska vara pigg och glad och hur du kan växa i er relation.

EXTERN LÄNK: Hjälp stödja din hunds hälsa – få 30 kronor rabatt på ditt nästa köp 

Enligt Jordbruksverket har 46 202 nya hundar registreras i Sverige under de första åtta månaderna av 2020. Det är en ökning med nio procent jämfört med samma tid förra året.

Men att äga hund är en utmaning på många sätt och ju bättre ni känner varandra desto bättre förutsättningar. 

– Alla är unika och har olika egenskaper även om det är samma ras. Vill man fördjupa sin relation så tänker jag att man ska lära sig förstå hundens kroppsspråk, säger Matilda Ström, utbildad tjänstehundsdressör.

Hennes tips är att försöka lista ut vad den vill förmedla till dig. 

– Det kan du göra genom att hela tiden ha frågan ”Varför gör hunden det där?” i  huvudet. Kan du samtidigt visa att du ser vad den försöker säga kommer den att bli ännu mer kommunikativ med dig. 

Växa med näringsrik mat

Med husdjur kommer du garanterat att stifta många nya bekantskaper och med kunskap kommer du att växa som hundägare. Låt dig inspireras och prata med människor som är etablerade i hundvärlden och ta hjälp av experter på just din ras. 

Allt eftersom din hund växer är det också viktigt att se till att den får i sig näringsrik mat anpassad för sin ålder och storlek. Små hundar har till exempel snabbare ämnesomsättning än  stora hundar och behöver ett foder som är mer energität, det vill säga mat som innehåller mer kalorier per volym. Med ett bra foder håller du även din hunds matsmältningssystem i balans och främjar hälsan i päls och hud.

Träna tillsammans

Att träna tillsammans är ett roligt sätt att stärka bandet mellan er. Utbudet av kurser och utbildningar är stort. Läs på hur du gör.

En av de mer välkända sporterna är agility. Där tar förare och hund sig igenom en hinderbana med hopp, tunnlar, balansbrädor och slalompinnar på kortast tid. Två andra populära sporter är nosework, där hunden använder sitt luktsinne för att söka efter olika dofter som eukalyptus och lagerblad, och rallylydnad. Gemensamt för alla är att de bygger på ett nära samarbete mellan hund och förare.

Skapa upplevelser tillsammans

Beroende på vilken ras du har kommer du också märka av beteenden och egenskaper som är medfödda. 

– Vissa tycker det är jätteroligt att spåra. Då kan man låta hunden ha den aktiviteten och göra olika sökövningar, tipsar Matilda.

Se motionstillfällena som perfekta tillfällen att skapa härliga upplevelser tillsammans. Det kan handla om allt från att leta kantareller om hösten, till att valla får med din vallhund eller prova viltspår med din jakthund. 

Ett starkt band till sin hund ger både energi, välmående – och en enklare vardag. Och du vet att du har lyckats när den vill följa med dig. Det är ett av de tydligaste tecknen på tillgivenhet.

– Allt blir mycket roligare. Hunden är ett av de djur som verkligen vill vara med oss människor. Om den får bestämma så väljer de flesta raser, enligt forskning, hellre oss än sin egen art. Där finns något helt unikt om man bygger upp det. Det blir också lättare att ha ett husdjur som fungerar i alla sammanhang, som du kan ha med dig överallt och som sköter sig, säger Matilda. 

EXTERN LÄNK: Träningstips för små hundraser 

 

Fakta: Treveckorsutmaning 

Med näringsrik mat anpassad efter den lilla hundens behov bygger du upp hälsan från insidan. 

• God aptit: Med noggrant utvalda råvaror och bitar som är utformade för den lilla munnen får din hund en smakrik matupplevelse.

• Massor av energi: Balanserad näring ger din hund bränsle för en aktiv livsstil.

• Hälsosam matsmältning: Ett lättsmält foder med högt upptag av näringsämnen ger en fast och fin avföring.

• Glansig päls, frisk hud och klara ögon: Omega 3- och 6-fettsyror tillsammans med viktiga mineraler och vitaminer bidrar till en hälsosam hud och blank päls.

• Hälsosam och glad: Kombinationen av vitaminer och antioxidanter är sammansatt för att stödja hundens naturliga skyddssystem.

Purina ONE finns för små hundar som väger upp till 10 kilo.

Artikeln ovan är framtagen av Brand Studio och Purina Dog och ej en artikel av LEVA&BO

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Inspireras av Leva&Bo - just nu 6 nr för endast 99 kr. Köp nu!