Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa leva i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
ANNONS

Innehåll från Purina Dog

7 råd: Det här ska du tänka på när du skaffar hund

Många drömmer om att skaffa hund. Och att öppna dörren för en ny och lekfull familjemedlem är början på ett långt och härligt äventyr, men också ett stort beslut.

Här är några råd på vägen.

EXTERN LÄNK: Hjälp stödja din hunds hälsa – få 30 kronor rabatt på ditt nästa köp

1. Tänk igenom din vardag. Förutom träning och motion behöver en hund kärlek, omvårdnad och hälsosam kost för att må bra. Föreställ dig hur vardagen kommer att se ut och fundera över hur mycket tid du har. När du har bestämt dig, se till att det finns flera personer som hunden kan känna sig trygg med.

 

2. Förbered ditt hem. En hund behöver bekanta sig med sitt nya hem i lugn och ro. Har du andra husdjur? Tänk på djurens säkerhet och se till att första mötet blir positivt. För den dagliga vården behöver du en mat- och en vattenskål, koppel, halsband, utrustning för pälsvård, leksaker, en sovhörna samt foder som är anpassat för ålder och storlek. 

 

3. Hitta rutiner för daglig motion. En del hundar är väldigt aktiva och behöver vara i rörelse många timmar varje dag, medan andra föredrar kortare promenader. Men precis som du behöver de motionera dagligen oavsett väderlek. Se till att rundorna blir lustfyllda genom variation och inslag av lek. Rashundar har avlats fram för specifika funktioner och mår bra av att lek och rörelse anpassas efter deras intressen och medfödda egenskaper. En terrier älskar till exempel att gräva, fårhundar och vallhundar är förtjusta i hundsporter medan jakthundar älskar motion med inslag av explosiva ryck och jaktmoment.

 

4. Anpassa kosten. Din hund behöver näringsrik kost för att växa och må bra och det finns ett stort utbud av foder som har utvecklats för olika behov. Med en välkomponerad måltid får hunden även i sig de viktiga ämnen som den behöver för att stärka utvecklingen av tänder, hud, päls och ögon. Med ett foder med högt upptag av näringsämnen främjas matsmältningen och avföringen blir fast och fin.

Då det finns en risk för övervikt eller att hunden drabbas av andra hälsoproblem ska den äta rätt mängd mat i förhållande till sin livsstil. Små raser har dessutom snabbare ämnesomsättning och högre andel kroppsyta mot sin kroppsvikt än stora. Det innebär att de har ett större energibehov och behöver mat med lättsmälta kolhydrater. En liten mun behöver också mat i mindre bitar.

 

5. Hitta lekfulla träningssätt. Vill du att din hund förstår grundläggande kommandon som att sitta, stå eller stanna? Då är det viktigt att du börjar träna den redan vid tidig ålder så att den lär sig grunderna. Håll passen korta och lustfyllda och låt träningen vara belöningsbaserad. Det blir då också ett utmärkt tillfälle att stärka banden mellan er. Avsluta alltid med en övning som du vet att hunden klarar av.

 

6. Ta hand om päls och klor. Hur ofta och hur mycket pälsvård som behövs beror helt på vilken ras det är. Hundar med lång och fluffig päls behöver vårdas ofta medan andra har päls som inte alls kräver lika mycket pyssel. Pälsen kommer behöva klippas, precis som hundens klor. Se stunderna för omvårdnad som ett tillfälle för anknytning. 

 

7. Var rädda om varandra! Att släppa in ett husdjur i sitt hem och i sitt hjärta kan vara vägen till en mer hälsosam livsstil med mer frisk luft, motion och mindre stress. Det kan också skapa nya relationer och nya vänner. Men se också till att din hund får de vaccinationer den behöver och att du har en bra försäkring om något skulle hända.

 

EXTERN LÄNK: Lär dig mer om små hundrasers egenskaper 

 

Fakta: Treveckorsutmaning 

Med näringsrik mat anpassad efter den lilla hundens behov bygger du upp hälsan från insidan. 

• God aptit: Med noggrant utvalda råvaror och bitar som är utformade för den lilla munnen får din hund en smakrik matupplevelse.

• Massor av energi: Balanserad näring ger din hund bränsle för en aktiv livsstil.

• Hälsosam matsmältning: Ett lättsmält foder med högt upptag av näringsämnen ger en fast och fin avföring.

• Glansig päls, frisk hud och klara ögon: Omega 3- och 6-fettsyror tillsammans med viktiga mineraler och vitaminer bidrar till en hälsosam hud och blank päls.

• Hälsosam och glad: Kombinationen av vitaminer och antioxidanter är sammansatt för att stödja hundens naturliga skyddssystem.

Purina ONE finns för små hundar som väger upp till 10 kilo.

 

EXTERN LÄNK: Förstå små raser – så vet du vilken som passar dig 

Artikeln ovan är framtagen av Brand Studio och Purina Dog och ej en artikel av LEVA&BO