ANNONS

Innehåll från IKEA

Expertens 5 tips: Så skapar du det perfekta sovrummet

Ordning och reda i sovrummet gör att du både sover bättre och mår bättre. Här är expertens bästa tips hur ditt sovrum blir oasen du alltid drömt om.

Andra har också läst

Drömmer du också om ett sovrum som är lika välinrett som ditt vardagsrum? Det är lätt hänt att högar med kläder bli liggande på golvet, prylar hamnar i en röra på nattduksbordet och gårdagens tvätt smyger in under sängen.
– Sovrummet är det första du ser när du vaknar och det sista du ser innan du somnar. Att skapa ordning och reda i sovrummet är extra viktigt, både för din sömn och för ditt välbefinnande, säger Agnieszka Wójcik, ansvarig inredare hos IKEA Sverige. Hon har flera års erfarenhet av att hjälpa IKEA-kunder att planera sina sovrum på bästa sätt. Enligt henne är det vanligaste misstaget när man ska inreda sovrummet att man försöker få in för många saker i rummet utan att ha en plan. Eller att man tänker att det räcker med att ställa in en garderob.
– En tredjedel av våra liv tillbringas i sängen. Därför är det viktigt att sovrummet är en plats för lugn och återhämning, säger Agnieszka Wójcik.

Här är hennes 5 enkla tips på du skapar det perfekta sovrummet.

1. Fokusera inte bara på sängen

När du ska inreda sovrummet hamnar ofta fokus på att välja säng och madrass. Det är förstås avgörande för kvaliteten på din sömn, men samtidigt är det lätt hänt att andra bitar prioriteras ner, till exempel att du glömmer bort smart förvaring vilket gör att kläderna ofta hamnar på golvet.
– Det ger ett stökigt intryck och kan kännas stressande. På morgonen hittar du inte rätt kläder, vilket gör att du blir ännu mer stressad, säger Agnieszka.

 

2. Inred efter behov

För ett perfekt sovrum bör du framförallt fundera över dina behov. Hur ser din dag ut och hur använder du sovrummet? Kläder du använder ofta ska vara lätta att hitta, i en byrå eller hängas i garderoben. Saker som behövs sällan bör stuvas ner i lådor eller läggas längst in. Det är också viktigt att ha en yta där du kan lägga småsaker eller nästa dags outfit.
– Vi skulle ju aldrig låta vardagsrummet vara stökigt, men vi tänker inte på att sovrummet förtjänar samma sak.

 

3. Satsa på ett smart förvaringssystem

För att undvika det onödiga stöket är lösningen ett riktigt bra förvarningssystem, som passar i just ditt rum. Både PAX och PLATSA hos IKEA är garanterat två yteffektiva system, som enkelt anpassas efter dina önskemål.

– PLATSA är otroligt smidigt eftersom det bygger på "klick", vilket gör det enkelt att plocka ihop och isär systemet utan verktyg.
PAX är otroligt mångsidig och löser förvaringen oavsett vilka behov man eller var man är i livet. Den kan enkelt anpassas till de behov du har just för tillfället.
– Båda systemen är byggda för att hålla många år och testas hårt. Så är det med alla våra produkter och vi har långa garantier på allt, berättar Agnieszka.

 

4. Mörkt och svalt för sömnen

15–19 grader i rummet gör att luften du andas in kyler ner kroppen en aning och du sover bättre. Med rätt täcke, kudde och en säng som andas får kroppen rätt temperatur. Då kan du somna om lättare om du vaknar upp. Undvik också ljus sent på kvällen, även från mobilen eller plattan. Mörkläggningsgardiner stänger ute dagsljuset helt.

 

5. Fokus på detaljer

Pricken över i:et för att få sina drömmars sovrum är detaljerna. Agnieszka tipsar om att hålla nere antalet färger i rummet – vilket gäller både väggar och textiler – och att inte ha mer än två bilder eller tavlor. Allt för att skapa en plats som andas lugn och harmoni. Är du osäker hur du ska göra – våga fråga personalen på varuhuset.
– Alla våra sömnexperter är utbildade av Svenska Naprapatförbundet har djupa kunskaper i hur folk bor, vilka utmaningar som finns, vet vilka frågor de ska ställa till kunderna så det i slutändan blir rätt lösning för just dig.

Fakta: Så kan IKEA hjälpa dig

– Personlig rådgivning om sängar, täcken och kuddar i varuhuset av sömnexperterna. De har genomgått en utbildning om sömn och ergonomi hos Svenska Naprapatförbundet.
– Hjälp av expert som hjälper dig att skapa den perfekta garderoben i varuhuset eller hemma hos dig. I samråd med dig planerar de och ritar upp bästa lösningen, som matchar dina behov i en stil som passar dig.

– Boka möte med heminredare på varuhuset som hjälper dig göra om i sovrummet. Du får inredningsförslag, 3D-ritning, belysningsplan och inköpslista.

Artikeln ovan är framtagen av Brand Studio och IKEA och ej en artikel av LEVA&BO

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Gör som 127 000 andra - Inspireras av Leva&Bo! Se erbjudande