ANNONS

Innehåll från Electrolux

Varningen: Därför ska du inte tvätta kläderna för ofta

För ofta och för varmt – vilket ökar slitaget.

Men tar du hand om kläderna på rätt sätt håller de längre.

– Det blir mer hållbart än att köpa nytt hela tiden, säger Palle Laursen, Product Line Manager hos Electrolux Laundry.

EXTERN LÄNK: Guide: Få hjälp att välja tvättmaskin 

Ungefär 220 gånger. Så ofta tvättar en svensk familj i snitt varje år. Och trots att dagens maskiner hanterar tvätten mer hållbart och behöver mindre vatten för att kläderna ska bli rena finns starka argument för att tvätta mer sällan:

– Sanningen är att kläderna inte slits lika snabbt om de tvättas mer sällan. Många plagg, framför allt sådana som vi inte bär närmast kroppen, mår bättre av att bara fräschas upp en smula mellan användning istället för att tvättas, säger Palle Laursen.

”Temperaturen påverkar klädernas färg”

Laursen lyfter fram fyra punkter som både minskar antalet tvättar och gör klädvården mer skonsam:

Kör korta program

– När kläderna ligger i tvättmaskinen åker de runt på ett mekaniskt sätt som påverkar dess fibrer. Ju kortare tid i maskinen, desto mindre påverkan. 

Tvätta på låga temperaturer

– Temperaturen påverkar klädernas färg. Är temperaturen hög kommer kläderna att blekna snabbare. Det är en myt att man måste ha höga temperaturer för att få tvätten ren.

Ha rätt dosering av tvättmedel

– Det är tyvärr extremt vanligt att man över- eller underdoserar tvättmedel. Båda påverkar klädernas utseende negativt. Våra nyaste maskiner har AutoDose, som hjälper användaren att dosera rätt. Eftersom det finns speciella fack för att fylla på med större mängder tvättmedel slipper man dosera exakt varje gång, maskinen tar bara så mycket tvättmedel som behövs för just den tvätten.

Använd rätt program

– Alla program är designade för att ta hand om kläderna på ett särskilt sätt, våga använda de möjligheter maskinen erbjuder. Att exempelvis steama kläder är ett smart och snabbt sätt att fräscha upp kläder.

Knepet med tvättlappen

Genom att följa dessa fyra råd blir såväl tvättning som klädvård mer hållbar, anser Laursen. Han skickar också med ett tips som hjälper den osäkre att komma igång på ett snabbt sätt:

– Temperaturen på klädernas tvättlappar ska ses som en maximal temperatur, inte den rekommenderade. Sikta på att köra kläderna i en så låg temperatur som möjligt, det skonar kläderna. Dessutom går mindre energi går åt. Kan du steama sparar du dessutom 96 procent vatten jämfört med en vanlig tvätt. Allt det minskar det ekologiska fotavtrycket.

EXTERN LÄNK: Så väljer du rätt tvättmaskin – läs mer 

Artikeln ovan är framtagen av Brand Studio och Electrolux och ej en artikel av LEVA&BO

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Inspireras av Leva&Bo - just nu 6 nr för endast 99 kr. Köp nu!