ANNONS

Innehåll från Electrolux

5 vanliga misstag när du tvättar: Glöm gamla råd

Snabbare slitage på kläderna och sämre för miljön – helt i onödan.

Här är vanliga misstagen när du tvättar.

– Många av de gamla tvättråden är dåliga, säger Palle Laursen, Nordic Product Line Manager hos Electrolux Laundry.

EXTERN LÄNK: Guide: Få hjälp att välja tvättmaskin 

Enligt den europeiska undersökningen Electrolux Better Living Report tvättar sex av tio på samma sätt som de blev upplärda hemma, drygt en tredjedel av de svarande har aldrig ändrat sina tvättvanor.

– Många tar efter sina föräldrar och hur de brukar tvätta, sedan är det extremt svårt att ändra sina vanor. Men idag fungerar tvättmaskiner helt annorlunda än för bara fem-sex år sedan, maskinerna har genomgått en enorm teknologisk utveckling som inte bara är skonsammare mot våra kläder, utan gör också tvättande mer hållbart med mindre energiåtgång och vattenförbrukning, säger Palle Laursen och lägger till: 

– För 20 år sedan använde tvättmaskinerna lika mycket vatten oavsett hur stor tvätten var, idag anpassas förbrukningen exakt efter hur mycket du stoppar in.

”Viktigare än folk anar”

Den snabba teknikutvecklingen gör att många klassiska tvättråd är förlegade (se faktaruta nedan). 

– Generellt kan man säga att folk inte utnyttjar de möjligheter som tvättmaskinerna har. Man håller sig till två-tre tvättprogram av gammal vana, men inser inte att kläderna kan slitas ut snabbare än om man varit lite mer varsam.

Ett av de största misstagen är felaktig dosering av tvättmedel, vilket åldrar kläderna snabbare:

– Överdoserar du ”äter sig” tvättmedlet in i klädernas fibrer och gör färgen bleknar, tar du för lite tvättmedel får kläderna en sämre lyster. Doseringen är mycket viktigare än folk anar, säger Laursen.

Slipper dosera själv

För att hjälpa användarna sköter Electrolux nyaste tvättmaskiner doseringen själva utifrån hur mycket tvätt som ligger i maskinen och vilket program som väljs. Tekniken heter AutoDosing och det finns separata påfyllnadfack för tvättmedel till kulörtvätt, vittvätt och sköljmedel – vilket räcker till ungefär 20 tvättar.

– För att slippa fylla på tvättmaskinen med flytande tvättmedel vid varje tvätt gör användaren det en gång i veckan eller en gång i månaden, beroende på hur ofta man tvättar. Man slipper fundera på exakt dosering varje gång, maskinen gör det åt en. Det är supersmart.

Av de gamla tvättråden, vilket anser du vara mest förlegat?

– Att högre temperatur gör kläderna renare. Idag tvättar maskinerna lika effektivt vid 30 grader som vid 40 grader och det går åt 35 procent mindre energi.

EXTERN LÄNK: Så väljer du rätt tvättmaskin – läs mer 

FAKTA: Fem förlegade tvättråd du ska undvika

”Alla tvättprogram är ungefär likadana”

– De är snarare väldigt anpassade utifrån vad som tvättas. Jeansprogrammet är exempelvis väldigt skonsamt mot jeanstyg, vilket en vanlig 40-tvätt inte är. 

”Tvätt i högre temperatur är bättre”

– Generellt ska man tvätta i så låga temperaturer som möjligt för att förlänga klädernas livslängd. Självklart finns det tvätt man behöver köra i höga temperaturer, men det är undantag.

”För att kläderna ska vara fräscha behöver man tvätta ofta” 

– Kläder som vi inte använder närmast kroppen, som en tjocktröja eller en jacka, kan fräschas upp med steam-programmet i några minuter. Kläderna ser ut som det tvättats och torkats. Fördelen är att det sparar enormt mycket vatten, en vanlig tvätt behöver ungefär 40 liter medan steamingen klarar sig på två.

”Ju längre tvättprogram desto bättre”

– Det kanske stämde förut, men moderna maskiner är så effektiva att tiden är betydligt kortare än förut. Vi har ett Ultra Wash-program på 59 minuter som jämförts mot längre program och det tvättar minst lika bra.

”Det är bättre att handtvätta ömtåliga kläder”

– Jag skulle säga tvärtom. Dagens maskiner har speciella program för exempelvis ylle där temperaturen kontrolleras i detalj och själva tvätten genomförs på så låga varvtal som möjligt för att minska slitaget.

Artikeln ovan är framtagen av Brand Studio och Electrolux och ej en artikel av LEVA&BO

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Inspireras av Leva&Bo - just nu 6 nr för endast 99 kr. Köp nu!