ANNONS

Innehåll från Electrolux

Undrar du hur du får till den frasiga skorpan på brödet? Här är tipsen
1 av 2: Undrar du hur du får till den frasiga skorpan på brödet? Här är tipsen
Smarta knepet gör att du lyckas med brödbaket.
2 av 2: Smarta knepet gör att du lyckas med brödbaket.

Baka bröd som på bageri – så gör du

Längtar du efter en härlig långfrukost med frasigt nybakat bröd – utan att behöva åka till bageriet?
Lugn, här är knepet som kan få dig att lyckas med den där krispiga skorpan hemma i ditt eget kök.

EXTERN LÄNK: Så fungerar Electrolux SteamPro-ugn

Få saker går upp emot doften av nybakat bröd, men att baka bröd är tidskrävande och det är lätt att skrämmas av både surdegar och jästider.

Men, det finns några enkla knep för att lyckas med brödbaket och att få till just den där skorpan som många strävar efter – och som ofta är anledningen bakom att du väljer bageriets bröd framför att knåda degen själv.

Så lyckas du med den krispiga skorpan

En nyckel är utrustningen i köket. Det finns flera ugnar på marknaden som är utrustade med en ångfunktion, bland annat Electrolux SteamPro-ugn. Förutom att det bevarar både saftighet och näringsämnen när du lagar kött, fisk och grönsaker, gör den även underverk för brödbaket. Och det är tack vare ångan som du också kommer att lyckas med skorpan.

– När det gäller att baka bröd är det otroligt bra eftersom den gör att brödet får en krispigare skorpa som är svår att lyckas med annars, berättar kocken Sebastian Gibrand, som bland annat stod bakom menyn på nobelmiddagen 2019.

Ugnens ångfunktion möjliggör även bakning av andra typer av bröd som inte ska bakas i värme.

– Du kan till exempel göra ångade bröd som steamed buns. Det är ett mjukt, vitt och fluffigt bröd som bara ska ångas och det används mycket i Asien. Men det finns flera svenska varianter också, berättar Sebastian Gibrand.

Förläng hållbarheten med ånga

Bröd är en av de produkter som har kortast hållbarhet och redan dag två kan det upplevas som torrt och tråkigt. Enligt Sebastian Gibrand är det också det livsmedel som det slängs mest av.

Genom att värma upp bröd på nytt med ånga kan du förlänga hållbarheten och bevara saftigheten i brödet.

– Det är ett perfekt sätt att återskapa det och det blir nästan som nybakat igen, säger han.

Ett annat sätt att förlänga livslängden på brödet är att återanvända det som en ingrediens i annan matlagning. En uppskattad klassiker är att göra fattiga riddare med kanel eller att mixa brödet till en ingrediens i en soppa.

Att rosta brödet när det börjar bli trist är ett annat smart tips. Gör festliga tilltugg i form av crostini, skär krutonger till en sallad eller mixa det rostade brödet i en blender till ströbröd som kan användas i köttbullarna.

– Det finns många sätt att förädla bröd. Ett annat exempel är att göra en brödkräm till dessert. Då man blandar man bröd med grädde, mjölk, äggula och socker. Det viktigaste är att man inte kasserar det och köper ett nytt bröd dagen efter, säger Sebastian Gibrand.

 

EXTERN LÄNK: Laga mat med ånga – allt om Electrolux SteamPro-ugn

 

FAKTA: Tre fördelar med SteamPro-ugnen

• Ångfunktionen Steamify: Hälsosamt och gott med ångkokad mat med resultat som på restaurang med sous vide-funktion. Du anger den tillagningstemperatur som du brukar använda och så justerar ugnen automatiskt inställningarna.

• CookView-kamera: Med en ugnskamera kan du hålla ett öga på maten samtidigt som du lagar den. Med hjälp av innovativ teknik visas levande bilder på din mobil.  

• Matlagningstermometer som är kopplat till ugnen, mäter matens innertemperatur och justerar automatiskt för perfekt resultat.  

Artikeln ovan är framtagen av Brand Studio och Electrolux och ej en artikel av LEVA&BO

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Gör som 127 000 andra - Inspireras av Leva&Bo! Se erbjudande