Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa leva i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
ULLGARNEgenskaper: Värmande, vattenavvisande och med "termoskaraktär". Lättskött. Går att borsta och vädra i friska luften. Superwashbehandlad ull är lite mjukare och går att tvätta i maskin.Bra till: Varma och mjuka plagg som lusekoftor, arantröjor och mössor. Passar även till tovning och pärlstickning.ULLGARNEgenskaper: Värmande, vattenavvisande och med "termoskaraktär". Lättskött. Går att borsta och vädra i friska luften. Superwashbehandlad ull är lite mjukare och går att tvätta i maskin.Bra till: Varma och mjuka plagg som lusekoftor, arantröjor och mössor. Passar även till tovning och pärlstickning.ULLGARNEgenskaper: Värmande, vattenavvisande och med "termoskaraktär". Lättskött. Går att borsta och vädra i friska luften. Superwashbehandlad ull är lite mjukare och går att tvätta i maskin.Bra till: Varma och mjuka plagg som lusekoftor, arantröjor och mössor. Passar även till tovning och pärlstickning.
LINGARNVad: Lin hör till stjälkfiberväxterna. Finleken på linfibrerna påminner om bomullsfibrerna, men är rakare och glansigare. Jämfört med bomull är linet känsligare för blekning och höga tvättemperaturer.Bra till: Lin är behagligt mot huden. Materialet både svalkar och värmer - allt efter kroppstemperatur. Passar till svala sommarplagg. Färgskalan består av ljusa dämpade pasteller.LINGARNVad: Lin hör till stjälkfiberväxterna. Finleken på linfibrerna påminner om bomullsfibrerna, men är rakare och glansigare. Jämfört med bomull är linet känsligare för blekning och höga tvättemperaturer.Bra till: Lin är behagligt mot huden. Materialet både svalkar och värmer - allt efter kroppstemperatur. Passar till svala sommarplagg. Färgskalan består av ljusa dämpade pasteller.LINGARNVad: Lin hör till stjälkfiberväxterna. Finleken på linfibrerna påminner om bomullsfibrerna, men är rakare och glansigare. Jämfört med bomull är linet känsligare för blekning och höga tvättemperaturer.Bra till: Lin är behagligt mot huden. Materialet både svalkar och värmer - allt efter kroppstemperatur. Passar till svala sommarplagg. Färgskalan består av ljusa dämpade pasteller.
RAGGSOCKSGARNVad: En storsäljare som består av 70-75 procent ull och resten nylon. Nylon är den starkaste syntetfibern, vilket gör garnet slitstarkt. Bra till: Mjuka, varma och slitstarka raggsockor. Men passar även bra till andra plagg, som tjocka tröjor till exempel.RAGGSOCKSGARNVad: En storsäljare som består av 70-75 procent ull och resten nylon. Nylon är den starkaste syntetfibern, vilket gör garnet slitstarkt. Bra till: Mjuka, varma och slitstarka raggsockor. Men passar även bra till andra plagg, som tjocka tröjor till exempel.RAGGSOCKSGARNVad: En storsäljare som består av 70-75 procent ull och resten nylon. Nylon är den starkaste syntetfibern, vilket gör garnet slitstarkt. Bra till: Mjuka, varma och slitstarka raggsockor. Men passar även bra till andra plagg, som tjocka tröjor till exempel.
SYNTETGARNVad: Relativt elastiskt vilket innebär att det inte skrynklar så lätt. Lättvättat, men temperaturen får inte vara för hög. Det låga priset skiljer sig mycket från exempelvis ull, men kan inte jämföras kvalitetsmässigt. Bra till: Bebis- och barnkläder. Då barn växer ur kläderna snabbt passar ett billigt material bra.SYNTETGARNVad: Relativt elastiskt vilket innebär att det inte skrynklar så lätt. Lättvättat, men temperaturen får inte vara för hög. Det låga priset skiljer sig mycket från exempelvis ull, men kan inte jämföras kvalitetsmässigt. Bra till: Bebis- och barnkläder. Då barn växer ur kläderna snabbt passar ett billigt material bra.SYNTETGARNVad: Relativt elastiskt vilket innebär att det inte skrynklar så lätt. Lättvättat, men temperaturen får inte vara för hög. Det låga priset skiljer sig mycket från exempelvis ull, men kan inte jämföras kvalitetsmässigt. Bra till: Bebis- och barnkläder. Då barn växer ur kläderna snabbt passar ett billigt material bra.
SILKESGARNVad: Ett exklusivt tunt garn. Mjukare än vanlig alpacka med en fin lyster från den blanka mullbärssilken. Garnet svalkar när det är varmt och värmer när det är kallt. Silke är dyrt att framställa och blandas därför ofta med andra fibrer.Bra till: Sjalar, västar, luftiga toppar och linnen.SILKESGARNVad: Ett exklusivt tunt garn. Mjukare än vanlig alpacka med en fin lyster från den blanka mullbärssilken. Garnet svalkar när det är varmt och värmer när det är kallt. Silke är dyrt att framställa och blandas därför ofta med andra fibrer.Bra till: Sjalar, västar, luftiga toppar och linnen.SILKESGARNVad: Ett exklusivt tunt garn. Mjukare än vanlig alpacka med en fin lyster från den blanka mullbärssilken. Garnet svalkar när det är varmt och värmer när det är kallt. Silke är dyrt att framställa och blandas därför ofta med andra fibrer.Bra till: Sjalar, västar, luftiga toppar och linnen.
BOMULLSGARNVad: Slitstarkt, tvättåligt med stor absorptionsförmåga. Ett tåligt material som tvättas i 60 grader då det kan fälla om man tvättar det kallare.Bra till: Tunna toppar och tröjor, virka amigurumi, spetssticka tunna dukar, mjuka lättskötta plagg som sommarkofta och barnplagg, grövre bomullsgarn passar till tjockare tröjor och grytlappar.BOMULLSGARNVad: Slitstarkt, tvättåligt med stor absorptionsförmåga. Ett tåligt material som tvättas i 60 grader då det kan fälla om man tvättar det kallare.Bra till: Tunna toppar och tröjor, virka amigurumi, spetssticka tunna dukar, mjuka lättskötta plagg som sommarkofta och barnplagg, grövre bomullsgarn passar till tjockare tröjor och grytlappar.BOMULLSGARNVad: Slitstarkt, tvättåligt med stor absorptionsförmåga. Ett tåligt material som tvättas i 60 grader då det kan fälla om man tvättar det kallare.Bra till: Tunna toppar och tröjor, virka amigurumi, spetssticka tunna dukar, mjuka lättskötta plagg som sommarkofta och barnplagg, grövre bomullsgarn passar till tjockare tröjor och grytlappar.
BLANDGARNVad: Tillverkas av olika anledningar, som pris, mjukhet och form. Blandgarn gör man för att få rätt konsistens på garnet. Man kan blanda i syntet i ullgarnet för att det ska bli mjukt eller bomull med syntet för att det ska hålla formen bättre.Bra till: Mjuka och sköna plagg. Resultatet vid stickning blir poröst och mysigt.BLANDGARNVad: Tillverkas av olika anledningar, som pris, mjukhet och form. Blandgarn gör man för att få rätt konsistens på garnet. Man kan blanda i syntet i ullgarnet för att det ska bli mjukt eller bomull med syntet för att det ska hålla formen bättre.Bra till: Mjuka och sköna plagg. Resultatet vid stickning blir poröst och mysigt.BLANDGARNVad: Tillverkas av olika anledningar, som pris, mjukhet och form. Blandgarn gör man för att få rätt konsistens på garnet. Man kan blanda i syntet i ullgarnet för att det ska bli mjukt eller bomull med syntet för att det ska hålla formen bättre.Bra till: Mjuka och sköna plagg. Resultatet vid stickning blir poröst och mysigt.
MOHAIRGARNVad: Kommer från angorageten och produceras i Turkiet, Sydafrika, Sydamerika och USA. Det fluffiga getgarnet som var så populärt på 80-talet har blivit populärt igen. Bra till: Tunna spetsstickade sjalar, kragar, muddar och kuddar med lyxig fårskinnslook. Passar också bra till stora plagg och accessoarer.MOHAIRGARNVad: Kommer från angorageten och produceras i Turkiet, Sydafrika, Sydamerika och USA. Det fluffiga getgarnet som var så populärt på 80-talet har blivit populärt igen. Bra till: Tunna spetsstickade sjalar, kragar, muddar och kuddar med lyxig fårskinnslook. Passar också bra till stora plagg och accessoarer.MOHAIRGARNVad: Kommer från angorageten och produceras i Turkiet, Sydafrika, Sydamerika och USA. Det fluffiga getgarnet som var så populärt på 80-talet har blivit populärt igen. Bra till: Tunna spetsstickade sjalar, kragar, muddar och kuddar med lyxig fårskinnslook. Passar också bra till stora plagg och accessoarer.
1 AV 8
ULLGARNEgenskaper: Värmande, vattenavvisande och med "termoskaraktär". Lättskött. Går att borsta och vädra i friska luften. Superwashbehandlad ull är lite mjukare och går att tvätta i maskin.Bra till: Varma och mjuka plagg som lusekoftor, arantröjor och mössor. Passar även till tovning och pärlstickning.
Foto: Anna Rut Fridholm
2 AV 8
LINGARNVad: Lin hör till stjälkfiberväxterna. Finleken på linfibrerna påminner om bomullsfibrerna, men är rakare och glansigare. Jämfört med bomull är linet känsligare för blekning och höga tvättemperaturer.Bra till: Lin är behagligt mot huden. Materialet både svalkar och värmer - allt efter kroppstemperatur. Passar till svala sommarplagg. Färgskalan består av ljusa dämpade pasteller.
Foto: Anna Rut Fridholm
3 AV 8
RAGGSOCKSGARNVad: En storsäljare som består av 70-75 procent ull och resten nylon. Nylon är den starkaste syntetfibern, vilket gör garnet slitstarkt. Bra till: Mjuka, varma och slitstarka raggsockor. Men passar även bra till andra plagg, som tjocka tröjor till exempel.
Foto: Anna Rut Fridholm
4 AV 8
SYNTETGARNVad: Relativt elastiskt vilket innebär att det inte skrynklar så lätt. Lättvättat, men temperaturen får inte vara för hög. Det låga priset skiljer sig mycket från exempelvis ull, men kan inte jämföras kvalitetsmässigt. Bra till: Bebis- och barnkläder. Då barn växer ur kläderna snabbt passar ett billigt material bra.
Foto: Anna Rut Fridholm
5 AV 8
SILKESGARNVad: Ett exklusivt tunt garn. Mjukare än vanlig alpacka med en fin lyster från den blanka mullbärssilken. Garnet svalkar när det är varmt och värmer när det är kallt. Silke är dyrt att framställa och blandas därför ofta med andra fibrer.Bra till: Sjalar, västar, luftiga toppar och linnen.
Foto: Anna Rut Fridholm
6 AV 8
BOMULLSGARNVad: Slitstarkt, tvättåligt med stor absorptionsförmåga. Ett tåligt material som tvättas i 60 grader då det kan fälla om man tvättar det kallare.Bra till: Tunna toppar och tröjor, virka amigurumi, spetssticka tunna dukar, mjuka lättskötta plagg som sommarkofta och barnplagg, grövre bomullsgarn passar till tjockare tröjor och grytlappar.
Foto: Anna Rut Fridholm
7 AV 8
BLANDGARNVad: Tillverkas av olika anledningar, som pris, mjukhet och form. Blandgarn gör man för att få rätt konsistens på garnet. Man kan blanda i syntet i ullgarnet för att det ska bli mjukt eller bomull med syntet för att det ska hålla formen bättre.Bra till: Mjuka och sköna plagg. Resultatet vid stickning blir poröst och mysigt.
Foto: Anna Rut Fridholm
8 AV 8
MOHAIRGARNVad: Kommer från angorageten och produceras i Turkiet, Sydafrika, Sydamerika och USA. Det fluffiga getgarnet som var så populärt på 80-talet har blivit populärt igen. Bra till: Tunna spetsstickade sjalar, kragar, muddar och kuddar med lyxig fårskinnslook. Passar också bra till stora plagg och accessoarer.
Foto: Anna Rut Fridholm

Bomull, ull, lin - vilket garn ska jag välja?

Vilket garn ska jag ha till vad?

Här får du smarta tips på bästa garnet för just ditt stickprojekt.

Malins garntips:

- Följer man en beskrivning måste man ha rätt grovlek på garnet till den beskrivningen, men man kan välja vilken kvalitet man vill ha på garnet.

- Ska man sticka något större som man lägger ner en massa tid på tycker jag att man ska satsa på ett garn i bra kvalitet som håller bättre. Det kan kosta lite mer men är väl värt då det ligger många timmar bakom.

- Gör alltid en provlapp innan du börjar med plagget för att det i slutändan ska bli rätt storlek. Stickorna som står i beskrivningen är bara en rekommendation.