Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa leva i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Ta bolån kan vara stort och svårt – men var påläst så skapar du större möjligthet för att få bra villkor.Ta bolån kan vara stort och svårt – men var påläst så skapar du större möjligthet för att få bra villkor.Ta bolån kan vara stort och svårt – men var påläst så skapar du större möjligthet för att få bra villkor.
Spara pengar genom att förhandla till dig bra villkor för bolånet. Passa också på att se över andra lån om du ändå tar ett lån för bostaden.Spara pengar genom att förhandla till dig bra villkor för bolånet. Passa också på att se över andra lån om du ändå tar ett lån för bostaden.Spara pengar genom att förhandla till dig bra villkor för bolånet. Passa också på att se över andra lån om du ändå tar ett lån för bostaden.
1 AV 2
Ta bolån kan vara stort och svårt – men var påläst så skapar du större möjligthet för att få bra villkor.
2 AV 2
Spara pengar genom att förhandla till dig bra villkor för bolånet. Passa också på att se över andra lån om du ändå tar ett lån för bostaden.
Foto: Emmalisa Pauly

Bolån – 5 tips på hur du får bra lånevillkor

Bolån. Möte med banken. Mycket att tänka på.

Ja, det är några saker du bör tänka på om du ska förhandla om villkor på ditt bolån.

Vi har tipsen till dig som ska ta bolån eller bara vill få ner din bolåneränta.

Många oroar sig för ändrade bolånekrav. Två av tre unga bolånetagare är oroade för att räntan ska gå upp eller för att amorteringskraven på bolånen ska höjas. Det visar en undersökning som MittBolån.se har gjort.

Vad du kan göra om du är orolig är att åtminstone vara påläst och försöka få så bra lånevillkor som möjligt.

Här är fem bra tips.

 

Lånelöfte – jämför flera banker

Kolla lånelöfte hos flera banker, men var medveten om att det ibland kan vara en nackdel att kolla hos för många banker (som mäklaren ofta säger att du ska göra). Varje gång du kollar ett lånelöfte så tar banken en kreditupplysning. Flera kreditupplysningar brukar inte påverka, men ovanligt många kan göra att du får en sämre kreditvärdighet. Detta kan i sin tur påverka din möjlighet att få en bra rabatt på räntan i slutändan.

Lånelöften ger dig ingen information om vilken ränta du får utan det är bara ett förhandsbesked om att du får låna. Enda gången man ska kolla med fler banker om ett lånelöfte är om man är missnöjd med beloppet, alltså att man vill ha ett högre lånebelopp.

 

När du fått lånelöfte

När du fått ett beviljat lånelöfte är det bäst att "ta det lugnt" med sin ekonomi. Ta helst inga nya kreditupplysningar och köp inga prylar på avbetalning. Gör du det kan du förstöra din kreditbild och när det blir dags för banken att betala ut lånet och du ska tillträda ditt nya boende så säger banken nej för att kalkylen inte går ihop.

 

Binda bolån

Bind inte lånet för länge! Känner du att du vill ha lite mer koll på din boendekostnad kan du välja att binda en del eller hela lånet. Men tänk på att sätta bindningstiden i relation till hur länge du tror att du kommer att ha bostaden. Köper du en etta som du planerar att bo i i två-tre år kan du inte binda lånet på fem år. Löser du upp bundna lån i förtid kostar det en slant, så kallad ränteskillnadsersättning. Det här är bankerna ofta dåliga på att förklara.

 

Ränterabatt

Hos många banker försvinner den förhandlade ränterabatten efter ett år. Då måste du på nytt kavla upp ärmarna och lägga ner tid på att förhandla och kanske byta bank igen. Men detta gäller inte alla banker. Kolla med banken vad som gäller hos just dem.

 

Passa på att se över andra lån

När du ändå är i gång och ska se över dina lån/din ekonomi, passa då på att tänka igenom om det kanske är läge att baka in ett dyrt privatlån till bolån eller låna upp till en snart kommande renovering. Det är lika bra att göra sånt här samtidigt. Se också till att ha en färsk värdering av ditt hus/din bostadsrätt. Dels kan det ge ett bra låneutrymme och dels kan det förbättra belåningsgraden, vilket i slutändan kan göra skillnad på räntan. Värderingen kan du få hjälp med av en mäklare.

 

Minusränta – vad innebär det för dig?

En minusränta innebär att bankerna måste betala för att ha pengarna i Riksbanken. Tanken är att det ska få bankerna att låna ut sina pengar i stället, för att få fart på ekonomin. Men det finns ett problem, enligt Annika Winsth, chefsekonom på Nordea. "När det gäller hushållen ökar skulderna snabbare än inkomsterna. Det är ju inte hållbart i längden, och det är därför som det har tillkommit krav på att amortera på bolån. När det gäller företag så skulle bankerna gärna öka utlåningen, men där är problemet att det inte finns någon efterfrågan från företagen."

Läs mer om minusränta här.

 

Tips från: Lena Wallin, affärsutvecklare på MittBolån.se