Bodde i en verkstad när huset renoverades<br />

Hemma hos Hemmingssons<br>Här bor: Marin Hemmingsson, konstnär, med sonen Moses. Tidvis gästar andra skapande vänner. Bor: I ett hus från 30-talet. Det är 140 kvadratmeter på varje plan plus källare med replokal.<br>Marins blogg: marinhemmingsson.com.

1 av 9: Hemma hos Hemmingssons<br>Här bor: Marin Hemmingsson, konstnär, med sonen Moses. Tidvis gästar andra skapande vänner. Bor: I ett hus från 30-talet. Det är 140 kvadratmeter på varje plan plus källare med replokal.<br>Marins blogg: marinhemmingsson.com.

Matbord<br>Det stora bordet består av en skiva och några bockar som utgör benen. Stolarna är danska designstolar köpta av en snickarvän och egenhändigt renoverade.

2 av 9: Matbord<br>Det stora bordet består av en skiva och några bockar som utgör benen. Stolarna är danska designstolar köpta av en snickarvän och egenhändigt renoverade.

Hallen<br>Hallen är liten så Marin byggde en skohylla på väggen av alfahyllor och grå MDF-skivor. Griffeltavlan kan man sudda och skriva på som det behagar.

3 av 9: Hallen<br>Hallen är liten så Marin byggde en skohylla på väggen av alfahyllor och grå MDF-skivor. Griffeltavlan kan man sudda och skriva på som det behagar.

Kontakt. För att skapa kontakt mellan hallen och rummet på övervåningen satte Marin in ett fönster och en glasad dörr. Växterna trivs bra i ljuset.

4 av 9: Kontakt. För att skapa kontakt mellan hallen och rummet på övervåningen satte Marin in ett fönster och en glasad dörr. Växterna trivs bra i ljuset.

Kuddar<br>Massor av färgstarka kuddar får pryda soffan. Färgerna valdes ut noga med hjälp av tygprover.

5 av 9: Kuddar<br>Massor av färgstarka kuddar får pryda soffan. Färgerna valdes ut noga med hjälp av tygprover.

Smart. Arbetsbordet i ateljén består av målade MDF-skivor. Bordet står på hjul och används bland annat till utställningar. "Hjul är en smart lösning för att kunna omorganisera", tipsar Marin.

6 av 9: Smart. Arbetsbordet i ateljén består av målade MDF-skivor. Bordet står på hjul och används bland annat till utställningar. "Hjul är en smart lösning för att kunna omorganisera", tipsar Marin.

Tavlor<br>En av Marins tavlor från 2007 som är målad i bivaxtempera. "Jag jobbar ur färgen och stämningen tills motivet träder fram", säger hon. Laminofåtöljen är ett second hand-fynd

7 av 9: Tavlor<br>En av Marins tavlor från 2007 som är målad i bivaxtempera. "Jag jobbar ur färgen och stämningen tills motivet träder fram", säger hon. Laminofåtöljen är ett second hand-fynd

Ateljén<br>En bild från ateljén på nedre våningen. Bakom skymtar kontoret. I taket hänger ett vindspel i bambu.

8 av 9: Ateljén<br>En bild från ateljén på nedre våningen. Bakom skymtar kontoret. I taket hänger ett vindspel i bambu.

Sängen<br>Sängen ligger i en sovalkov med ett överkast av gammal indisk bomull. Draperierna är av linne.

9 av 9: Sängen<br>Sängen ligger i en sovalkov med ett överkast av gammal indisk bomull. Draperierna är av linne.

Omsorg om material och renovering är hemligheter bakom konstnären Marin Hemmingssons trivsamma hem.

Minst lika viktigt är det att hitta rätt färg och stämning.

Andra har också läst

Livet är alltid i en skapande rörelse. Men just nu är det här en perfekt plats att vara på och utgå från. Det är lagom lantligt och stilla.

Så beskriver Marin Hemmingsson sitt hus i Järna söder om Stockholm. Hon stortrivs och har haft det sedan 2006. Huset var dessförinnan ett plankmagasin, men var också en gång i tiden Järnas första Konsumbutik. I dag använder Marin Hemmingsson nedervåningen som ateljé där hon målar, håller kurser och har utställningar. Övervåningen utgör själva bostaden men används ibland också till kurser.

- De första nio månaderna efter att vi flyttat in renoverade vi, så då fick vi bo nere i verkstaden, berättar hon.

Som nyinflyttad tog hon tid på sig för att känna in huset. Hon ville ha ett hem som går att anpassa och göra om. Det gamla magasinet fick dock genomgå en del förändringar. Flera väggar slogs ut för att ge öppna ytor. Nu strömmar ljus från fyra håll vilket inte minst märks på växterna som växer så det knakar.

- Hela huset lever så nära årstiderna eftersom vi får in ljuset som varierar under olika tider på året.

Övervåningen har tidigare varit en tapetserarverkstad i 20 år. Marin Hemmingsson berättar att hon kände en stillhet när hon klev innanför dörren för första gången. Eftersom många olika verksamheter har bedrivits inom de fyra väggarna bidrar det till en kreativ stämning.

Övervåningen har en öppen planlösning med köksdel och ytor för umgänge och arbete. Ett öppet rum för kreativitet.

Väggarna är till stor del täckta av vitlaserad råspont. Färgen är en kaseinfärg blandad med hartsgrund. Det samverkar med träet på ett annat sätt än vad exempelvis plastfärger skulle göra. En plastfärg stänger snarare till träet, tycker Marin Hemmingsson.

- De här färgerna doftar däremot välgörande och blandar sig fint med träet som lyser igenom med en varm ton.

Till sina egna målningar använder hon bivaxtempera.

Trä är något som återkommer i hela huset. Trägolven är originalgolv med en del ojämna plankor och sprickor som har slipats och vitoljats.

Den grönturkosa färgen på ytterdörren, som för övrigt tas upp av hennes egen tavla på kortväggen i trappen, fick hon leta efter.

- Det är en färg man ofta ser när man reser söderut i Europa eller i Karibien. Den känns sydlig och för tankarna till havet och värmen. I soffan har jag några kuddar i samma färg.

Men starka färger överlåter hon helst till enstaka möbler och detaljer som kuddar.

- På väggar blir ofta pastellfärger bra. De behåller mer ljus, tipsar hon.

Tittar man noga ser man att vissa delar av väggarna är klädda med bastväv. Ett exempel är väggen ovanför soffan som också fungerar som sovplats till gäster.

- Soffan var ursprungligen en tunn, smal brits som gjorts större. Bastväven bidrar med en varm ockrafärg, vilket jag har i sovalkoven också.

De många färgstarka kuddarna som pryder soffan har noga valts ut och de flesta har hon sytt själv. För att få fram de perfekta färgerna lade hon först ut tygprover för att se hur de skulle bli. Draperierna vid soffan är av linne. Marin Hemmingsson tycker om att leka med naturtoner med olika strukturer som ofärgat linne, grova bomullstyger och bastväv i inredningen.

- Då blir det en levande bas för färgklanger.

På en hylla snett ovanför spisen i köket fångar en samling färgat glas blicken. Färgat glas blir vackert i ljuset, tycker Marin Hemmingsson.

Betongskivan på arbetsbänken, som är gjuten i Järna, är behandlad med bivax och linoljevax.

- Jag tycker om att jobba med material som kan åldras vackert. Ekskivor ger en varm ton mot skåp och lådor som är av rostfritt stål och skivan av betong. Köksön har en stor ekskiva.

I övrigt består inredningen och möblerna av mycket begagnat och fyndat.

- Det är roligt att kunna återanvända saker. Jag har hittat många tyger i mina gömmor och på second hand. Jag har också flera möbler som jag fixat i ordning.

Marin Hemmingsson slår ett extra slag för materialet linne eftersom det inte behöver vara så struket och "tål livet". Nere i ateljén hänger genomgående linnegardiner. Allt som kommer in i huset är noga övervägt eftersom hon inte vill ha mycket prylar. Tv har hon aldrig haft, men däremot en eldstad.

- Elektrikerna var väldigt tveksamma när jag sa att de inte behövde installera något uttag. Jag tycker det känns skönt att vara utan tv. Det blir mer vilsamt så.

Hon har tidigare bott i bland annat Östersund och USA men flytten till Järna är inget hon ångrar.

- Jag hade en vision av det här huset, miljön och stämningen, och när jag känner hur allt blir till tänker jag varje dag på hur fantastiskt livet är just här.

Marin Hemmingssons bästa färgtips

- Använd ekologiska färger som ger en välgörande rumsmiljö utan plaster.

- Lek och smaka på färgklanger och nyanser. Hur känns de? Utgå från en målning eller några kära ting, kombinera och känn efter.

- Växla textilier och färger med årstiderna. På vintern kan det vara skönt med en varmare och mustigare färgskala.

- Sy kuddöverdrag av gamla favoritkläder/tyger.

- Färg som målas på en vägg upplevs alltid kraftigare än på ett mindre prov, så en mycket mild färg kan skapa en fin färgstämning i ett helt rum och sedan kombineras med starkare färger på textilier.

- Naturtoner och grått framhäver och möter färger på ett mjukare sätt än vitt.

- Förändra. Genom livet förändras även vår relation till olika färger. Följ med och ta in nya färger och kombinationer i hemmet och livet.

- Till sist så kan rummet, färgen och tingen bara stödja gemenskapen och livet i ett hem. Den själsliga värmen i ett hem skapas av samvaron.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Gör som 127 000 andra - Inspireras av Leva&Bo! Se erbjudande