Bli gatsmart - odla mobilt mitt i city<br />

Malmö. Grönt torg.<br>Blomhav. Vid Seveds torg, i utkanten av Malmö, växer det grönsaker i rabatterna utanför hyreshusen. Det var projektet Barn i stan, som ville föra samman de svenska pensionärerna och utrikes födda familjer som bodde i området, som startade det hela. Nu är berberisbuskarna bortgrävda och fina pilstaket kantar odlingarna med kronärtskockor, potatis, majs och annat ätbart. Solrosorna är en symbol för odlingarna.<br>

Foto: Ulrika Flodin Furås

1 av 12: Malmö. Grönt torg.<br>Blomhav. Vid Seveds torg, i utkanten av Malmö, växer det grönsaker i rabatterna utanför hyreshusen. Det var projektet Barn i stan, som ville föra samman de svenska pensionärerna och utrikes födda familjer som bodde i området, som startade det hela. Nu är berberisbuskarna bortgrävda och fina pilstaket kantar odlingarna med kronärtskockor, potatis, majs och annat ätbart. Solrosorna är en symbol för odlingarna.<br>

Ulrika Flodin Furås, 47. Aktuell med boken Gatsmart odling och bloggen gatsmart.eu.

2 av 12: Ulrika Flodin Furås, 47. Aktuell med boken Gatsmart odling och bloggen gatsmart.eu.

Stockholm. Plocka kryddorna vid porten.<br>Hälsosamt. HSB-kvarteret Metern på Södermalm i Stockholm byggdes på 1920-talet. Tanken var att skapa hälsosamma bostäder med rymd och luft och att ge barnen en gård att leka på. Redan då skapade man odlingslotter och ville ha koloniområden i staden. En fin trädgård anlades också i Metern och i dag växer vinbärsbuskar och äppelträd där. I rabatterna får de boende en egen bit att odla på.

Foto: Ulrika Flodin Furås

3 av 12: Stockholm. Plocka kryddorna vid porten.<br>Hälsosamt. HSB-kvarteret Metern på Södermalm i Stockholm byggdes på 1920-talet. Tanken var att skapa hälsosamma bostäder med rymd och luft och att ge barnen en gård att leka på. Redan då skapade man odlingslotter och ville ha koloniområden i staden. En fin trädgård anlades också i Metern och i dag växer vinbärsbuskar och äppelträd där. I rabatterna får de boende en egen bit att odla på.

Vänner.<br>Odlingsjobet är bra för grannsämjan.

Foto: Ulrika Flodin Furås

4 av 12: Vänner.<br>Odlingsjobet är bra för grannsämjan.

Hög. <br>Majs i rabatterna på kvarteret Meterns bakgård.

Foto: Ulrika Flodin Furås

5 av 12: Hög. <br>Majs i rabatterna på kvarteret Meterns bakgård.

Förort. <br>I Alby utanför Stockholm har det funnits odlingslotter vid hyreshusen sedan 1970-talet, och de finns fortfarande. I de nyrenoverade områdena i Alby har man lagt vikt vid att skapa vackra rabatter och grönskan inspirerar till mer odlingar.

Foto: Ulrika Flodin Furås

6 av 12: Förort. <br>I Alby utanför Stockholm har det funnits odlingslotter vid hyreshusen sedan 1970-talet, och de finns fortfarande. I de nyrenoverade områdena i Alby har man lagt vikt vid att skapa vackra rabatter och grönskan inspirerar till mer odlingar.

Kontrast. <br>Mellan husen i Alby finns flera 10 kvadratmeter stora odlingslotter.

Foto: Ulrika Flodin Furås

7 av 12: Kontrast. <br>Mellan husen i Alby finns flera 10 kvadratmeter stora odlingslotter.

Rullande. <br>Så här ser P-lotten ut. Det är en mobil odling som uppkom för att peka på att det finns för få odlingslotter i staden. Förra sommaren var den parkerad på olika ställen i Stockholm och blev beundrad och fotograferad och inte vandaliserad.

Foto: Ulrika Flodin Furås

8 av 12: Rullande. <br>Så här ser P-lotten ut. Det är en mobil odling som uppkom för att peka på att det finns för få odlingslotter i staden. Förra sommaren var den parkerad på olika ställen i Stockholm och blev beundrad och fotograferad och inte vandaliserad.

Grönt. <br>Mangold och pelargoner i den mobila odlingen.

Foto: Ulrika Flodin Furås

9 av 12: Grönt. <br>Mangold och pelargoner i den mobila odlingen.

Göteborg. Nu blomstrar bensinmacken.<br>På en industritomt på Hisingen utanför Göteborg finns en grönsaksodling. Här låg förr en bensinmack, så jorden är så förorenad att det inte går att odla direkt i den. Därför odlar man i pallkragar, säckar och brödkorgar. De boende i området, kafé- och restaurangägare delar på odlingsbitarna, så det odlas inte bara för husbehov.

Foto: Ulrika Flodin Furås

10 av 12: Göteborg. Nu blomstrar bensinmacken.<br>På en industritomt på Hisingen utanför Göteborg finns en grönsaksodling. Här låg förr en bensinmack, så jorden är så förorenad att det inte går att odla direkt i den. Därför odlar man i pallkragar, säckar och brödkorgar. De boende i området, kafé- och restaurangägare delar på odlingsbitarna, så det odlas inte bara för husbehov.

Eldsjäl. <br>Bakom Stadsjord i Göteborg står Niklas Wennberg, som hämtat inspiration från Berlin där det finns liknande projekt.

Foto: Ulrika Flodin Furås

11 av 12: Eldsjäl. <br>Bakom Stadsjord i Göteborg står Niklas Wennberg, som hämtat inspiration från Berlin där det finns liknande projekt.

Flyttbara. <br>Stadsjords odlingar är mobila. Det går fort att flytta alltihop om det blir nödvändigt.

Foto: Ulrika Flodin Furås

12 av 12: Flyttbara. <br>Stadsjords odlingar är mobila. Det går fort att flytta alltihop om det blir nödvändigt.

Du behöver ingen stor trädgård för att odla. Kolla in rabatten utanför ditt hyreshus eller kanske finns det plats på bakgården för en kruka med kryddor?

Många inser att vi måste ta tillvara alla möjligheter och resurser och att livet är att odla.

Andra har också läst

Alla vill odla. Inte bara de med stora trädgårdar i villaområden eller på landsbygden. De som bor i lägenhet i stan med eller utan balkong, vill också odla. Och det gör de, på fönsterbrädan, i en kruka på gården eller så bryter de upp asfalten på bakgården och sätter ner sina tomatplantor, de skaffar sig en kolonilott eller planterar sallat i närmsta park.

- Det här intresset för odling är inte bara en trend, säger Ulrika Flodin Furås, det handlar om ett paradigmskifte, den gröna revolutionen, miljön och hur vi ska skapa hållbara städer i framtiden.

- Och det är inte som förr i tiden eller under krigs- eller kristider. Vi odlar inte av nödtvång. Nu odlar vi av lust.

- Tänk vilka möjligheter det finns. Om alla trädgårdar, koloniområden och grönyteområden i städerna i Sverige användes till odling skulle det kunna försörja fem miljoner människor med vegetarisk kost, säger hon.

Ulrika Flodin Furås vet. Hon har skrivit boken Gatsmart odling och rest till stora städer som London, Paris, Bryssel och runt om i Sverige till Stockholm, Göteborg och Malmö och talat med stadens odlare. Det är glada, positiva människor med stora kunskaper om odling.

- Titta dig omkring i staden och i rabatterna, säger Ulrika, du ser spåren av odlingar här och var. På Söder i Stockholm har någon byggt odlingslådor och uppmanat andra att odla där, i ett så kallat problem-område i Malmö växer köksväxter i rabatterna utanför hyreshusen.

- Var man än befinner sig på samhällsstegen vill man väl ha det fint omkring sig, säger Ulrika.

Det finns flera slags odlare i staden. Gerilla- odlarna som odlar utan att fråga, som vill vara anonyma och ser det som en politisk handling att så ett frö där ingen annan bryr sig. Så finns kollektivodlare och stadsodlare som frågar kommunen eller markägaren om de får odla på en överbliven plätt. Inte heller det någon opolitisk handling, men ett annat sätt att öva påtryckning på.

- Numera blir det ofta ja till sådana förfrågningar. Politiker, stadsplanerare och hyresvärdar blir alltmer positiva. På många håll visar det sig att där kollektivodlarna, som Matparken i Gottsunda utanför Uppsala, som odlar grönsaker på en bit mark, har inspirerat kommunen till att sköta de omkringliggande ytorna, sätta upp belysning och nya parkbänkar. På ett förut mer eller mindre ödsligt område promenerar nu folk, har picknick och använder de gemensamma ytorna.

I Ulrika Flodin Furås bok, får vi träffa alla de här odlarna och dessutom finns mycket praktiska tips för odling i stan och odling på liten yta. Alltifrån hur man drar upp egna plantor, förbättrar jorden, fixar en kompost och vilka växter som går att odla på balkongen i ett blåsigt, soligt eller gassigt läge.

Ja, här finns mycket för den som vill ha användning för sina gröna fingrar.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Gör som 127 000 andra - Inspireras av Leva&Bo! Se erbjudande