1 AV 2
Verket med David Bowie var ett av de första Per Siwmark gjorde, ett år innan David Bowie dog i cancer.
Foto: NOA Gallery
2 AV 2
Per Siwmark arbetar med en helt egen mix av analog och digital teknik för att få fram sina bilder som görs i många olika lager.
Foto: NOA Gallery

Blev utbränd och började skapa - se Per Siwmarks konst med musikidolerna

Efter en utbrändhet kom Per Siwmark tillbaka genom att skulptera, inspirerad av den romerska antiken. Sedan började han gräva i sin skivsamling för att skapa bilder av sina musikidoler. Nu är skapandet en kraft som inte går att stoppa.

– Jag är nästan för produktiv, säger skånekonstnären Per Siwmark.

Per Siwmark var intresserad av fotografi redan som ung och arbetade mycket med klassiskt analogt fotografi. 

– Jag experimenterade mycket i mörkrummet.

ANNONS: Här kan du köpa Per Siwmarks bilder av kända musikikoner (EXTERN LÄNK)

Bildintresset fortsatte efter att han började driva ett eget företag inom administration och när de skulle göra reklamkampanjer hoppade han gärna in själv för att fotografera. Han var också intresserad av att rita, men att arbeta konstnärligt och samtidigt försörja en familj var inte något han vågade drömma om på den tiden. Så småningom gick han över till att arbeta med flygtransporter och på ett inkubatorföretag som stöttade unga företagare. Han arbetade hårt och tog inte hand om sig och 2006 var det stopp, kroppen sade ifrån.

– Jag hade misshandlat min kropp och haft känningar länge som jag hade ignorerat och jag gick rejält in i väggen.

Per Siwmark kom inte upp ur sängen på ett år. En del i hans rehabilitering var en keramikkurs som han gick på en folkhögskola. 

1 AV 2
”The Beatles, SGT Pepper” av Per Siwmark
Foto: NOA Gallery
2 AV 2
”The Beatles, Mr Postman” av Per Siwmark
Foto: NOA Gallery

ANNONS: Här kan du köpa Per Siwmarks bilder av kända musikikoner (EXTERN LÄNK)

– Jag gjorde en massa tester, såna som ska visa vad man vill och är bra på, och allt pekade på att jag skulle arbeta konstnärligt.

Han började skulptera. Skulpterandet tog snabbt över helt och tog en mycket bestämd form. Huvuden i stengodslera och metall, inspirerade av den romerska antiken, i en oxiderad, naturlig färgskala. Egentligen omöjliga att göra eftersom man inte ska bränna metall och stengodslera, det kan explodera i ugnen då man bränner, men skulpturerna var en livsnödvändighet för Per Siwmark. Han var bara tvungen att göra dem och resultatet var förbluffande. Skulpturerna har också väckt uppmärksamhet internationellt.

– Jag fick nästan lura en keramiker att bränna dem för det skulle inte gå egentligen. 

Att göra skulpturerna var en del av Per Siwmarks kamp att återerövra sitt liv och få tillgång till sin kreativitet igen.

–  Det var så mycket känslor som gick in i dem, det var tungt men nödvändigt.

Han försökte börja jobba men bestämde sig snabbt för att helt enkelt lägga av, förtidspensionera sig och ägna sig åt sitt konstnärliga skapande. Eftersom hans fru hade ett bra jobb fanns det inga ekonomiska hinder. Efter det känslomässigt tunga arbete med skulpturerna längtade Per Siwmark efter färg och lätthet. 

– Det var då jag började arbeta med mina musikbilder.

Bruce Springsteen. Per Siwmark är noga med att inte välja välkända bilder på sina idoler innan han börjar teckna av det svartvita fotografiet som är hans utgångspunkt. Foto: NOA Gallery

Han började med att rota i sin egen analoga skivsamling efter de artister som betytt mest för honom genom åren. David Bowie var först ut, men även Bruce Springsteen, Beatles och Pink Floyd. Per Siwmark var tidig med att arbeta med datorer och hade en djup digital kunskap och sin bakgrund inom analogt fotografi. Dessutom hade han alltid haft ett stort musikintresse. Plötsligt samverkade alla hans tidigare kunskaper till en arbetsprocess som han har hållit fast vid sedan dess och som inte är helt okomplicerad att förklara - en slags analog och digital hybrid. 

– Jag börjar med att leta efter ett svartvitt fotografi och för mig är det viktigt att hitta en bild som är ganska okänd, inte de mest välkända bilderna på artister. Sen tecknar jag samma bild med ett program i datorn. 

Efter det hittar han en passande bakgrund och det kan vara ett kollage av flera bilder men ofta använder han sina egna fotografier. 

- Sedan färglägger jag och arbetar mycket med ljussättning av bilden för att skapa djup och kontraster. 

Resultatet blir bilder som upplevs som harmoniska och mjuka i tonen trots att de ofta är fulla klassiska rockattribut och poser.

Hårdrocksbandet Kiss i Per Siwmarks tappning. Alla hans tavlor håller en färgskala som gör att de passar att hänga ihop. Foto: NOA Gallery

Balans och harmoni är något som är centralt i Per Siwmarks skapande. Alla motiv i hans serie med ikoniska artister håller en färgskala som gör att motiven passar väldigt bra ihop.

– Det är många som köper flera motiv samtidigt och de gör sig faktiskt nästan bäst när de hänger bredvid varandra.

På sönernas förfrågan har han också skapat en serie med bilder från den populära tv-serien Game of Thrones som var ett nytt inslag för Per Siwmark. 

Balans handlar också om balans i livet och här erkänner Per Siwmark att han har en tendens att gå upp för mycket i sitt skapande, precis som han gjorde tidigare med jobbet. 

– Jag är nästan för produktiv. Jag måste hålla tillbaka mig själv lite.

ANNONS: Här kan du köpa Per Siwmarks bilder av kända musikikoner (EXTERN LÄNK)