1 av 10: Ingen deltagare i ”Vem bor här?” kan ana vad som döljer sig bakom det ganska anonyma huset från 1700-talet... Foto: Skärmdump
2 av 10: Vem hade kunnat tro att denna lite försynta biblioteksassistent bodde i det pampiga 1700-talshuset med eleganta antikviteter och möbler ända tillbaka från 1600-talet? Foto: Skärmdump
3 av 10: Redan i hallen förstår man att det är ett hem som är speciellt... Foto: Skärmdump
4 av 10: ... på väggen sitter ett vitt gipsporträtt gjord av Olof Cederström på en gammal sjöamiral. Gustaf var släkt med en av Sveriges mest populära historiemålare från 1800-talet som är mest känd för målningen på Karl XII:s likfärd. Foto: Skärmdump
5 av 10: Det är som att göra en tidsresa rakt in i 1700-talet med allt vad det innebär, byster, konst, kakelugnar, möbler, takmålningar – allt i original dessutom. Foto: Skärmdump
6 av 10: Sovrummet har, liksom alla andra rum, egen kakelugn. Foto: Skärmdump
7 av 10: Ena sidan av köket. Det enda moderna här är vaxduken på bordet. Foto: Skärmdump
8 av 10: En antik golvklocka. Foto: Skärmdump
9 av 10: Bysten är så klart också antik och föreställer Karl XII. Foto: Skärmdump
10 av 10: En av två takmålningar. En har Jan gjort alldeles själv! Foto: Skärmdump

Bibliotekarien Jan total-lurade alla i ”Vem bor här?”

Uppspärrade ögon i ”Vem bor här?” när man får reda på vem som bor i barockhuset.

Försynta biblioteksassistenten Jan chockerar alla. Och allt har han gjort själv!

Själv kallar han hela huset för ”världens största självmordsprojekt” – det kostade också en skilsmässa. 

– Han är en sådan bakåtsträvare, säger frun Lea om Jan som inte ens har en mobil.

”Vem bor här?” på SVT bjöd på överraskningarnas kväll i kväll. Som så ofta var det svårtippat och våra fördomar sätts inte så sällan på spel. Men i kväll kan man säga att alla, inklusive deltagarna själva, blev mer lurade än vanligt. 

Ingen fick full pott och den som fick mest var Jan Östman, 64, som i sin tur blåste de andra rejält. För vem hade kunnat tro att denna lite försynta biblioteksassistent bodde i det pampiga 1700-talshuset med eleganta antikviteter och möbler ända tillbaka från 1600-talet?

Foto: Skärmdump

Som att göra en tidsresa tillbaka till 1700-talet – allt i original

Man riktigt ser hur de andra deltagarna spärrar upp sina ögon när de kliver in i det anonyma huset som inuti påminner om en svunnen tid. Det är som att göra en tidsresa rakt in i 1700-talet med allt vad det innebär, byster, konst, kakelugnar, möbler, takmålningar – allt i original dessutom.

LÄS OCKSÅ: Robinson-profil överraskade och dök upp i ”Vem bor här?” 

Jan har bott i hela sitt liv i Stockholms innerstad, de sista tio åren på Östermalm, men lägenheten på två rum med dåvarande frun blev för liten när Jan i slutet av 70-talet började intressera sig för och samla på antikviteter och konst. 

Foto: Skärmdump

”Det var totalförstört inomhus, totalt – det såg fruktansvärt ut”

– Vi åkte runt i landet och hittade till att börja med en herrgårdsflygel som vi hyrd 1986. Lite senare dök detta hus i Kolsva upp och jag kände att här vill jag bo, vilket jag också gjort sedan 1990. Men det var totalförstört inomhus och då menar jag totalt – det såg fruktansvärt ut. 

Jan berättar hur han har gjort precis allting från grunden helt själv – förutom kakelugnarna för det måsta man ha en specialist till, men de är så klart antika och ditfraktade. Jan har till och med målat den ena takmålningen.

En av takmålningarna har Jan gjort helt själv. Foto: Skärmdump

Köpte barocktaket och tapeten från 1600-talet på auktion

– Den andra takmålningen är ett barocktak från 1600-talet som jag köpte på Auktionsverket i Uppsala och har monterat upp. Tapeten som de andra diskuterar i programmet är en gyllenläderimitation från 1600-talet, fastän just denna är från 1800-talet. 

Man satte på den tiden upp pressat läder som man förgyllde med guldfolie och fernissade. Små ark som sedan syddes ihop och sattes upp på väggarna. Något väldigt exklusivt som bara de rikaste hade råd med. 

– På 1800-talet kom trenden tillbaka men då använde man sig av styvare papp i stället för skinn. Dock var inte denna förgylld så det har jag gjort själv. Även denna är inköpt på auktion. 

LÄS OCKSÅ: Sanningen om magiska torpet i ”Vem bor här?” du inte fick höra i tv 

Foto: Skärmdump

”Helt ärligt har det varit ett riktigt självmordsexperiment!”

Hur kan du allt detta? Är du händig av naturen eller har du gått någon kurs? 

– Jag har faktiskt aldrig hållit med med såna här grejer förut och jag fattar inte själv hur det gått till, säger Jan som inte gått någon kurs. Det är faktiskt väldigt konstigt, för att inte säga obegripligt, hur jag klarade allt. Ska jag vara helt ärlig har det varit ett riktigt självmordsexperiment!

Det mesta gjorde han de sex första åren, sedan blev det skilsmässa och därefter tog det ytterligare 1,5 år innan Jan orkade fortsätta. Med sin nuvarande fru har han gjort om köket och badrummet och nu är allt helt klart. 

Foto: Skärmdump

– Det har varit en mycket komplicerad process, säger Jan. Det funkar ju inte så att man bestämmer sig för att man vill ha den här stilen och så fixar man det. Att hitta originalsaker från så långt tillbaka tar ju åratal. Jag har haft turen som fått tag i rätt personer och rätt saker, men så har jag också samlat i många år. 

LÄS OCKSÅ: Chocken i ”Vem bor här?” – juristen om sin annorlunda läggning 

”Han är en sån bakåtsträvare, det ser du på huset – en 1700-talsnörd”

Vad tycker din nuvarande fru om din speciella stil?

– Hon är inte lika fanatisk som jag, men hon står ut, säger han och skrattar. 

När vi försökte få tag i dig var det lite komplicerat eftersom du inte har någon mobiltelefon så vi fick gå via din fru. Hon sa: ”Han är en sån bakåtsträvare, det ser du på huset” och sen kallar hon dig också för ”en riktig 1700-talsnörd”.

 

Tapeten som de andra diskuterar i programmet är en gyllenläderimitation från 1600-talet fastän denna är från 1800-talet. Foto: Skärmdump

– Ja, haha, det stämmer nog till stor del. Jag vill helst slippa mobil, skulle jag ha en sådan skulle jag som alla andra sitta och stirra ned i den, och jag vill vara närvarande. Sedan har jag inte särskilt stort socialt umgänge så jag behöver inte vara nåbar hela tiden. 

Se fler bilder i bildspelet högst upp! Missade du ”Vem bor här?” i kväll kan du se det på SVT play.

LÄS OCKSÅ: En lägenhet som Annabelles i ”Vem bor här?” har vi aldrig sett 

Foto: Skärmdump

 

Jan är galen i rokoko och ”en riktig 1700-talsnörd”, enligt hans fru. Foto: Skärmdump

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Inspireras av Leva&Bo - just nu 6 nr för endast 99 kr. Köp nu!