Bästa tricken för att få tvätten vit igen

Visst är det fräscht med vita handdukar och sängkläder?

Men ack så fort och lätt de blir missfärgade.

Även om det känns hopplöst – släng dem inte.

Här är åtta tips på hur du får dina kläderna vita igen!

Foto: GETTY IMAGES

1. Har skadan redan varit framme?

Skulle skadan redan vara skedd, det vill säga att dina vita textilier missfärgats finns ett effektivt grepp att ta till – använd klorin. Det tar inte bort kalket men gör tygerna vita igen. Lägg dina kläder i ett bad med vatten och cirka två koppar blekmedel, låt de ligga i en till två timmar och tvätta sen i 90 grader. Ibland behövs längre tid. Alternativt placerar du dina kläder direkt i tvättmaskinen. Det här fungerar i stort sett alltid.


Men det finns andra smarta sätt som gör att du undviker att dina vita textilier missfärgas. Bläddra vidare för förebyggande tips.

LÄS OCKSÅ: Saker du inte ska köra i diskmaskinen


Foto: GETTY IMAGES

2. Blanda aldrig olika färger

Regel nummer ett borde vara självklar för alla som vill undvika att tvätten missfärgas. Det här är superviktigt: Tvätta endast vit tvätt tillsammans med andra vita (eller ljusgrå) textilier, aldrig någonsin tillsammans med några andra färger. Gör du det har du kommit en bra bit på vägen!

LÄS OCKSÅ: Därför hamnar all din tvätt i påslakanet


Foto: GETTY IMAGES

3. Rätt mängd tvättmedel

Dosera alltid rätt mängd tvättmedel. Har du i för mycket kan det samlas både kalk och tvättmedel i textilierna vilket i värsta fall kan göra dem grå. Förutom mängden tvättmedel måste man också känna till vattnets hårdhet där man bor. Det skiljer sig från region till region. Googla eller ring kommunen för att få reda på hur det är hemma hos dig.

LÄS OCKSÅ: Vanligaste misstagen du gör när du tvättar


Foto: GETTY IMAGES

4. Rätt sorts tvättmedel

Kom ihåg att alltid välja tvättmedel avsett för vita textilier. Det innehåller natrium, ett blekmedel, som gör att dina vita kläder håller sig fräschare. Samma sak gäller när du tvättar kläder i andra färger – använd enbart tvättmedel avsett för den specifika färgen.

LÄS OCKSÅ: Tvättråd – här är 11 tips du bara måste ha


Foto: GETTY IMAGES

5. Ättika och citronsyra

Vill du vara säker på att få bort allt kalk kan du ta till hushållsättika. Den är sur och kommer att lösa upp och avlägsna kaklet, samt göra tygerna mjuka igen. Har du inte ättika kan du använda citronsyra. Kolla dock att maskinen tål det först.


Obs! Det är viktigt att tvätta textilierna mellan klorblekning och ättika. De två vätskorna får absolut inte blandas ihop, det blir giftigt.

LÄS OCKSÅ: Så får Eva lakanen kritvita igen – på helt naturlig väg


Foto: GETTY IMAGES

6. Slut tätt

Det här han vara lätt att glömma – men burken eller paketet där du förvarar tvättmedlet för vittvätt måste alltid vara tätt sluten. Glömmer du det kan blekmedlet i tvättmedlet avdunsta, vilket så klart påverka effekten. 

LÄS OCKSÅ: Så rengör du tvättmaskinen med en enkelt knep


Foto: GETTY IMAGES

7. Avkalka maskinen

Kom ihåg att även din tvättmaskin måste få bli ompysslad. I mellan åt kräver den att bli avkalkad och det görs enklast med speciella avkalkningstabletter som finns i butik. 

LÄS OCKSÅ: Trött på strumpor som försvinner? Se smarta knepet


Foto: GETTY IMAGES

8. Utomhus är bra

När du har möjlighet – torka din tvätt utomhus i solen. Det hjälper till att bleka dem och skapar naturligt en fräsch känsla.


Skulle inget av ovanstående tips hjälpa – köp textilfärg och "avfärga" textilierna med den.

LÄS OCKSÅ: Så blir dina skor rena utan att köras i tvättmaskinen

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Inspireras av Leva&Bo - just nu 6 nr för endast 99 kr. Köp nu!