Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa leva i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Myggsommaren 2022 verkar bli mildare än året innan. Därmed inte sagt att det blir myggfritt – för det blir det inte.Myggsommaren 2022 verkar bli mildare än året innan. Därmed inte sagt att det blir myggfritt – för det blir det inte.Myggsommaren 2022 verkar bli mildare än året innan. Därmed inte sagt att det blir myggfritt – för det blir det inte.
En vacker sommarkväll är det härligt med öppna fönster för att släppa in luft. Om du behöver ha öppna fönster kan du sätta myggnät över.En vacker sommarkväll är det härligt med öppna fönster för att släppa in luft. Om du behöver ha öppna fönster kan du sätta myggnät över.En vacker sommarkväll är det härligt med öppna fönster för att släppa in luft. Om du behöver ha öppna fönster kan du sätta myggnät över.
1 AV 3
Myggor kan vara riktigt obehagliga – så här blir du av med dem
2 AV 3
Myggsommaren 2022 verkar bli mildare än året innan. Därmed inte sagt att det blir myggfritt – för det blir det inte.
Foto: Anders Lindström/SVA
3 AV 3
En vacker sommarkväll är det härligt med öppna fönster för att släppa in luft. Om du behöver ha öppna fönster kan du sätta myggnät över.
Foto: Istock

Slippa myggor i sommar? Här är bästa tipsen

Oavsett vilken mängd myggor det blir i år är det värt att veta hur man skyddar sig denna myggsommar 2023.

En del av oss besväras inte alls av mygg, andra fungerar som en magnet.

Men för många är myggen sommarens största plåga. Här ger vi dig våra bästa tips och knep på hur du håller dem borta.

Hur mycket mygg det blir handlar mycket om hur våren varit (2021 blev det till exempel mycket mygg efter en kall och regnig vår följt av plötsligt hög värme), och helt fria från dem blir vi sällan. Skogsmyggor ser ut att få ett bra år 2023.

Mest aktiva är myggorna i skymning och gryning, så då är det extra viktigt att skydda sig. Oavsett du är en myggmagnet eller inte kan det vara bra att ha koll på några smarta knep som håller myggorna borta. Det finns nämligen en hel del du kan göra för att slippa bli biten av envisa myggor.

Vem ger sig myggorna på – och varför sticker myggor?

Vem myggorna ger sig på har med personens egen kroppslukt att göra. Hur och varför är inte riktigt kartlagt ännu, men de som är mindre attraktiva för myggor avger en lukt genom huden som är avstötande – och det har med genetik att göra. Det finns flera studier på vad det kan handla om, bland annat sägs att en del människor utsöndrar mer koldioxid och därmed vara ett mer attraktivt offer för myggor vara en förklaring.

 

Alla myggor bits inte. Det är honmyggorna som biter oss, eftersom de behöver proteinet i blodet för sin äggproduktion. Hanmyggorna lever på nektar, kåda och fruktsafter.

LÄS MER: 6 saker som gör att myggorna dras till just dig

Myggbett är inget roligt att få. Men det finns flera knep som du kan ta till för att myggorna inte ska välja dig.Myggbett är inget roligt att få. Men det finns flera knep som du kan ta till för att myggorna inte ska välja dig.Myggbett är inget roligt att få. Men det finns flera knep som du kan ta till för att myggorna inte ska välja dig.
Myggbett är inget roligt att få. Men det finns flera knep som du kan ta till för att myggorna inte ska välja dig. Foto: Istock

Slipp myggor! Så här håller du dem borta

1. Skippa att bära starka dofter

Myggor älskar starka dofter. Använd därför inte doftsatta tvålar eller starka parfymer eller deodorant. Undvik även hårsprej. Myggorna gillar också svettlukt, så att hålla god hygien utan att använda starka dofter på kroppen och att använda rena kläder är en mycket god idé (vi vet, inte helt lätt att låta bli att svettas på sommaren).

2. Använd ljusa kläder

Att skyla kroppen, inklusive armar, ben och nacke med kläder är ett enkelt och bra tips. Myggor ser mörkare färger som potentiella måltider (vissa studier tyder på att myggor attraheras mest av människor i blått), så om du vill lura dem att inte gå på dig ska du klä dig i ljusare färger.

3. Välj bort alkoholen

Alkohol attraherar myggorna då det får kroppen att utsöndra mer koldioxid som myggen gillar. Tänk på det och skydda er extra om ni har fest ute i sommarnatten.

4. Myggmedel fungerar för de flesta

Smörj in alla synliga kroppsdelar med myggskydd av något slag. Men även detta är individuellt. För en del är stiften verkningslösa. De bästa myggmedlen är medel innehållande DEET vilket är en kemisk substans som det amerikanska försvaret har forskat fram för flera sedan.

5. Ta bort allt vatten och håll trädgården ren från buskage

Ska du vara på ett ställe där du vet det finns mygg, se då till att det inte står vatten någonstans. Även en liten pöl på marken eller en hink vatten kan räcka som yngelplats. Töm ut allt stående vatten i hängrännor, fågelbad, gamla krukor, skottkärran och liknande. Håll även gräset kort, och tomten så ren från snår och buskage som möjligt.

6. Myggor ogillar lavendel, rosmarin, vitlök och citrusdofter

Vill du hålla myggorna borta från uteplatsen kan du ställa dit krukor med till exempel lavendel, rosmarin, citronmeliss, kattmynta, basilika, tagetes och olika typer av mynta. Det är smart att placera plantorna nära ingångar, fönster och sittplatser, eftersom dofterna frigörs vid beröring.

Många växters eteriska oljor används i myggmedel – och du kan testa att smörja dig direkt med de eteriska oljorna på huden, bland annat lavendel, rosmarin och kryddnejlika. (Titta först på oljans etikett så att det är en olja godkänd för att ha på huden!) Eller odla plantorna som myggorna ogillar för att göra eget myggmedel att spreja eller smörja på dig.

Myggorna gillar heller inte vitlök, så ett tips innan du ska ut i sommarkvällen är att ha lite extra vitlök i maten.

7. Kaffe och rök mot myggor

Ta färsk kaffesump (färskt kaffe fungerar också), lägg i en skål och täck med foliepapper. Låt skålen stå mörkt och svalt tills kaffesumpen torkat ordentligt. Därefter kan du sätta ut kaffepulvret, antingen i en skål eller på en bit foliepapper, och tända på det som en rökelse. Myggor gillar varken rök eller kaffe. Bonus är att det här fungerar även mot getingar.

8. Öppna inte fönster vid skymning – eller använd myggnät

Myggorna är mest aktiva vid skymning och gryning. Att öppna fönster på kvällen brukar ju vara populärt för att få in lite luft i hemmet, men vill du slippa myggor ska du alltså inte göra det. Behöver du få in lite luft och/eller är riktigt drabbad där du bor? Sätt myggnät över fönster, dörrar och kanske till och med över sängen.

Myggmedel fungerar – men tyvärr inte för alla.Myggmedel fungerar – men tyvärr inte för alla.Myggmedel fungerar – men tyvärr inte för alla.
Myggmedel fungerar – men tyvärr inte för alla. Foto: RealPeopleGroup / iStockphoto

Myggbiten? Så här lindrar du klåda och sveda:

• Låt blöta gurkskivor torka över betten.
• Den egna saliven lindrar, utan risk för infektion.

Lavendelolja av bra kvalitet dämpar klådan.
• Alsolgel dämpar obehaget, Xylocainsalva fungerar i värre fall.
• Låt bli att klia – annars blir det värre.
• Kyl med kallt vatten. Stryk på alsolsprit eller kylbalsam. En svag hydrokortisonsalva kan också hjälpa.
• Rör en sked salt i ett glas med varmt vatten; badda. Bakpulver/äppelcidervinäger utrört i vatten – eller potatismjöl/honung direkt på bettet – ska också lindra.
• Förebygg och behandla klåda och svullnad genom att ta vanlig allergimedicin med antihistaminer, de gör att din kropp inte reagerar lika starkt på betten. Finns på apotek.

LÄS MER: Skydda dig mot fästingar! Här är knepen som fungerar för digoch här är knepen du ska använda på ditt djur

Se även: