Gillar krångelfri el. Foto: Ylwa Yngvesson

Bästa sättet att spara energi i ditt hem

Enkla Elbolagets energiexpert Petter Börjesson svarar på fem frågor om energi och uppvärmning. Här får vi Petters bästa energispartips och veta mer om energiförbrukningen i våra hus.

Jan-Erik Berggren

FAKTA

Gillar krångelfri el Namn: Petter Börjesson. Ålder: 42. Bor: I ett rött hus med vita knutar i Dalarna. Familj: Fru och fem barn. Uppvärmning: Använder bergvärmepump med solfångare.


Fyra kloka tips


1 Täta fönster. En billig tätningslist spar el.
2 Timer. Mysbelysningen som ständigt är på drar mycket el.
3 Stäng av. Digitalboxar, nätverk, mediaspelare - standbyläge drar mycket i längden.
4 Snabbdusch. En lång, varm, dusch kostar mer än ett fyllt badkar.

1 2010 blev skyhöga elräkningar. Vilka är dina tre bästa energispartips för en villaägare.

 Först ska man minska sitt energibehov det betyder att isolera huset! Minst 40 centimeter isolering på vinden, byt tätningslisterna, isolera dörren in till det kalla rummet och nederdelen av altandörren. Sedan ska man bara värma så mycket man behöver, lär dig reglerutrustningen på pannan och ställ in den rätt, sätt in en innegivare så blir det ännu enklare att reglera pannan, byt 15 år gamla termostatventiler. 

 

 2 Och för dem som bor i lägenhet    hur kan de spara?

 Använd bara el till det du använder, det betyder att dra ut sladdar, stäng av apparater med strömbrytare så det inte går el till apparaterna. Använd timer på mysbelysningen och annat som du bara vill ska lysa ibland. Och som vanligt, byt löpande ut till lågenergialternativ.

 

 3 Finns det en tumregel om hur mycket energi vi använder för värme respektive hushåll och varmvatten?

 Här vill jag slå ett slag för energideklarationen som använder enheten kWh/kvm för att jämföra byggnader. Alltså kolla hur mycket du använder för värme och varmvatten och dela det med hur stor yta du värmer upp, alltså även en varm källare.  

 

 4 Fast eller rörligt elpris    vilket är ditt råd till alla som skriver om avtal i sommar?

 Det beror på vilken personlighet man är. Vi på Enkla Elbolaget har elavtalet Lugn och Ro som är ett bundet pris. Är man lite mer chanstagare och räknar med att det rörligare priset i snitt kommer att vara lägre så väljer man Enkla Elbolagets elavtal Ner och Upp.

 

 5 Hur stor del av upp-värmningen klarar en vanlig vedkamin?

 Det beror på hur väl värmen kan spridas i huset och hur mycket man eldar. Har man ett litet hus med öppen planlösning och eldar ofta kan kaminen nästan klara all värme. Men om i en vanlig villa där man eldar varje dag den kalla perioden kan man nog spara runt 30 procent (på energin som går till värmen, alltså inte den totala energiräkningen, då kanske man hamnar på 20 procent).