Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Leva & bo i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator
1 AV 2
De är bra söta att ha i soffan, katterna. Men soffan blir ju förfärligt hårig.
Foto: Shutterstock
2 AV 2
Älskade husdjur! Om de ändå kunde låta bli att håra ner...?
Foto: Shutterstock

Bästa sätten för att få bort katt- och hundhår från möblerna

Husdjur som katt och hund är underbart. Om det inte vore för allt hår!

Det sätter sig på möbler och annat fortare än du hinner blinka.

Här är 6 knep för att få ett mer hårfritt hem!

Har du hela soffan full med hår, är kläderna ”nerhårade”? Och har dina allergiska vänner slutat besöka dig? Lugn, det går faktiskt att göra något åt.

Även om du inte någonsin kan vinna kampen helt och hållet, då det alltid kommer nytt hår, går det att hålla efter och förhindra till stor del.

Läs experternas 6 tips för ett mer hårfritt hem.

 

LÄS OCKSÅ: 20 möbler som din katt skulle älska

 

1. Borsta, borsta, borsta!

För de med allra störst problem beror det helt enkelt på att de inte borstar sina husdjur tillräckligt ofta. Gör det lite grann varje dag, då behöver du inte hålla på så länge varje gång. Bonusen är att du och djuren kommer varandra närmare. Köp en effektiv och bra borste i zooaffären. Värt att lägga pengar på.

 

2. Dammsug – ofta

Ju oftare du dammsuger, och ja, du måste göra det oftare än andra när du har håriga djur i hemmet, ju lättare blir det, och snabbare går det. Håren hinner inte bita sig fast och gro in i mattor och annat lika lätt. Det mest optimala är att dammsuga varje dag. En riktigt bra dammsugare är en väl värd investering. Glöm inte moppa efteråt.

 

LÄS OCKSÅ: Söta djuren som längtar efter sol och värme

 

3. Damma – ofta

Hur tråkigt det än är, det måste göras. En elektrostatisk duk eller mikrofibertrasa gör att du ser resultatet direkt, i stället för att bara flytta runt håret som en dammvippa gör. Du kan också använda en antistatisk sprej till en vanlig trasa/tygbit.

 

4. Ättika och tennisboll i torktumlaren

Att eliminera statisk elektricitet kommer inte att minska håren, men det kommer att göra dig till lite mindre av en djurhår-magnet. Det gör du genom att tillsätta en halv kopp ättika i tvätten och använda tennisbollar i torktumlaren.

 

5. Klädroller och fönsterskrapa är ett måste

Alla djurägare måste ha klädrollers och fönsterskrapa nära till hands. Rollers använder du, förutom på kläder, även på tygmöbler, dukar och annat för att snabbt fånga upp håret. Fönsterskrapan tar snabbt och enkelt upp allt hår i soffan. Användes med fördel varje dag. Kolla här hur du ska göra.

 

6. Omega 7 motverkar torr hy

Genom att ge djuren omega 6 motverkar du torr hy och därmed onödig hårlossning. Det finns både som olja att ha direkt på huden, under en kort period, och att blandas i maten.

 

Källa: Allyou.com

 

LÄS OCKSÅ: De bästa djurbilderna du någonsin sett