Bäst i test! Här är sällskapsspelen som fått toppbetyg

Att samla vänner och familj kring ett roligt sällskapsspel kan bli succé!
Varje år testar vi många nya sällskapsspel. Här har vi samlat 12 spel som fått toppbetyg både från årets test och tidigare år. Spel som passar både för familjen och till festen.
Bläddra vidare för att hitta ditt favoritspel!

1. MIG Familj – Kul spel för vetgiriga i alla ålder

Beskrivning: Frågespel du tar med dig. Ålder: Vuxna och barn 6-12 år. Antal spelare: 2-6. Kategori: Familjespel. Speltid: Cirka 30 minuter.

Pris: Lägsta priset på detta spel just nu – se Prisjakt (EXTERN LÄNK)

Om spelet: Frågespel som är minst lika utmanade för barn som för vuxna. Ta dig igenom olika ämneskategorier, bland annat sport, geografi och underhållning, med hjälp av tärningar. Slå MIG, svara rätt och du får ett kryss. Den som klarat alla kategorier först har vunnit.
Omdöme: Roligt och lärorikt spel för hela familjen, eller bara barnen eller enbart för de vuxna. Enkelt och lättbegripligt upplägg och ett bra format som är enkelt att ta med på resan.

Fotnot: Alla spel har testats enligt spelets regler, av så många spelare som spelet anger. Spelen är testade av olika personer, men av rätt målgrupp för respektive spel. Betygsskalan är 1-5 och vi har i den här sammanställningen valt ut några spel som fått 4 eller 5 i betyg vilket innebär ”mycket bra” eller ”världsklass”.

 

2. Ord för ord! Fast med andra ord – Alla åldrar har kul ihop

Beskrivning: Sällskapsspel (Wow!). Ålder: 5+. Antal spelare: 4–16. Speltid: 30 minuter.

Pris: Lägsta priset på detta spel just nu – se Prisjakt (EXTERN LÄNK)

Om spelet: Det gäller att förklara ord – utan att säga själva ordet.
Omdöme: Roligt familjespel där alla åldrar verkligen har kul ihop. Även småsyskonen hänger med! Plus för spännande tillbehör – en stor skattpåse och timglas. Minus för att flera ord snabbt återkommer.

 

3. Lista rätt – Frågespel för allmänbildade taktiker

Beskrivning: Familjespel (Tactic). Ålder: 12+. Antal spelare: 2-6. Speltid: 1 timme.

Pris: Lägsta pris på detta spel just nu – se Prisjakt (EXTERN LÄNK)

Om spelet: Ett frågespel där det gäller att komma fram till en topp fem-lista bland 10 alternativ. Det är 300 frågor i fyra kategorier.
Omdöme: Annorlunda och kul spel! Det gäller att vara både allmänbildad och taktisk. Dessutom lärorikt och många frågorna gav upphov till diskussion. Plus för de superenkla reglerna. Nominerat till årets spel 2017 – helt rätt!

 

4. Bamse aktivitetsspel – Spännande och lockar fram teaterapan i dig

Beskrivning: Aktivitetsspel för barn (Kärnan). Ålder: 3+ Antal spelare: 2-4 Speltid: Cirka 15 minuter.

Pris: Lägsta pris på detta spel just nu – se Prisjakt (EXTERN LÄNK)

Om spelet: Gör olika rörelser och ljud och vinn brickor till din aktivitetsmätare med fyra Bamse-karaktärer. Den som först fått ihop fyra brickor vinner.
Omdöme: Ett väldigt lätt, roligt och charad-liknande spel som testfamiljen vill spela en gång till direkt. Gå som en elefant, gal som en tupp, slingra dig som en orm. Även små barn fixar uppdragen – utmaningen ligger snarare i att våga släppa fram teaterapan inom sig. 

Vargen dyker upp titt som tätt och norpar spelbrickor av alla. Därmed tar det längre tid att samla ihop samtliga brickor med Bamse, Lille Skutt, Brummelisa och Skalman och efter ett tag försvinner den värsta tävlingshetsen.

Aktiviteterna framkallar en spelglädje som smittar av sig. Flera gånger brister motspelare spontant ut i lejonvrål, skidåkning och dans.

 

5. Quizza med Qube – utan tvekan – Festquizz för snabbtänkta!

Beskrivning: Partyspel (Alga). Ålder: 10+. Antal spelare: 2-6 Speltid: ca 20 min.

Pris: Lägsta priset på detta spel just nu – se Prisjakt (EXTERN LÄNK)

Om spelet: Enkla regler! Ta fram klockan och kortleken. Vänd på första kortet och ställ 10 frågor i snabb följd. Den som ska svara får inte säga; ja, nej, upprepa frågan eller tveka.
Omdöme: Vi fick många skratt och det var svårt att inte upprepa ord som ja, nej, kanske. Det blev flera roliga meningar som svar på frågorna och kul miner. Det gäller verkligen att svara snabbt och inte tveka. Motspelarna plingar på klockan vid minsta fundering. Vi tror att det är ännu roligare ju fler man är som spelar.

 

6. Nummer Ninja – Mästerligt mys med mattematch

Beskrivning: Barn- och mattespel (WoW). Ålder: 7-12 år. Antal spelare: 2-4. Kategori: Barn. Speltid: Cirka 30 minuter.

Pris: Lägsta pris på detta spel just nu – se Prisjakt (EXTERN LÄNK)

Om spelet: Genom att lösa matematiska utmaningar kan spelets ninjor ta sig allt närmare målet - att befria den gyllene draken. Och det går att stoppa motståndarna med fotbojor.
Omdöme: Alla tycker inte matte är kul - men med det här spelet lär de flesta barn sig en hel del. Utan att egentligen tänka på det. Två olika svårighetsnivåer gör att barn i olika åldrar kan vara med. Även vuxna, det är bra att fräscha upp sina mattekunskaper och eftersom den svårare nivån spelas med "sämre" tärningar blir det alltid jämnt ändå.

 

7. Doobidoo – Tittarfavoriten, nu som spel

Beskrivning: Lekspel (Alga). Ålder: 12+. Antal spelare: 3-8 (2 lag). Speltid: 30-60 min.

Pris: Lägsta priset på detta spel just nu – se Prisjakt (EXTERN LÄNK)

Om spelet: Tänk snabbt och sjung loss! Galet roligt spel oavsett talang eller tondövhet.
Omdöme: Ett roligt och underhållande spel för den som gillar musik, men är inget för den blyge! Se även till att försöka ha någorlunda jämna lag, rent kunskapsmässigt alltså - annars kommer frustrationen att flöda.

 

8. Resan – Snyggt uppfräschad klassiker

Beskrivning: Barn- och familjespel (Alga). Ålder: 5+. Speltid: 30-60 minuter.

Pris: Lägsta pris på detta spel just nu – se Prisjakt (EXTERN LÄNK)

Om spelet: Klassiskt resespel i nyutgåva. Res runt i Norden men hjälp av olika transporter, samla på dig vykort och hitta vägen hem igen.

Omdöme: Roligt och lärorikt. Relativt lätt att komma i gång. Hur spelet fungerar är inga problem för en femåring, men taktiken är en annan sak. Det gör å andra sidan att spelet blir roligare för varje gång. Härligt med Visste du att-korten som ger rolig kunskap om Norden. (Vid nästa produktion kan det vara kul att även inkludera Sverige-kort.) Fungerar för hela familjen!

 

 

9. Ryktet går 2.0 – Rita, gissa, skratta

Beskrivning: Familjespel (Wow). Ålder: 8+. Speltid: Cirka 30 minuter.

Pris: Lägsta pris på detta spel just nu – se Prisjakt (EXTERN LÄNK)

Om spelet: Alla får ett block i vilket man ska rita ett givet ord så beskrivande att nästa spelare kan se/skriva var det är. Därefter skickas blocket till nästa spelare som ska rita det skrivna ordet, och så vidare...
Omdöme: Viskleken, fast på papper, är en ganska bra beskrivning. Tillsammans kan alla såväl imponeras över hur bra ett ord illustrerats – och skratta åt hur ett ord kan förvandlas till något HELT annat.

 

10. Guinness World Records – Utmanande och kul

Beskrivning: Barn- och sällskapsspel (alga). Ålder: 8+. Antal spelare: 2-5. Kategori: Barn och familj. Speltid: Cirka 45 minuter.

Pris: Lägsta pris på detta spel just nu – se Prisjakt (EXTERN LÄNK)

Om spelet: Kasta tärningen och ta dig runt spelplanen genom att svara på frågor om olika världsrekord och tävla mot varandra i 20 olika utmaningar. På tid ska man till exempel snurra mynt, bygga korthus eller skjuta prick med en pingisboll.
Omdöme: Kul och aktivt brädspel som älskas av familjens barn på 9 och 12 år. Att göra challenges/utmaningar ligger i tiden och barnen vet precis hur man flippar en petflaska. Visst är det lite orättvist för vuxna har lättare att klara flera av utmaningarna, som att hålla en ton längst. Men efter att ha åldersanpassat reglerna själva är alla nöjda. Men en av utmaningarna kunde vi inte göra, för vem har 25 stycken mynt hemma nuförtiden?

 

11. Century: spice road – Strategisk kryddhandel som passar de flesta

Beskrivning: Strategispel (Plan B Games). Ålder: 8+. Antal spelare: 2-5. Kategori: Familjespel. Speltid: 30-45 minuter.

Pris: Lägsta priset på detta spel just nu – se Prisjakt (EXTERN LÄNK)

Om spelet: Century är ett strategispel där du ska byta till dig och uppgradera kryddor för att lyckas matcha de åtråvärda poängkorten. Sättet du gör det är att både spela ut kort från din hand och köpa nya från marknaden. Vissa kort gör det möjligt att uppgradera kryddor och det är användbart för att köpa mer eftertraktade kort, men också för att matcha bästa möjliga poängkorten. Det finns inget fast antal rundor i spelet utan spelet tar slut när någon av spelarna plockar sitt femte poängkort.
Omdöme: Ett lagom utmanande strategispel som testar din förmåga att både planera framåt och balansera handel med uppgraderingar – allt för att plocka de bästa poängkorten. Mycket av spelet är just att hitta den där balansen och är du den som gillar att tänka flera turer framåt så är Century: Spice road helt rätt för dig! Spelet är designat så att det alltid finns något du kan göra på din tur som rör spelet framåt och det blir aldrig längre väntan. Varje omgång kan verkligen se annorlunda ut beroende på hur pass bra alla spelare är på att optimera sin kryddhandel. Om du dessutom testat och gillar spelet Splendor så finns det stor chans att du kommer gilla Century: Spice road.

 

12. Cortex challenge – Hjärnspel för kvicktänkta

Beskrivning: Kortspel/Familjespel (Asmodee). Ålder: 8+. 2-6 spelare. Speltid: Cirka 15 minuter.

Pris: Lägsta pris på detta spel just nu – se Prisjakt (EXTERN LÄNK)

Om spelet: Utmana ditt minne, din känsel och din reaktionsförmåga genom att minnas vad som finns på kortet, kunna känna vad en figur föreställer och vara snabbast med att pussla eller para ihop. Snabbast vinner, om man är logisk.
Omdöme: Ett roligt spel för både ung och gammal. Utmanar hjärnan och ett lagom stressmoment höjer spänningen kring spelbordet. Lätt att förstå och kräver liten plats.

Sugen på att hitta ännu fler roliga sällskapsspel?

Här hittar du stora speltestet från 2018:

Testet med spel för barn och familjer hittar du HÄR!

Test av spel för lite äldre barn och partyspel hittar du HÄR!

Andra har också läst

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Inspireras av Leva&Bo - just nu 6 nr för endast 99 kr. Köp nu!