1 av 2: Ballonger kan till exempel fastna i halsen när de är ouppblåsta eller trasiga och innebära en kvävningsrisk. Foto: Getty Images/iStockphoto / iStockphoto
2 av 2: I den senaste kontrollen som Konsumentverket genomförde av ballonger och visselpipor hade 20 av 35 produkter brister gällande varningstext och säkerhet. Foto: Getty Images / E+

Ballonger och kalasleksaker kan vara farliga – ska granskas

Ballonger och andra kalasleksaker saknar ofta varningstexter trots att de kan utgöra en fara för små barn.

Det anser Konsumentverket som nu ska kontrollera produkterna på marknaden, uppger Sveriges Radio Ekot.

Ballonger kan till exempel fastna i halsen när de är ouppblåsta eller trasiga och innebära en kvävningsrisk, varför det i Sverige ska finnas svensk varningstext på ballongförpackningar och det får inte förekomma lösa föremål i visslor och tutor.

Saknar varningsmärkning

I den senaste kontrollen som Konsumentverket genomförde av ballonger och visselpipor hade 20 av 35 produkter brister gällande varningstext och säkerhet.

– Vi vet att det finns ballonger som säljs utan den här varningsmärkningen så att man som förälder i alla fall har möjlighet att läsa sig till vad som gäller. Det är viktigt för att inte en liten två- eller treåring ska springa runt med en ouppblåst ballong i munnen och sen andas in häftigt och sätta den i halsen, säger Lena Bergman Bokvist, utredare på Konsumentverket, till Ekot.

LÄS MER: Så väljer du rätt surfplatta till barnen 

Dödsfall relaterat till ballonger

Totalt har 45 dödsfall inträffat som är relaterade till ballonger, varav ett i Sverige.

Kontrollen planeras vara klar till sommaren och de produkter som inte håller måttet kan få tillfälligt försäljningsstopp eller dras tillbaka helt.

Kontrollen innefattar dock inte produkter från e-handelsföretag utanför EU, uppger Ekot.

LÄS MER: Så enkelt gör du egen giftfri play doh och trolldeg

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Inspireras av Leva&Bo - just nu 6 nr för endast 99 kr. Köp nu!