Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa leva i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
"Tripping on Brooklyn Bridge".
"Tripping on Brooklyn Bridge".
"Tripping on Brooklyn Bridge".
1 AV 2
"Tripping on Brooklyn Bridge".
2 AV 2

Fotokollage med balanserande elefanter och lyxhundar

Bra konst för alla. NOA Gallery är ett galleri som säljer unik konst online i begränsad upplaga – alltid signerade av konstnären. Konstnären Lars Tunebo målar djur i ovanliga citymiljöer.

På NOA, Nordic art Gallery, hittar du konst som lyfter ditt hem och som gör det personligt och unikt. NOA samarbetar med både etablerade och nya konstnärer och säljer original, grafik, fotokonst och skulpturer, allt i begränsade och signerade upplagor.  

Att inreda med konst är en av nycklarna till att skapa ett personligt och ombonat hem. På LEVA&BO hittar du massor av inspiration till ditt hem och i vår konstshop NOA Gallery gör vi bra konst tillgänglig för alla. Ramarna är utvalda och anpassade efter de olika motiven och du väljer själv om du vill köpa inramade verk med glas av hög kvalitet eller om du bara vill köpa motivet. På NOA Gallery är motiven unika, de flesta verk skapas exklusivt för NOA Gallery.

UPPTÄCK HÄR! Se Lars Tunebos djur i oväntade miljöer! (EXTERN LÄNK)

Veckans konstnär: Lars Tunebo

Lars Tunebo är född på västkusten, norr om Göteborg. Efter gymnasiet började han jobba hos en arkitekt i Los Angeles, blev upptäckt som modell och drog till Milano där han jobbade med bland andra tv-stjärnan Pontus Gårdinger som också var fotomodell. Han tröttnade, kom tillbaka till Sverige utan några större planer men han hade alltid varit kreativ och intresserad av konst och design.

– Jag bestämde mig helt enkelt, “nu ska jag bli konstnär.” 

Ganska snart hade han sin första utställning där han sålde alla sina verk på en timme.

– Det är trettio år sen och sen dess har jag försörjt mig som konstnär. Idag gör jag vad jag vill, säger han.

I stället för formell konstutbildning skaffade sig Lars Tunebo tidigt en mentor. De besökte gallerier, utställningar, tog in så mycket konst de kunde.

– Jag är inte skolad men har sett otroligt mycket konst.

Lars Tunebo arbetar med fotokollage och mixar digitala och analoga tekniker. "Having a ball" heter motivet.

UPPTÄCK HÄR! Se Lars Tunebos djur i oväntade miljöer! (EXTERN LÄNK)

Konstnärlig idéspruta

Han tvekar inte om vem som är hans största konstnärliga förebild: Jean-Michel Basquiat, den amerikanske konstnären som slog igenom som graffitimålare, var ihop med Madonna och blev en landets mest kända konstnärer innan han dog av en överdos heroin, bara 27 år gammal. Basquiat hade en explosiv kreativitet och hans konst var full av politiska kommentarer.

Lars Tunebos kreativitet har tagit sig många konstnärliga uttryck. Han har arbetat med glas, brons, trä, målat och fotograferat. Han arbetar mycket med så kallad trompe-l´oeil-teknik, där motiven upplevs som tredimensionella. Han slog igenom med en serie med målningar gjorda med airbrush-teknik och har målat med penslar och kreditkort. Han är inte rädd för att hitta på nya saker.

– Konstnärligt ser jag mig som en idéspruta. Jag gillar att hitta nya infallsvinklar. Du måste göra din grej, det säger jag till alla unga konststudenter som jag möter. 

I serien med vilda djur som han gjort för NOA Gallery har han arbetat mycket med djupet och det tredimensionella i bilderna. Motiven med hotade djur kom från början till för en djurrättsorganisation.

– För mig är bilderna ett sätt att visa att man kan sätta djuren på väggen i stället för att skjuta dem och stoppa upp dem.

"High in New York"

Skapar vintagekänsla

I bilderna har han blandat eget fotografi med andras bilder. Han arbetar i photoshop, ofta har han upp till tio-tolv olika transparenta lager i bilderna innan han är nöjd.

– Det är bara djuren och stadsmiljöerna som är icketransparenta. Sen jobbar jag med flera lager som bara är raspiga, repiga och slitna för att få den rätta vintagekänslan i bilden.

Han har en mapp i datorn som heter “scratch”, där ligger hundratals med repiga ytor som han använder för att få rätt patina. 

Vanligtvis avslutar Lars Tunebo med att handkolorera bilderna. I bilderna för NOA Gallery har han valt att göra motiven i klassiskt analogt screentryck i tre fyra färger, sen trycker han svart ovanpå för att sedan printa ut dem med en speciell printer.

– Ofta finns det en story bakom bilden. Som elefanten på Brooklyn Bridge - när den byggdes så var folk rädda att den skulle kollapsa och då var det en cirkusdirektör som tog ett helt gäng elefanter med  sig över bron.

"At the catwalk". Motivet gjorde Lars Tunebo på en mässa i modehuvudstaden Milano, där han själv arbetade som modell när han var ung.

UPPTÄCK HÄR! Se Lars Tunebos djur i oväntade miljöer! (EXTERN LÄNK)

Tar vara på livet

Han har också arbetat mycket med att klä objekt i olika mönster, som hunden i Louis Vuitton-mönster. Han har också skapat ett konstverk för den nya loungen på Arlanda flygplats, där han fotograferat små plåtfigurer som han placerat in i kända stadsmiljöer. Figurerna flyttades runt på ett bord hemma i Lars lägenhet i Göteborg innan de sedan kunde “matchas” med rätt miljöer.

Man kan nästan få en känsla av att det är riktiga människor. Men i Lars Tunebos värld är inget vad det utger sig för att vara. Själv är han nöjd med sitt skapande.

– Jag är nöjd med ett glas gott vin, en god ost och en bit baguette. Att kunna resa och vara ledig är också ett mått på lycka för mig. Jag är inte troende men jag tycker man har en skyldighet att ta tillvara på livet man fått till skänks. Inget jobb är fel men att få jobba med fria saker passar mig. Bara jag får bestämma själv!