Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

Publicerad 22 jan 2015 14:20

Ättika att städa med – knepen du inte visste

Ättika är som många vet ett universalmedel.

Men visste du att det ger ”strykta” kläder och rensar vasken?

Här får du 10 nya ättika-tips av oss!

1. Stopp i slasken

Har du fått stopp i diskhon, häll i en halv kopp med bakpulver och en kopp med ättika. När det har slutat bubbla, skölj ur med varmt vatten.

 

2. Tar bort färg och klister

Har du fått fula märken på väggen eller annat ställe av tejp eller klistermärke? Spraya på ättika, låt det vara några sekunder och torka sedan av med papper eller trasa.

 

3. Illaluktande papperskorg

Luktar papperskorgen illa fastän den är tom? Det löser du lätt genom att hälla ättika på en bit bröd och lägga i botten av papperskorgen. När du tar bort den nästa dag är lukten borta. Det fungerar även på andra illaluktande platser så klart.

 

4. Gör din egen rengöringsspray

Är du trött på att ha massor av olika flaskor och burkar till rengöring av allehanda saker? Ta då en tom sprayflaska och fyll den med ättika till en tredjedel. Fyll resten med vatten och några droppar diskmedel. Skaka! Nu har du ett högeffektivt rengöringsmedel för både kök och badrum.

 

5. Bananflugor

Har bananflugor invaderat ditt hem? Häll i äppelcidervinäger i ett glas som du täcker med plastfolie. Gör små hål i plasten. Flugorna kommer att söka sig dit, men kommer aldrig därifrån.

 

6. Skrynkliga kläder

Har du skrynkliga kläder men kanske inte vill eller hinner stryka? Fyll då en sprayflaska med en deciliter ättika och två deciliter vatten och spraya på plagget. Låt den sedan hänga några minuter. Nu ska plagget ha rätat ut sig!

 

7. Slipp sönderklösta möbler

Är du less på att dina katter klöser på finsoffan? Spraya då lite ättika på området. Katter hatar nämligen ättika.

 

8. Förläng blom-livet

Tycker du det är tråkigt att snittblommorna vissnar för snabbt? Det löser du enkelt genom att hälla i äppelcidervinäger i vattnet. Det gör att blommorna står sig mycket längre.

 

9. Glasögon-rengöring

Har du svårt att få glasögonen riktigt rena? Det fixar du lätt genom att spraya ättika på dem och sedan torka torrt med en näsduk. Det tar bort all smuts och gör glasögonen glasklara.

 

10. Rengör stekpannan

Stekpannor kan vara svåra att få riktigt rena emellanåt. Häll en eller två koppar ättika i den, och samma mängd vatten. Låt det koka fem minuter och plötsligt har du en ny stekpanna!

 

Källa: Viivilla.se, Shenet.se, Wikipedia

Relaterat