Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

Publicerad 5 dec 2014 16:30

Ättika – städa både billigt och miljövänligt

Ättika är en fenomenal städprodukt och kan användas till hur mycket som helst.

Ättika är en fenomenal städprodukt och kan användas till hur mycket som helst.

1/2

Foto: Sven Lindwall

Ättika är perfekt som fönsterputs.

Ättika är perfekt som fönsterputs.

2/2

Foto: Julija Sapic

Nu är tiden då många kommer julstäda.

Varför inte göra det både miljövänligt och billigt?

Det enda du behöver är ättika!

1. GOLV:

Till icke vaxade golv: Blanda en halv kopp ättika med två liter varmt vatten.

Fläckborttagning på matta:

Gör en mix av en tesked flytande diskmedel och en tesked ättika i en halv liter ljummet vatten. Det tar bort icke-oljiga fläckar från mattor. Applicera vätskan på fläcken med en mjuk borste eller handduk och gnugga försiktigt. Tvätta därefter med en handduk fuktad med rent vatten och torka torrt. Upprepa proceduren tills fläcken är borta. Torka sedan snabbt, med hjälp av en fläkt eller hårtork. Detta bör göras så fort fläcken har upptäckts.

 

2. FÖNSTER:

Fönsterputsning med ättika ger skinande glas och kommer inte heller att lämna kvar strimmor eller fläckar som annars är vanligt vid fönsterputsning.

Blanda ihop lika delar ättika med lika delar varmt vatten. Torka med mjukt tyg.

 

3. VÄGGAR OCH PERSIENNER:

Vill du få riktigt rena väggar och persienner finns ett enkelt knep. Blanda ihop 1 kopp ammoniak med 1/2 kopp ättika, 1/4 kopp bakpulver 4 liter varmt vatten

Använd en svamp eller trasa och torka väggar och persienner, och tvätta sedan rent med vatten. Smutsen lossnar lätt och vätskan kommer inte förstöra målerier eller lämna streck efter sig.

 

3. KÖK:

Skärbrädan:

Den tvättar du med ren ättika. Tar bort alla bakterier.

 

Avloppet:

Använder du ättikskuber håller du avloppet både rent och luktfritt. Ättikskuber får du genom att fylla en isbehållare med en mix av en kopp ättika och resten vatten. Sedan är det bara att stoppa in i frysen och ta fram vid behov. När det smält ned i avloppet, spola med kallt vatten i en minut.

 

Kaffebryggaren:

Ättika löser upp kalkansamlingar (från vattnet) som lagras i vanliga kaffebryggare. Fyll behållaren med ättika och vatten och kör igenom en ”bryggning”. Skölj sedan noga med vatten efteråt.

 

Mikron:

Koka upp 1/4 kopp med ättika och 1 kopp vatten i mikron. Det kommer att göra så att allt matstänk lossnar och lukter försvinner.

 

BADRUM:

Duschdörrar:

Skrubba dörrarna med en svamp och ättika för att få bort tvål- och kalkrester och fläckar.

 

Toalettstolen:

Svåra fläckar i toaletten avlägsnas enkelt med ättika och en borste. Du kan också ta bort lukter genom att hela ned tre koppar ättika, låt vara en halvtimme och spola sedan.

 

Här ska du absolut inte använda ättika (på grund av syran):

1. Bänkskivor av granit och marmor.

Syran i ättika kan repa den naturliga stenen. Använd i stället ett milt diskmedel och vatten.

 

2. Sten och kakelgolv

Samma som ovan. Man ska heller inte använda citron, eller ammoniak. Det finns speciella stentvålar eller diskmedel och vatten.

 

3. Äggkladd/fläckar

Tappar du ett ägg på golvet eller fått ägg kastat på din bil eller hus, använd absolut inte ättika. Precis som när man pocherar ett ägg så kan syran få den att koagulera och göra det ännu svårare att få bort.

 

4. Strykjärnet

Ättika kan förstöra de inre delarna av järnet. Så häll absolut inte i ättika i tron att det ska rengöra. Vill du hålla järnet fräscht ska du alltid tömma den efter användning och följa bruksanvisningen för rengöring.

 

5. Trägolv

En del husägare tycker att ättika gör rent deras trägolv på ett bra sätt, medan andra säger att det förstört finishen. Rådet, för att vara på den säkra sidan, är att använda rengöring framtagen för trägolv. Vill du ändå prova ättika, späd ut med vatten och provtesta i ett hörn.

 

6. Svåra fläckar på tyg

Gräsfläckar, bläck, glass och blod kommer inte att lossna med enbart ättika.

Använd i stället en förbehandlare för fläckarm som Tabort eller Vanish, och tvätta dem sedan i tvättmaskinen med ett tvättmedel som innehåller enzymer.

 

Källa: Versatilevinegar.org, Goodhousekeeping.com

 

Obs! Tänk på att hålla ättikan utom räckhåll för djur och barn. Tänk också på att akta ögonen, eftersom den kan skapa allergiska reaktioner.

 

Läs också

Saker du inte visste att du kunde göra med ättika