Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

Publicerad 29 aug 2014 12:12

Attefallshus – guide till allt du behöver veta

Här huset c/o Attefall från Sommarnöjens kollektion c/o 25. I detta utförande<br>med modernt sadeltak i naturligt grånande kärnfuru med pris från 330 000 kronor. Ställbar solstol med aluminiumstomme, 1 195 kronor, sidbord, 2 800 kronor, båda från Olson.

Här huset c/o Attefall från Sommarnöjens kollektion c/o 25. I detta utförande
med modernt sadeltak i naturligt grånande kärnfuru med pris från 330 000 kronor. Ställbar solstol med aluminiumstomme, 1 195 kronor, sidbord, 2 800 kronor, båda från Olson.

1/4

Foto: Magnus Selander

Somrig och flexibel inredning med ljusa färger i allrummet.

Somrig och flexibel inredning med ljusa färger i allrummet.

2/4

Foto: Magnus Selander

Ett fint badrum får du lätt plats med. Badrummet är från<br>Sommarnöjens eget snickeri med ytskikt i natursten och slätspont. Badlakan,<br>250 kronor, tvål, 80 kronor, hudkräm 125 kronor, allt från Rituals.

Ett fint badrum får du lätt plats med. Badrummet är från
Sommarnöjens eget snickeri med ytskikt i natursten och slätspont. Badlakan,
250 kronor, tvål, 80 kronor, hudkräm 125 kronor, allt från Rituals.

3/4

Foto: Magnus Selander

Mannen bakom huset – Stefan Attefall, civil- och bostadsminister och kristdemokrat.

Mannen bakom huset – Stefan Attefall, civil- och bostadsminister och kristdemokrat.

4/4

Foto: Cornelia Nordström

De nya attefallshusen har skapat ansökningshysteri.

”Alla” vill ha. Men vem får bygga, och var?

Här får du svaren på alla dina frågor.

1. I början av juni beslutade riksdagen att klubba igenom ”Nya åtgärder som kan utföras utan krav på bygglov” vilket har behandlats av Civilutskottet under hela våren. Lagen trädde i kraft den 2 juli och innebär slopat bygglov för den som vill bygga ett komplementhus på upp till 25 kvadratmeter på tomten.

 

2. Komplementbostadshuset fick smeknamnet Attefall efter bostadsministern Stefan Attefall (KD) och innebär att det är tillåtet att utan bygglov bygga ett upp till 25 kvadratmeter stort komplementhus i omedelbar närhet till ett befintligt en- eller tvåbostadshus. Byggnaden får användas som till exempel permanentbostadshus, garage, förråd eller gäststuga.

 

3. Du kan, förutom ett helt separat bostadshus på upp till 25 kvadratmeter, bygga till ditt hus med 15 kvadratmeter och takkupor, utan bygglov. Det kan till och med ske i strid mot detaljplan. Det ska även bli lättare att dela upp sin bostad i två, för att kunna hyra ut delar av den.

 

4. Endast en bygganmälan till kommunen krävs, dock inte för takkupor, och grannens skriftliga medgivande om utbyggnaden eller det nya huset ligger närmare än 4,5 meter från tomtgränsen. Du får dock inte bygga utan dispens där strandskydd råder.

 

5. Du måste ha fått ett startbesked från byggnadsnämnden innan du får påbörja byggandet av ditt Attefallshus. Nämnden fastställer också eventuella villkor för att få påbörja arbetena. För anmälningspliktiga åtgärder upphör startbeskedet att gälla två år efter att startbeskedet gavs.

 

6. Till skillnad från friggebodar på 15 kvadratmeter som får vara 3 meter i nockhöjd får Attefallshus vara fyra meter vilket möjliggör sovloft. Arean för huset får delas upp i delar, till exempel en gäststuga på 20 kvadratmeter och ett förråd på fem. Ett Attefallhus kan i praktiken innefatta en boyta på 40 kvadratmeter om man bygger ett sovloft.

 

7. Man tror och hoppas att det kommer innebära att Sverige får mer bostadsyta och fler bostadstillfällen vilket är viktigt med tanke på den stora bostadsbristen. Regeringen hoppas att det ska kunna skapa mellan 150 000 till 200 000 nya bostadstillfällen. Ett flertal tror dessutom att det kommer att leda till fler arbetstillfällen.

 

8. Byggnaden får bara uppföras på en tomt där det redan finns ett en- eller tvåbostadshus. Finns det inget bostadshus på tomten får man alltså inte bygga ett Attefallshus där. Med enbostadshus avses ett bostadshus med endast en bostadslägenhet. Med tvåbostadshus avses ett bostadshus med två bostadslägenheter. En- och tvåbostadshus innefattar även fritidshus och kan också innefatta större kolonistugor.

 

9. Husägaren ska också om hen så önskar kunna hyra ut det så kallade Attefallshuset i andra hand eller erbjuda det åt sina barn som inte hittat eget boende och tvingas bo hemma.


Här kan du läsa mer om hur du inreder ditt attefallshus, och här finns en guide till olika hus på marknanden.