Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa leva i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Arnod Hagström har ofta djur som motiv. Alla tavlor är gjorda i ett svartvitt tryck som målas för hand efteråt.
Arnod Hagström har ofta djur som motiv. Alla tavlor är gjorda i ett svartvitt tryck som målas för hand efteråt.
Arnod Hagström har ofta djur som motiv. Alla tavlor är gjorda i ett svartvitt tryck som målas för hand efteråt.
1 AV 3
2 AV 3
Arnod Hagström har ofta djur som motiv. Alla tavlor är gjorda i ett svartvitt tryck som målas för hand efteråt.
Foto: Karl Anderson styling: Maria Nordin
3 AV 3

Arnold skapar unika djur - se de gulliga katterna

Bra konst som är tillgänglig för alla. NOA Gallery är ett nytt galleri med konst som du enkelt kan köpa på nätet. Här hittar du unika motiv i begränsad upplaga – alltid signerade av konstnären. Konstnären Arnold Hagström arbetar digitalt, med grafiskt tryck och med att handkolorera varje motiv. För NOA har han gjort två katter.

– Utmaningen var att göra katter på mitt sätt, kattbilder som inte är för gulliga, säger Arnold Hagström till LEVA&BO.

På NOA, Nordic art Gallery, hittar du konst som lyfter ditt hem och som kommer att finnas med dig länge. NOA samarbetar med konstnärer som alla har sin egen, unika stil. Det är en blandning av etablerade och nya konstnärer och det finns original, grafik, fotokonst och skulpturer, allt i begränsade och signerade upplagor.  

Att inreda med konst är en av nycklarna till att skapa ett personligt och ombonat hem. På LEVA&BO hittar du massor av inspiration till ditt hem och i vår konstshop NOA Gallery gör vi bra konst tillgänglig för alla. Ramarna är utvalda och anpassade efter de olika motiven och du väljer själv om du vill köpa inramade verk med glas av hög kvalitet eller om du bara vill köpa motivet. På NOA Gallery är motiven unika, de flesta verk skapas exklusivt för NOA. Konstverken kan också bli personliga presenter eller julklappar  som känns speciella att ge och tunika att få.

KÖP HÄR: Köp Arnold Hagströms tavlor i vår konstshop NOA Gallery (EXTERN LÄNK)  

Veckans konstnär: Arnold Hagström gör gulliga katter på sitt eget sätt

Det var en slump att konstnären Arnold Hagström valde grafiken. Han kom in på två konstskolor men valde den som låg närmast stationen. Sedan dess arbetar han med grafiska tryck och gör allt själv. 

– Då har jag full kontroll och allt blir som jag vill.

Han arbetar mest med djuptryck, en speciell grafisk tryckteknik. Arbetsprocessen följer ett visst mönster. Först samlar Arnold Hagström på sig bilder, det kan vara egna fotografier från resor, andras bilder, fragment av tavlor, gamla skolplanscher. Sedan bearbetar och sätter han ihop bilderna, en helt digital process.

– Jag klistrar ihop det på mitt sätt, det är en slags samplingar eller kollage.

När han är klar printas allt ut på en speciell plastfilm, och filmen överförs till en ljuskänslig polymerplåt som härdas med uv-ljus, tvättas och sedan etsar man med uv-ljus och framkallar i vatten. Tekniken utarbetades för industrin och är inte jättevanlig i konstnärliga sammanhang där klassisk koppargrafik fortfarande dominerar. Med djuptryck skapas en relief, en nivåskillnad i motivet.

– Det blir en kvalitet i trycket som är svår att skapa på något annat sätt, säger Arnold Hagström. 

Trycket blir svartvitt och Arnold handkolorerar alla sina motiv i efterhand, oftast med akvarell eller gouachefärg. Det innebär också att alla tryck blir helt unika, ett slags original även när han gör flera verk i samma serie. 

Arnold Hagström bor bredvid militärens gamla övningsfält i Harlösa i Skåne. Kring övningsfältet Revingehed går han långa promenader så ofta han kan med sin hund och där föds många idéer och tankar. Han får också mycket inspiration från resor, både i Asien och Europa och han samlar på sig idéer konstant. 

KÖP HÄR: Köp Arnold Hagströms tavlor i vår konstshop NOA Gallery (EXTERN LÄNK)  

– Kreativitet och inspiration är en svår process att beskriva. Det är ju mitt jobb och något som pågår ständigt och som jag tänker på varje dag. Det kan komma en period när man tror att det aldrig kommer att bli en bild till och sen kommer en jätteflod av tankar och idéer, säger Arnold. 

Djur är ett vanligt återkommande motiv, inte minst fåglar. Idén med att skapa katter kom smygande.

– Kattbilder är en kliché, det blir nästan alltid för gulligt. Jag funderade på hur jag kunde göra katter på mitt eget vis. Jag ville sätta in katterna i olika miljöer där det känns lite oväntat, lite roligt.

Katterna görs i en begränsad upplaga, det finns bara 90 exemplar av varje katt, där varje bild alltså är handmålad.

–  Att måla allt är nog det som tar längst tid. 

Arnold Hagström har aldrig ångra att han valde grafiken. Under några år arbetade han också som lärare i grafik.

– Jag gillar att göra allt själv och att ha koll på hela arbetsprocessen.

LÄS MER: 11 fantastiska fördelar med att ha katt hemma