Annons
EXPRESSEN.SE

Publicerad 1 aug 2012 10:18

Arga snickaren: "Ett golv ska hålla länge"

Anders Öfvergård tycker att man först och främst bör underhålla det golv man har i stället för att riva och köpa nytt.

Anders Öfvergård tycker att man först och främst bör underhålla det golv man har i stället för att riva och köpa nytt.

Foto: Kanal 5

Man bör ta tillvara på de material som finns i stället för att riva och köpa nytt. Det anser Anders Öfvergård. Och ett köksgolv som sköts på rätt sätt håller gott och väl en livslängd.

- Till mitt eget köksgolv har jag valt ek eftersom vi har det i resten av huset, säger Anders Öfvergård.
- Jag tycker det är härligt när alla trägolv är likadana och man inte blandar olika sorter i olika rum. Det blir lite som ett lapptäcke då.
Enligt Anders Öfvergård kan ett trägolv hålla ett helt människoliv utan problem, men det gäller att sköta det rätt.
- Tar du hand om golvet håller det väldigt länge. Ett homogent golv, som till exempel består av ek hela vägen, behöver kanske slipas tre gånger totalt.

 

Som hantverkare anser Anders Öfvergård att man först och främst bör underhålla
det man har i stället för att riva och köpa nytt, och ett furugolv är ganska billigt att slipa.
- Det brukar gå på ungefär 140 kronor per kvadratmeter. Att laga golvet kostar runt en tredjedel av vad det skulle kosta att lägga ett nytt golv.
För att komma tillrätta med ett furugolv som fått breda springor mellan
plankorna kan man fylla de rengjorda springorna med latex som man sedan målar
över. Efter det slipar man golvet.
- Men du bör vara lite händig för att klara av det.

Rent estetiskt tycker Anders Öfvergård att man ska hålla sig till naturens färger med nyanser åt vitt, grått och brunt.

Frågor och svar om köksgolv

Bygg & Fixa:s experter svarar på dina frågor

 

Anders Öfvergård.

Foto: Foto: Magnus Selander

Vilken sorts trägolv passar i köket?

Anders Öfvergård (Arga snickaren): - Det är bra att välja ett hårt material som ek och ask. Valnöt är också bra. Tappar man saker i ett hårt trägolv blir det inte lika mycket märken och i ett kök kan det ofta trilla ner saker på golvet. Furugolv kan bli lite äckligt eftersom det blir glipor mellan brädorna.

 

Martin Timell (Äntligen hemma, Fuskbyggarna): - Ett golv i ek är hållbart och man får det till en dräglig kostnad. Ett oljat ekgolv oljar du en gång vartannat år, kanske lite oftare framför diskbänken. Ett lackat ekgolv behöver du inte göra något åt på tio år.

 

Mattias Särholm (Roomservice): - Det är upp till tycke och smak. I ett kök tappar man saker, ju mjukare golv man har, desto större märken blir det. I övrigt beror det på vilket kök du har och hur du vill matcha det med huset. Det blir alltid märken i trä. Mjukare träsorter är furu, gran och valnöt. Hårdare träsorter är ek och olika former av ädelträ.

 

Johan Grimsgård (Bygg & Fixa:s egen expert): Alla typer av trägolv passar egentligen i ett kök, men olika träslag har olika egenskaper och hårdhet. Ett mattlackat ekgolv är snyggt och funkar bra eftersom det är relativt hårt och motverkar jack och gropar. Personligen skulle jag undvika att ha ett lutat furugolv. Det är väldigt mjukt och känsligt för fläckar.

 

Klinker, trä eller linoleum i köket - för- och nackdelar?

Anders Öfvergård: - Klinkers kan man lägga värme under och det är ett tåligt golv. ­Linoleum tycker jag är väldigt fult, men det har börjat komma helt enfärgat. Det är skönare att stå på.

 

Martin Timell.

Foto: Foto: Foto: Linus Hallsénius/Tv4.

Martin Timell: - Linoleum är ett jättebra material men kan vara knepigt att lägga in. Klinker är ännu bättre ur miljösynpunkt eftersom det är nästintill outslitligt. Nackdelen är att det kräver golvvärme eftersom materialet blir så kallt på vintern. Trä är billigare och lättare att lägga in. Det är dessutom stryktåligt och vackert.

 

Mattias Särholm: -Trä är mjukt och det blir ­märken i det. Klinker i kök ger hård akustik eftersom köket har få material som dämpar. Det håller bra och det blir inga märken. Linoleum är ett bra köksgolv. Det är känsligt för smuts. Minsta dammkorn syns.

 

Johan Grimsgård: -Klinker är snyggt och lätt att göra rent. En nackdel är att glas lätt går sönder om man tappar det i golvet. Trä är snyggt, lätt att lägga och enkelt att slipa. Linoleum är ett mellanting ­mellan klinker och trägolv. Man kan få stilen av klinker fast det är mjukare, eller av ett trägolv som man inte behöver slipa.

 

Är det sant att man tryckimpregnerar virke av sämsta kvalitet?

Anders Öfvergård: -Så är det tyvärr. Billigt trallvirke på sommar och höst är en stor lockvara, men det går att få bra sorter. Gäller det en altan får man tänka på att virket utsätts för hagel, sol och regn. Be om en bättre kvalitet. Vissa klasser av impregnerat furu får man inte köpa som privatperson eftersom de är för giftiga.

 

Martin Timell: -Ytvirket, som sitter längst ut på trädet, är det enda som går att impregnera och det ger per automatik ett sämre trä. Man kan aldrig impregnera kärnvirke eftersom det är för tätt. Köp inte tryckimpregnerat trä på billighetsvaruhus, kvalitén där är mycket sämre.

Mattias Särholm.

Mattias Särholm: -Ja, men man får vad man betalar för. Det finns bra sorter att få tag på. Flera leverantörer har ett bra tryckimpregnerat virke, så att det alltid är sämst är en fördom. Ska du bygga en altan och köper ett dyrare virke blir det ingen stor skillnad prismässigt i längden med tanke på hur länge virket ska ligga.

 

Johan Grimsgård: -Absolut inte! Virket till tryckimpregnerat väljs ut lika noggrant som till vanliga väggreglar och panel. Det finns mycket info att läsa om man är nyfiken. Kolla traguiden.se, där står bland annat vilka regler som gäller, olika livslängder och vilka typer av impregnering man bör välja i olika typer av byggnationer.

 

Plintar eller lecablock fyllda med betong - vilket är billigast/bäst?

Anders Öfvergård: -Lecablock murar man källare­ eller bygger en vägg med. En del ställer hus på det, men det är inte riktigt det lecablock är till för. Det ska ha en isolerande effekt. Om du vill bygga en altan eller ett hus är det bättre att använda plintar.

 

Martin Timell: - Lecablock är dyrare och svårare att mura. Man måste vara murkunnig för att få en jämn och bra grund till huset. Det är vanligare med fuktskador i lecablock eftersom luften står stilla och ventilerar rätt dåligt. Plintar är billigare än lecablock.

 

Mattias Särholm: -Bygger man en veranda ska man använda betongplintar­. Med betongplintar kan man fästa upp verandan bättre ­eftersom det ger bättre stöd. Lecablock är mursten och används för att bygga murar. Det är egentligen inget plintämne.

 

Johan Grimsgård.

Foto: Foto: Jenny Grimsgård

Johan Grimsgård: -Vid murning av grunder finns ett par alternativ: Lecablock eller frigolitblock (Dorotherm). Frigoliten har bättre isolerförmåga än lecablocken. Jag tycker det blir en skönare innemiljö i källaren med frigolitblocken än med leca.

Endast 088 ex kvar!
"Cherry blossom - pink love"
"Exklusiva körsbärstavlan Cherry blossom - pink love är äntligen här!"
Endast 088 ex kvar!
Exklusiva körsbärstavlan är tavlan äntligen här!Bara 100 ex!Fri frakt