Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Leva & bo i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator
1 AV 2
Samla familj och vänner kring ett sällskapsspel. Vi har testat årets spel – från spännande barnspel till kluriga frågesporter för vuxna.
2 AV 2
Resan – en snygg och uppfräschad klassiker.

Årets sällskapsspel 2016 – stort test

Samla familj och vänner kring ett roligt sällskapsspel. Vi har testat årets spel, från spännande barnspel för de allra minsta till kluriga frågesporter för vuxna. Här är våra favoriter för alla åldrar!

 

HÄR hittar du speltestet ed 2017 års nya spel!

LEVA&BO Redaktionen

Memento XL Bondgård – Memory i jätteformat

Beskrivning: Barnspel (Alga). Ålder: 3+, 2-6 spelare.

Speltid: 20 minuter.

Cirkapris: 180 kronor.

Om spelet: Ett memory i jätteformat, varje bricka är stor som en tallrik och med motiv av gulliga djur på bongården, från kossor och grisar till kattungar och kaniner.

Omdöme: Barnen tyckte om det stora formatet och att spelbrickorna kunde läggas ut över hela rummet, på golv, bord och stolar. En perfekt kombo, samtidigt som de fick hjärngympa kunde de passa på att springa runt mellan brickorna för att vända upp dem. Och memory blir faktiskt betydligt svårare när brickorna är utspridda.

 

Piratjakten

Piratjakten – Barnen tjuter av glädje

Beskrivning: Barnspel (Wow!). Ålder: 4+.

Speltid: 30+ minuter.

Cirkapris: 280 kronor.

Om spelet: Piraterna har stulit guldpengar och nu gäller det att ta tillbaka skatten. Ni spelar tillsammans och vinner som ett lag – om inte piraterna lyckas slänga er överbord.

Omdöme: Spännande spel! Roligt – när man har fått koll på alla regler. Barnen tjuter av glädje när de klarar de nerviga utmaningarna. Rolleken sätter i gång fantasin, vilket gör att också små barn lyckas hålla intresset uppe när spelet drar ut på tiden. Minus för att spelare som trillar i vattnet åker ut och får nöja sig med att titta på när de andra i laget spelar vidare.

 

Resan

Resan – Snyggt uppfräschad klassiker

Beskrivning: Barn- och familjespel (Alga). Ålder: 5+.

Speltid: 30-60 minuter.

Cirkapris: 230 kronor.

Om spelet: Klassiskt resespel i nyutgåva. Res runt i Norden men hjälp av olika transporter, samla på dig vykort och hitta vägen hem igen.

Omdöme: Roligt och lärorikt. Relativt lätt att komma i gång. Hur spelet fungerar är inga problem för en femåring, men taktiken är en annan sak. Det gör å andra sidan att spelet blir roligare för varje gång. Härligt med Visste du att-korten som ger rolig kunskap om Norden. (Vid nästa produktion kan det vara kul att även inkludera Sverige-kort.) Fungerar för hela familjen!

 

Ap-bingo

Ap-bingo – Ett ap-kul spel

Beskrivning: Barnspel (Egmont). Ålder: 5+.

Speltid: 20 minuter.

Cirkapris: 250 kronor.

Om spelet: Samla apor i olika färger på din bingobricka, den som först får fem i rad vinner. Får du ett bananskal kan du stjäla en apa, med gorillabajs blockerar du för dina motspelare.

Omdöme: Stort plus för gorillabajset i 3D, väldigt roliga! Enkelt och underhållande spel, lagom klurigt för en 5-åring. Spännande att stoppa ner handen bland spelbrickorna och se vad man får upp…

 

Space Yoghurt

Space Yoghurt – Tokroligt och lite invecklat

Beskrivning: Barnspel (Atem). Ålder: 5+, 2-4 spelare.

Speltid: 20 minuter.

Cirkapris: 300 kronor.

Om spelet: Du ska ta dina tre rymdfilurer (kapten, utkik och mekis) till deras styrhytt. På vägen kan du hamna på yoghurtpölar och studskratrar som antingen hjälper dig framåt eller tvingar dig tillbaka till ruta ett. I bästa fall kan du skicka hem en motspelares rymdfilur.

Omdöme: 4,5-åringen älskade spelet och att du har tre olika spelpjäser och hela fem (!) olika tärningar tyckte han var extra roligt medan mamman tyckte att det blev lite väl snurrigt ibland. För den som behöver finns en instruktionsfilm på youtube

 

 

Bamse och häxans dotter: Guldjaktenspelet

Bamse och häxans dotter: Guldjaktenspelet – Spännande – några gånger

Beskrivning: Barnspel (Kärnan). Ålder: 5+.

Speltid: 20 minuter.

Cirkapris: 299 kronor.

Om spelet: Leta guld tillsammans med Bamse! Nere i bäverdammen ligger guldklimpar som du måste hämta upp innan girige Krösus Sork norpar åt sig alla. Bamse kommer till din räddning och häxan Lovas trollar fram dykarhjälmarna du behöver.

Omdöme: Spelet verkar enkelt i början, men utmaningarna kommer när Krösus Sork slår till och utgången är oviss in i det sista. Bamse är alltid lika omtyckt och femåringen plockar ivrigt fram alla tillbehör och vill spela igen och igen. De vuxna gissar dock att spelet trots allt inte blir en favorit i längden.

 

Ritjakten

Ritjakten – Rita och gissa dig i mål

Beskrivning: Familjespel (Ninja Print). Ålder: 5+. Antal spelare: 2-6.

Speltid: 25 minuter

Cirkapris: 300 kronor

Om spelet: Du drar ett kort, ritar det som står på kortet och den motspelare som gissar rätt först får gå framåt på spelplanen.

Omdöme: Fantastiskt fint brädspel en gärna vill ha liggandes framme. Reglerna var enkla och spelet lagom långt. Fint med barnkort och vuxenkort så att alla åldrar kan vara med. Passar perfekt att spela med barnen men att bara vara vuxna som spelar var alldeles för enkelt. Ett trevligt och visuellt spel för barn och barnfamiljer.

 

Pettson och Findus: Stora sakletarspelet

Pettson och Findus: Stora sakletarspelet – Roligt spel för de minsta

Beskrivning: Barnspel (Alga). Ålder: 5+.

Speltid: 20 minuter.

Cirkapris: 350 kronor.

Om spelet: Hjälp Pettson och Findus att hitta saker som de behöver när de ska fiska, snickra en julgran eller skrämma kor.

Omdöme: Man blir lockad av de populära karaktärerna Pettson och Findus och spelet är i sin helhet fint tecknat med roliga tillbehör. Men förväntningarna möts inte upp! De minsta – i treårsåldern – har skoj medan storasyskon i femårsåldern och vuxna tröttnar fort.

 

Häxans charadspel

Häxans charadspel – Enkel teater med kul byggstart

Beskrivning: Barnspel (Tactic). Ålder: 5+.

Speltid: 15-30 minuter.

Cirkapris: 240-300 kronor.

Om spelet: Alla blir häxor och får charaduppdrag ur en häxkittel. Det gäller att lyckas med både charader och gissningar för att bli den vinnande häxan.

Omdöme: Enkelt och roligt charadspel utan krångliga regler. Bra för både yngre och äldre att träna sin fantasi och sitt kroppsspråk. En omgång går snabbt! Extra roligt första gången när häxkitteln byggs och alla attiraljer (trollspön och annat) plockas fram.

 

DuCo

DuCo – Kul för alla

Beskrivning: Familjespel (ducogame)(Förlago). Ålder: 6+.

Speltid: 20-30 minuter.

Cirkapris: 99 kronor.

Om spelet: Samla poäng genom att spela kort med färgade symboler bredvid varandra. Hitta den bästa platsen och var först till 50 poäng.

Omdöme: Lite svårt att förstå reglerna. Spelet går ut på att man ska placera brickor så att de ger så mycket poäng som möjligt. Ikonerna på våra kort passade inte någonstans och vi gav upp. Passar för dem som gillar lite kluriga spel, det var inte så socialt.

 

Triominos

Triominos – Klassiker som håller

Beskrivning: Brickspel/Familjespel (Alga) . Ålder: 6+. 2-4 spelare.

Speltid: 15-50 minuter.

Cirkapris: 249 kronor

Om spelet: Liksom i Alfapet ska du placera ut dina brickor, en i taget, och skaffa så många poäng som möjligt på vägen. Istället för bokstäver är det siffror som ska matcha siffror, och helst forma en figur. Spelet avslutas när någon blir av med alla sina brickor.

Omdöme: Ett roligt spel som kan göras mer eller mindre komplicerat. Lagom dos strategi och tur bidrar till trevlig stund kring de trekantiga bitarna. Man förstår att spelet blivit en klassiker som spelats sedan 1967.

 

Star Wars

Star Wars – Bäst koll på Star Wars-figurer vinner

Beskrivning: Kortspel/Familjespel (Dobble). Ålder: 6+. Antal spelare: 2-8.

Speltid: 5-25 minuter.

Cirkapris 140 kronor

Om spelet: Gillar du Star Wars? Och har koll på både persongalleri och farkoster? Är du dessutom reaktionssnabb är det här spelen för dig. Och man kan spela 5 olika spel med samma kort.

Omdöme: Gillar man Star Wars kan det vara kul att få briljera som namnkunnig med stenkoll på alla X-vingar, snö-vespor och Chewbaccas moster, nästan. För den som enbart lyckats hålla koll på Luke Skywalker och Yoda till både utseende och namn kan det bli lite tråkigt. Men då kan man göra det lite enklare och enbart gå på reaktionsförmåga och igenkänning.

 

Can’t stop

Can’t stop – Bergsbestigning för topp-sugna

Beskrivning: Brädspel/Familjespel (Förlago). Strategispel. Ålder: 7+. 2-4 spelare.

Speltid: 30 minuter.

Cirkapris: 280 kronor.

Om spelet: Med hjälp av tärningar, matte och lite strategi ska alla försöka ta sig upp så snabbt som möjligt till tre olika toppstugor. Smart placering av basläger kan göra dig till en vinnare. Om du låter bli att slå en gång för mycket.

Omdöme: Spännande spel på papperet kanske… Lite för komplicerade spelregler för att man riktigt ska orka lägga tiden på strategin som sedan krävs när spelet drar i gång.

 

Otrio

Otrio – Tre i rad i flera dimensioner
 

Beskrivning: Brädspel/Familjespel (Competo). Ålder: 8+. 2-4 spelare. 

Speltid: 5-15 min.

Cirkapris: 349 kronor.

Om spelet: Klassikern 3-i-rad har fått ett lite lyxigare syskon i form av ett brädspel. Här placerar man ut färgglada ringar och pinnar på spelbrädet i försök att få tre i rad på tre olika sätt. Möjligheterna ger spelet en spännande 3D-känsla jämfört med originalet, som visserligen bara kräver penna och papper.

Omdöme: Ett roligt alternativ till 3-i-rad där det gäller att tänka både en och två gånger innan man placerar sina ringar på brädet. Enkla regler och ett spel som kan användas av både två, tre eller fyra spelare. Hade gärna önskat att spelpjäserna var gjorda i trä vilket brädet är. Och spelpaketet är lite väl otympligt men en bra present.


 

Ryktet går 2.0

Ryktet går 2.0 – Rita, gissa, skratta

Beskrivning: Familjespel (Wow). Ålder: 8+.

Speltid: Cirka 30 minuter.

Cirkapris: 350 kronor.

Om spelet: Alla får ett block i vilket man ska rita ett givet ord så beskrivande att nästa spelare kan se/skriva var det är. Därefter skickas blocket till nästa spelare som ska rita det skrivna ordet, och så vidare...

Omdöme: Viskleken, fast på papper, är en ganska bra beskrivning. Tillsammans kan alla såväl imponeras över hur bra ett ord illustrerats – och skratta åt hur ett ord kan förvandlas till något HELT annat.

 

Cortex challenge

Cortex challenge – Hjärnspel för kvicktänkta

Beskrivning: Kortspel/Familjespel (Asmodee). Ålder: 8+. 2-6 spelare.

Speltid: Cirka 15 minuter.

Cirkapris: 180 kronor.

Om spelet: Utmana ditt minne, din känsel och din reaktionsförmåga genom att minnas vad som finns på kortet, kunna känna vad en figur föreställer och vara snabbast med att pussla eller para ihop. Snabbast vinner, om man är logisk.

Omdöme: Ett roligt spel för både ung och gammal. Utmanar hjärnan och ett lagom stressmoment höjer spänningen kring spelbordet. Lätt att förstå och kräver liten plats.

Tyck till

Tyck till – Roligt spel, för alla sinnen, som skapar diskussioner!

Beskrivning; Barn/familj/partyspel (Tactic). Ålder 8+.

Speltid: Cirka 30 minuter.

Cirkapris 300 kronor

Om spelet; Färgoraklet drar ett ordkort och bestämmer vilken färg som hör ihop med kortet. Övriga spelare väljer också vilken färg som symboliserar färg på ordet utifrån eget sinne, logik och upplevelse.

Omdöme: Spelet är som gjort för diskussioner om vilken färg som är "rätt" för den som är omgångens färgorakel. Spelet tar längre tid än de utsatta 30 minuterna, då det skapade roliga diskussioner med mycket skratt och reflektioner. Svårt att komma i gång för att reglerna var krångligt skrivna.

 

Hjälp!

Hjälp! – Ett frågespel utan väntetid

Beskrivning: Frågespel (Kylskåpspoesi). Ålder: 10+. Antal spelare: 4-10.

Speltid: 60 minuter

Cirkapris: 300 kronor

Om spelet: Visst får det andra laget alltid frågorna du kan besvara? I det här frågespelet kan du hjälpa dina motspelare med svaret och samtidigt plocka poäng själv. Om spelaren som ska svara inte kan, tvingas hen be dig som kan svaret om en ledtråd.

Omdöme: Roligt och engagerande frågespel där alla är delaktiga spelet igenom. Du slipper tråkig väntetid på din tur och ingen har tid att plocka undan disken. Här vill du inte missa en sekund av det som händer.

 

Pandemic

Pandemic – Samarbete räddar världen

Beskrivning: Taktikspel (Z-man games). Ålder: 10+.

Speltid: 45 minuter.

Cirkapris: 300 kronor.

Om spelet: Samarbeta (!) spelare emellan för att hindra smittor att sprida sig i olika världsdelar och vidare över hela jorden. Med taktik, list och förmågor räddar ni mänskligheten. Eller dör...

Omdöme: Tidsåtgång och ålder är tillverkarens påstående. I verkligheten tar det längre tid att spela och passar något äldre barn och vuxna. Det tar tid att lära sig första gången, men blir sen desto roligare.

 

Mästarnas mästare

Mästarnas mästare – För små mästare

Beskrivning: Barnspel (Alga). Ålder: 10+.

Speltid: 60 minuter.

Cirkapris: 399 kronor.

Om spelet: Här utmanas både fysiken och hjärnan. Vem kan snabbast byta strumpor så att den på högra sitter på vänsterfoten och tvärtom? Och vem kan snabbast gå på tå runt bordet eller hitta ett rött föremål?

Omdöme: Här kan barn och vuxna tävla på hyfsat lika villkor. En del utmaningar är roliga att göra igen, som att blunda och räcka upp handen när man tror att det har gått 10 sekunder, andra tröttnar man på. Lite mer variation hade varit bra.

 

Röda tråden världen

Röda tråden världen – Perfekt spel för globetrotter på resande fot

Beskrivning: Frågespel/Familjespel(Nicotext). Ålder: 10+. Antal spelare: 2 - många.

Speltid: Hur kort eller hur länge man vill.

Cirkapris 149 kronor

Om spelet: Med hjälp av ledtrådar, från 10 till 1, ska alla lista ut vilken plats, vilken stad eller vilket land som efterfrågas. Den som kommer på rätt svar vinner kortet. OBS! Spelregel nummer 1: Den som är mest klädd i rött börjar.

Omdöme: Roligt och lite klurigt frågespel som både kräver och ger allmänbildning. Perfekt att ha med sig på resan och kul att få chans att lära sig udda saker om både välkända och nya platser. Perfekt alternativ till den som gillar TP till exempel. Men, efter några spelomgångar lär man sig svaren utantill… Bättre som App som kan uppdatera/förnya gåtorna.

 

High concept

High concept – För filmnördar med egen fantasi

Beskrivning: Familjespel (Ninja print). Ålder: 12+. Antal spelare: 2-6.

Speltid: 45-60 minuter.

Cirkapris 400 kronor

Om spelet: Övertyga dina medspelare om att just din film är den bästa och ha stenkoll på alla möjliga och omöjliga filmgenrer så blir du det här spelets vinnare.

Omdöme: Roligt men ganska avancerat spel som kräver både goda filmkunskaper och fantasi. En spännande röra av filmer som seglar in och ut ur varandra där det gäller att klura ut vilken titel som döljer sig bakom beskrivningen. Och så måste du själv vara övertygande i din pitch. Snyggt paketerat men kan bli lite väl smart för den som bara är en filmslukare i normala mängder.

 

Sverige

Sverige – Annorlunda upplägg

Beskrivning: Frågespel (Tactic). Ålder: 12+.

Speltid: Cirka 45 minuter.

Cirkapris: 400 kronor.

Om spelet: Frågor i olika kategorier med fyra olika svarsalternativ, som alla deltagare besvarar samtidigt i varje omgång. Lite kluriga, udda frågor om Sverige. Flest rätt – och först i mål – vinner.

Omdöme: Det är inte lätt att hitta nya varianter på frågespel utan att det känns tillgjort. Men här ett kul annorlunda upplägg. Stort plus för att det är så lätt att förstå och att komma i gång och spela.

 

Codenames

Codenames – Roligt lagspel som utmanar hjärnan

Beskrivning: Sällskapsspel (Enigma). Ålder: 14+.

Speltid: 15 minuter.

Cirkapris: 200 kronor.

Om spelet: Två lag tävlar om vem som först lyckas kontakta alla sina agenter genom kluriga ledtrådar, utan att falla offer för den hemliga lönnmördaren.

Omdöme: Ett underhållande spel som triggar de tävlingsinriktade, stärker lagsämjan (förhoppningsvis) och lockar till många skratt.

 

Middagsduellen

Middagsduellen – Flamsigt runt bordet

Beskrivning: Middagsspel (Nicotext). Ålder: 15+.

Speltid: Cirka 30 minuter.

Cirkapris: 250 kronor.

Om spelet: Dra ett ort i kakburken, snurra på pilen, och duellera med en medtävlare i det uppdrag som står på kortet. Den som är bäst enligt de andra runt bordet vinner duellen.

Omdöme: Framstår som löjligt simpelt i sin utformning, och med ganska ojämn kvalitet på de olika "uppdragen". Men när man väl börjar spela spårar det lätt ur, blir flamsigt och kul.

 

Vem vet mest?

Vem vet mest? – Spännande och jämnt - precis som på tv

Beskrivning: Fest och sällskapsspel (Tactic). Ålder: 15+. Antal spelare: 2-8.

Speltid: Minst 40 minuter

Cirkapris: 399 kronor

Om spelet: Frågespel i tre ronder precis som i tv-programmet för 2-8 spelare (roligast om man är många). Här testas din kunskap, snabbhet och strategiska förmåga och allt blandas med lite tur.

Omdöme: Spännande och kul för alla som älskar frågesport. Att taktik är viktigt gör att vem som helst kan vinna. Frågorna är riktigt bra och inte för svåra. Enkla regler är ett plus. Efter första omgången ville testfamiljen spela en gång till direkt.

 

Tv-seriespelet

Tv-seriespelet – Vem älskar tv-serier mest?

Beskrivning: Frågespel (Nicotext). Ålder: 15+.

Speltid: 20 min

Cirkapris: 250 kronor

Om spelet: 500 frågor i fem olika kategorier som testar dina kunskaper om tv-serier. Frågorna handlar om de senaste årens succéer som Orange is the new black, Lost, 24, Breaking bad och Girls.

Omdöme: Modernt och supertrendigt. Svårt och lite nördigt. Passar bäst för den verkliga entusiasten som kan allt om serier – och älskar att briljera.