Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa leva i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Många av oss svenskar önskar sig inte alls ett aktivitetsarmband i julklapp, utan något helt annat – nämligen inget alls.Många av oss svenskar önskar sig inte alls ett aktivitetsarmband i julklapp, utan något helt annat – nämligen inget alls.Många av oss svenskar önskar sig inte alls ett aktivitetsarmband i julklapp, utan något helt annat – nämligen inget alls.
Det vanligaste svaret efter "inget" på vad man önskar ska finnas i ett paket under granen är pengar eller en upplevelse.Det vanligaste svaret efter "inget" på vad man önskar ska finnas i ett paket under granen är pengar eller en upplevelse.Det vanligaste svaret efter "inget" på vad man önskar ska finnas i ett paket under granen är pengar eller en upplevelse.
1 AV 2
Många av oss svenskar önskar sig inte alls ett aktivitetsarmband i julklapp, utan något helt annat – nämligen inget alls.
Foto: Barbro Wickström/Colourbox
2 AV 2
Det vanligaste svaret efter "inget" på vad man önskar ska finnas i ett paket under granen är pengar eller en upplevelse.
Foto: Shutterstock

Årets julklapp för många är: ingenting!

Årets julklapp 2014 är ett aktivitetsarmband.

Men en helt färsk undersökning visar att många önskar sig något helt annat.

Nämligen absolut ingenting.

Aktivitetsarmbandet är årets julklapp enligt Svensk Handel. Och julhandeln slår rekord år efter år, och förväntas göra det även det här året. Trots det står det "ingenting" högst upp på mångas önskelista.

Vanlig önskning: Inget alls

En undersökning som TNS Sifo gjort visar att den vanligaste önskningen den här julen är att inte få någon julklapp alls.

– Det kan vara för att man anser att julen inte handlar om prylar, för att man redan har allt man behöver, för att man inte firar jul eller för att man helt enkelt inte har råd att önska sig något, säger Laura Macchi på TNS Sifo.

Nästan 12 procent svarar att de önskar sig "inget". Strax efter det kommer pengar och en upplevelse.

Bara tre procent struntar i julklappar

Men det finns ett undantag. De yngsta i undersökningen (16-34 år) sätter pengar och presentkort högst på sin önskelista.

Trots att många helst kanske inte skulle vilja ha någonting alls i julklapp är det bara tre procent som ställer sig utanför julhandeln och struntar i att köpa julklappar.

1009 personer i åldrarna 16-80 år deltog i undersökningen.

 

Julklappstips!

Vill du ändå köpa en julklapp till någon som inte önskar sig någonting?

Här finns massor av bra tips!