Foto: Bergström Nina

Äntligen säsong för tulpaner

Äntligen är tulpansäsongen här. Den 15 januari är det tulpanens dag. Hela våren ända fram till påsk kan vi frossa i tulpaner.

Ett fång tulpaner i en vas är en humörhöjare som känns när det är mörkt och ruggigt ute. Blanda många färger i rött, gult, violett och vitt eller skapa en bukett i samstämmiga toner. Möjligheterna är oändliga.

 I Sverige är vi nästan världsbäst på tulpaner. Bortåt 125 miljoner tulpaner odlas i växthus under säsongen.

Hundratals sorter

 Trenden går mot fler och fler sorter i utbudet. Cirka 200 kommer att odlas i vår. Det betyder att det kommer att finnas många varianter i olika former och färger under säsongen.

 Tulpansorterna delas in i grupper och de sorter som finns nu tidigt på säsongen är inte desamma som de som kommer att pryda påskbordet i april.

 Två nya sorter finns på listan över de populäraste tulpanerna. ’Kung-Fu’ och ’Laura Fygi’ båda är medeltidiga triumphtulpaner och läckert röda med avvikande färg på kanterna.

 De tulpaner som odlas här importeras som lökar från Holland. De kommer hit i augusti, september och förvaras i kylrum till det är dags att ta fram dem och driva dem i växthusen.

 En bunt tulpaner behöver inte kosta många kronor. Det är en lyx man kan man unna sig själv eller ge bort till någon annan i väntan på våren. m


Så får du vackrare buketter

Köp med färg 

 När du köper tulpaner ska du förvissa dig om att knopparna har börjat visa färg, är knopparna för gröna utvecklas färgen sämre. 

Pappret kvar Låt papperet sitta kvar kring tulpanbunten när du kommer hem. Skär av några centimeter på stjälkarna och ställ bunten i kallt vatten. Efter knappt en timme har de hunnit dra vatten och du kan ta bort papperet och ordna din bukett.

Ta bort blad

 Du kan gärna ta bort några av bladen, då får du en tätare och blommigare bukett. Tulpanerna är törstiga och fortsätter att växa i vasen. Fyll på med kallt vatten och snitta om dem någon gång. Har du möjlighet att ställa dem kallt under nätterna så håller de längre.

Blanda

 Tulpaner tillsammans med några kvistar från fruktträden eller forsythiabusken i trädgården blir en fin bukett. Andra små vårblommande lökväxter som hyacinter och pärlhyacinter gör sig också bra, liksom säsongens snittblommor, i buketten.

 

 Text & foto:  Nina Bergström

 Foto: Blomsterfrämjandet

FAKTA

4 fakta om tulpaner


1. Turkar. Tulpaner har odlats sedan 1600-talet i Europa. De har sin naturliga hemvist i Turkiet.
2. Tusentals. 1698 fanns det 38 sorter registrerade i Sverige. I dag finns tusentals sorter och i Sverige odlas ungefär 200 sorter i dag.
3. Förädlade. De tar lång tid att få fram en ny tulpansort. Mellan 15 och 20 år. Förädlingsarbetet har pågått i flera hundra år. Gamla sorter försvinner och nya kommer till. I Sverige började vi odla tulpaner kommersiellt i stor skala på 1970-talet.
4. Grupper. Tulpanerna delas in i grupper utifrån utseende och blomningstid.
Bland snitttulpanerna finns:
o Enkla tidigblommande
o Dubbla tidigblommande
o Triumphtulpaner
o Darwin-
tulpaner
o Enkla sena
o Liljeblommande
o Franstulpaner
o Papegojtulpaner
o Dubbla
sena tulpaner

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Inspireras av Leva&Bo - just nu 6 nr för endast 99 kr. Köp nu!