Huvudpanelen till systemet som styr ljus och elektronik sitter på en vägg i köket. Foto: Jacob Härnqvist

Anne och Lars har ett smart hus: "Bekvämt"

Anne och Lars Edström har ett smart hus i Lomma. De installerade systemet i samband med en renovering. Priset: ungefär 100 000 kronor.

Vad har ni installerat egentligen?

- Vi har ett system från Dimintell som vi styr genom en huvudpanel i köket. Utöver det har vi en tryckknapp i varje rum. Vi installerade alltihop i samband med att vi började renovera huset för två år sedan. Vi hade ingen tanke på det här från början, men fick tipset på en villamässa och tyckte det verkade bra. Nu efteråt är vi jättenöjda. Vi hade garanterat ångrat oss om vi inte slagit till.

Vad använder ni systemet till mest?

- Vi styr ljus och elektronik. För oss är det smidigt att kunna tända och släcka lamporna från vilken knapp vi vill och programmera om det vid behov. Barnen uppskattar att de kan tända ljuset i badrummet redan ute i korridoren. Och så har vi programmerat utebelysningen att tändas och släckas vid vissa tider, oberoende av var solen står. Är vi borta en längre period stänger vi av all elektricitet med en enda knapp, och det är ju klimatsmart. Ingenting står och drar ström på standby då. Och sedan har vi ju möjligheten att låta systemet repetera de två senaste veckorna vad gäller belysning, hushållsapparater och elektronik. Det blir en extra trygghet, för då ser det ju ut som om vi är hemma när vi är bortresta. Vi kan koppla uppvärmningen till systemet också och programmera olika temperaturer i varje rum, men det har vi inte gjort än.

Blev allt som ni tänkte?

- Det blev jättebra, förutom att vi har alla lampor i hallen på samma slinga, så vi kan inte styra lamporna där separat. Det hade vi kanske gjort annorlunda i dag. Men i övrigt fungerar allt som det ska. Det är väldigt bekvämt och praktiskt.

Är allting fullt utbyggt eller ska ni lägga till något?

- Det finns massor att lägga till, möjligheterna är stora. När vi har renoverat klart om ett halvår ska vi gå igenom systemet och programmera om och justera lite. Till exempel finns möjligheten att styra hela systemet via mobilen, på distans. Vi har inte installerat tillägget som behövs, men vi har gjort plats för det. Så det kanske vi går vidare med framöver.

Hur stor var installationen och vad kostade den?

Vi har en enplansvilla på 240 kvadratmeter. Nu drog vi ju all ny el samtidigt som vi installerade systemet, och eftersom det skedde parallellt är det lite svårt att separera kostnaderna. Men uppskattningsvis kostade det omkring 100 000 kronor.

 

 

TEXT AV: Jacob Härnqvist

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Inspireras av Leva&Bo - just nu 6 nr för endast 99 kr. Köp nu!