Huvudpanelen till systemet som styr ljus och elektronik sitter på en vägg i köket. Foto: Jacob Härnqvist

Anne och Lars har ett smart hus: "Bekvämt"

Anne och Lars Edström har ett smart hus i Lomma. De installerade   systemet i samband med en renovering. Priset: ungefär 100 000 kronor.

Vad har ni installerat egentligen?

- Vi har ett system från Dimintell som vi styr genom en huvudpanel i  köket. Utöver det har vi en tryckknapp i varje rum. Vi installerade  alltihop i samband med att vi började renovera huset för två år sedan.  Vi hade ingen tanke på det här från början, men fick tipset på en  villamässa och tyckte det verkade bra. Nu efteråt är vi jättenöjda. Vi  hade garanterat ångrat oss om vi inte slagit till.

Vad använder ni systemet till mest?

- Vi styr ljus och elektronik. För oss är det smidigt att kunna tända  och släcka lamporna från vilken knapp vi vill och programmera om det  vid behov. Barnen uppskattar att de kan tända ljuset i badrummet redan  ute i korridoren. Och så har vi programmerat utebelysningen att tändas  och släckas vid vissa tider, oberoende av var solen står. Är vi borta en  längre period stänger vi av all elektricitet med en enda knapp, och det  är ju klimatsmart. Ingenting står och drar ström på standby då. Och  sedan har vi ju möjligheten att låta systemet repetera de två senaste  veckorna vad gäller belysning, hushållsapparater och elektronik. Det  blir en extra trygghet, för då ser det ju ut som om vi är hemma när vi  är bortresta. Vi kan koppla uppvärmningen till systemet också och  programmera olika temperaturer i varje rum, men det har vi inte gjort  än.

Blev allt som ni tänkte?

- Det blev jättebra, förutom att vi har alla lampor i hallen på samma  slinga, så vi kan inte styra lamporna där separat. Det hade vi kanske  gjort annorlunda i dag. Men i övrigt fungerar allt som det ska. Det är  väldigt bekvämt och praktiskt.

Är allting fullt utbyggt eller ska ni lägga till något?

- Det finns massor att lägga till, möjligheterna är stora. När vi har  renoverat klart om ett halvår ska vi gå igenom systemet och programmera  om och justera lite. Till exempel finns möjligheten att styra hela  systemet via mobilen, på distans. Vi har inte installerat tillägget som  behövs, men vi har gjort plats för det. Så det kanske vi går vidare med  framöver.

Hur stor var installationen och vad kostade den?

Vi har en enplansvilla på 240 kvadratmeter. Nu drog vi ju all ny el  samtidigt som vi installerade systemet, och eftersom det skedde  parallellt är det lite svårt att separera kostnaderna. Men  uppskattningsvis kostade det omkring 100 000 kronor.

 

 

TEXT AV: Jacob Härnqvist