Annons
EXPRESSEN.SE

Publicerad 8 okt 2013 17:30

Anna: "Jag inreder utan att fråga om lov"

<strong>Mönstrade väggar. </strong>Josef Franks tapet Paradiset pryder väggen i matrummet.

Mönstrade väggar. Josef Franks tapet Paradiset pryder väggen i matrummet.

1/4

<strong>Rött kök. </strong>På väggen i köket hänger Mikael Reuters affisch Mjölk.

Rött kök. På väggen i köket hänger Mikael Reuters affisch Mjölk.

2/4

<strong>Vardagsrum.</strong> På finhyllan samsas alltifrån gammalt porslin till leksaker.

Vardagsrum. På finhyllan samsas alltifrån gammalt porslin till leksaker.

3/4

<strong>Ny användning. </strong>I sovrummet får en gammal dörr agera sänggavel.

Ny användning. I sovrummet får en gammal dörr agera sänggavel.

4/4

Hemma hos illustratören Anna Ileby är vita väggar bannlysta. I hennes stora hus utanför Värnamo är det blommiga väggar, unika loppisfynd och massor av färg som gäller.

Hur ser det ut hemma hos dig?

- Det är väldigt stort! Vi har bott här lite mer än ett år och första månaden gjorde vi om fem av sju rum och bytte färg på alla luckorna i köket, så vi var effektiva minst sagt. Vi trivs bäst när det är mycket färg, mönster och en lekfull blandning av loppis och nytt. Att bo i ett hus med vita väggar var aldrig ett alternativ.

Vad föll du för när det gäller huset?

- Vi hyr huset, fast har fria händer, så det är nästan som vårt. Men det vi föll för var absolut den stora entrén med dubbeldörrar och en hall där man kan välja i vilket rum man vill gå in till. Jag älskar fortfarande att komma hem och mötas av det rummet.

Hur inreder du?

- Helt utan regler! Jag kan ta in vad som helst och ställa det i en hylla och göra det till något fint. Vi har väldigt mycket gamla brioleksaker i fin­hyllan, blandat med zebrakoppar och mumintroll. Allt med färg är välkommet, eller prickiga saker förstås.

Varifrån får du din inrednings- inspiration?

- Jag inreder på samma sätt som jag tecknar och klär mig, efter humör och utan att fråga om lov eller kolla hur någon annan gör. Mitt eget huvud räcker gott och väl som inspiration!

Vilket är ditt favoritställe i huset?

- Matrummet med Paradistapeten och det stora slagbordet vi hittade på vinden. Hade min man tillåtit hade jag haft alla mina målargrejer vid det där bordet och suttit där inne och målat hela dagarna. Men nu får jag snällt hålla mig i ateljén för att inte sprida ut mig alltför mycket.

Vad gör du helst när du är hemma?

- Pysslar med något i min ateljé, målar om en stol eller klär om en fåtölj. Jag har hela ateljén full av pågående projekt som jag gillar att fixa med när jag är hemma och har tid.

Har du något hemmaprojekt på gång?

- Vi har en loge som vi började rensa ur förra året. Där samlar vi gamla fåtöljer, kulörta lyktor och arméhjälmar i en salig blandning. När vi har fest är vi alltid på logen eftersom det är så mysigt där. Det är ett ständigt pågående projekt att hitta roliga och fina saker dit.

Hur ser en perfekt dag på landet ut?

- Då börjar vi med frukost i trädgården, under körsbärsträdet. Sen kommer våra kompisar ut så vi kan åka och bada, sjön ligger bara någon kilo­meter bort. Sedan grillar vi och sitter ute hela kvällen, och när det blir kallt flyttar vi in hela sällskapet till logen.