1 av 8: Omfamnar kulturen. "Vi ville hitta en plats där man är en del av den lokala kulturen, där man kan småsnacka med folk man träffar ute stan eller i det lokala bagereriet", säger Anders. Foto: Kristofer Sandberg
2 av 8: Kapellmästare Anders Berglund med Carola Häggqvist under Melodifestivalen 1992. Foto: Roger Tillberg
3 av 8: "När vi inte sover, eller jag jobbar med min musik, så tillbringar vi mesta tiden här ute på terrassen", säger Anders. Foto: Kristofer Sandberg
4 av 8: "Här har vi hittat vårt soliga paradis", säger Anders Berglund när han poserar med hustrun Christel vid skylten. Foto: Kristofer Sandberg
5 av 8: Mys i vardagsrummet i Casa Bergman på den spanska sydkusten med skön utsikt över Medelhavet. Foto: Kristofer Sandberg
6 av 8: Äter gärna ute. Köket är en viktig del i det vitkalkade stenhuset i Nerja. "Vi lagar en del mat här hemma, men med tanke på att staden har 400 restauranger och det är så billigt går vi ofta ut och äter middag", berättar Anders och Christel. Foto: Kristofer Sandberg
7 av 8: Morgonpromenad. Foto: Kristofer Sandberg
8 av 8: En plats att trivas på. Apelsinerna växer i närheten och finns alltid hemma att pressas till frukosten. Anders och Christel utanför det vitkalkade stenhuset i Nerja. "Här har vi hittat en plats där vi båda trivs". Foto: Kristofer Sandberg

Anders Berglund – så bor han på solkusten

NERJA. Han sitter på terrassen till sitt vitkalkade hus i Nerja på spanska Solkusten och funderar ut arrangemang till Jill Johnsons nya album. Anders Berglund och hustrun Christel har efter år av sökande hittat drömhuset på spanska sydkusten.

– Vi letade i Frankrike, Italien och Florida men när vi kom till Nerja föll alla bitar på plats, säger Anders Berglund.

I mer än tio år har Anders och Christel Berglund letat efter ett charmigt boende i ett klimat där solen skiner de flesta av årets dagar.De ville inte köpa lägenhet i något turistgetto där majoriteten är svenskar och engelsmän utan ett litet stenhus i en levande kultur.

För fyra år sedan hamnade man i Nerja, fem mil öster om Málaga, och det var kärlek vid första ögonkastet.

- Människan behöver sol, i synnerhet vi som bor uppe i norr, säger Anders som tillbringat större delen av sommaren i Nerja.

Livskvalitet

- Vi ville hitta en plats där man är en del av staden, där man morsar på bagaren eller damen i fiskståndet när man tar en sväng runt byn på morgonen. Nu bor vi här drygt fyra månader om året, det är livskvalitet, klimatet, maten och det sköna livet i den här lilla staden.

Anders Berglund kan utan överdrift kallas Sveriges mesta kapellmästare och arrangör. 15 Melodifestivaler blev det innan den nya tekniken med färdiginspelade bakgrunder tog över och orkestern fick lämna arenan.

Han är också en av få svenskar som legat etta på USA-listan. Anders spelade klaviatur i Blue Swede som hade en bamsehit i USA med "Hooked on a feeling". Jo, bandets sångare var förstås Björn Skifs.

I dag lyssnar Berglund mer på jazz men säger att han gillar nya svenska artister som Laleh, Miss Li och Amanda Jensen.

Och så jobbar han med Jill Johnsons nya album.

Sedan 14 år är Anders gift med flygvärdinnan Christel, tidigare Pettersson, som han träffade under en flight till New York.

Christel serverade kapellmästaren - och det sa klick.

Men allt var inte så enkelt. Anders var gift och hade två - om än vuxna - barn.

- När kärleken slår till är man försvarslös, har han tidigare sagt om mötet.

Trots sina 66 år har Anders knappast slagit av på takten, inte ens när han är nere i Nerja, och Christel som är 14 år yngre, jobbar vidare inom SAS.

- Jag jobbar på i princip som tidigare enda skillnaden är väl att jag nu vågar tacka nej till jobb som jag inte känner lika mycket för, försöker sats på det som är kul och där jag verkligen har något att ge.

Besök av Måns

Förutom att Anders tar fram olika arrangemang till Jills nya album med amerikanska klassiker så är han också i full färd med att förbereda höstens mångmiljonshow, Stjärnklart 2014.

Så det var kanske inte så konstigt att Måns Zelmerlöv kunde ses nere i Nerja för en dryg månad sedan.

- Årets turné är verkligen omfattande men också rolig att jobba med. I synnerhet som Jerry Williams är med, han skulle dra sig tillbaka, men kunde inte motstå höstens turné där han även ska sjunga duett med Miss Li. Och så finns förstås Måns Zelmerlöw, Sonja Aldén och Babben med i årets show.

Havsutsikt

I ett av de vitkalkade stenhusen som klättrar upp på kullarna bor Anders och Christel.Huset inklusive terrass är på drygt 100 kvadratmeter med utsikt över havet.

- Priset var väldigt förmånligt när vi köpte, men jag märker att priserna är på väg upp igen.

- Musiken flödar, jag kan arrangera och komponera i solskenet och jag behöver aldrig fundera på vädret, det regnar i princip inte alls mellan maj och oktober.

Musikjobb finns det gott om, givetvis har Anders inrett ett rum i huset för musiken.

- Jag har keyboard, gitarr och dator, mer behöver man inte i dag.

Ni har nära till en av Costa del Sols finaste stränder, och 1,5 timmes bilfärd till skidåkning upp i Sierra Nevada. Allt man som svensk kan önska sig när man flyttar söderut!

- Den här delen av Costa del Sol är mikroklimatiskt gynnad, 300 soldagar om året, sen har vi Sierre Leone ovanför oss. Man kan allstå leva badliv och sen ta sig upp i bergen och åka skidor.

- Men främsta anledningen till att vi föll för just den här byn var att vi sökte efter ett ställe där det fanns lokalbefolkning. Varken Christel eller jag ville hamna i ett svenskt turistområde utan bo där lokalbefolkningen finns, där man morsar på och byter några ord vid fruktstånden, på bageriet eller vid den lokala fiskemarknaden.

Spanskan är helt okej, säger Anders. Han lever på sin gamla skolspanska men försöker hela tiden bygga på med nya kurser.

Powerwalk på stranden

En vanlig dag i Nerja börjar med en lång powerwalk längs stranden före inköp i bageriet och frukost på terrassen. Sen väntar en del jobb i den lilla studion samtidigt som Christel jobbar med sina olika odlingar på terrassen.

- Christel har gröna fingrar och kan nu skörda sin egen mango.

Golf?

- Jag har försökt, men inte fastnat för det ännu. Men golfklubbor följde med huset när vi flyttade in så vi får se.

Det här är Anders

Namn: Anders Berglund

Ålder: 66.

Familj: Hustrun Christel, 52, två vuxna barn från tidigare äktenskap.

Bor: Stockholm och Nerja, Spanien. Sysslar med: Kapellmästare, dirigent, arrangör och musiker. Har även skrivit filmmusik och arrangerat musiken till flera kända musikaler

Mest känd för: USA-etta med Blue Swede, 14 Melodifestivaler, Så ska det låta och en rad turnéer och showpaket med svenska kända artister.

Lyssnar på: ”Just nu mest jazz, var på en jazzfestival i grannkommunen här förra veckan, annars lyssnar jag gärna på nya, svenska artister. Och så ser jag fram emot jazzplattan Tony Bennet spelar in med Lady Gaga.”

Aktuell: Planerar sin nästa turné. Höstens mångmiljonshow, Stjärnklart 2014 ska finslipas. Börjar snart spela in Jill Johnsons nya album som släpps i höst.

Anders 3 favoriter

Serranoskinkan

”Den hänger i köket. Skönt, man kan gå karva en bit när man känner för det.”

 

Egen mango

”Känns lyxigt att sin hemmaodlade mango.”

 

Apelsinpressen

”Apelsinerna smakar mycket, de kommer från regionen och är billiga. Vi dricker färskpressad apelsinjuice varje morgon.”

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Inspireras av Leva&Bo - just nu 6 nr för endast 99 kr. Köp nu!