Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa leva i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Allt vanligare med egen pool

Att skaffa swimmingpool blir allt populärare bland svenska villaägare. Första sommaren utan fastighetsskatt betyder poolfeber - trots att det kostar hundratusentals kronor att smälla upp en bassäng i trädgården.

FAKTA

SwimmingpoolOvanjordspoolen placeras på marken. Markpoolen grävs ner. Marklov behövs för schaktning. I undantagsfall krävs bygglov. Bygganmälan kan krävas om poolen ansluts till det allmänna vatten- och avloppsnätet. Byggnadsnämnden vet mer om detta.
För att undvika drunkningsolyckor föreslår Boverket av säkerhetsskäl ett staket som är minst 90 centimeter högt och som barn inte kan klättra på eller krypa under. En grind i ett sådant staket bör ha säkerhetsbeslag eller liknande så att små barn inte kan öppna den. En annan lösning är att täcka poolen med en presenning eller ett skyddsnät.

Källa: Boverket (TT)

Snacket om att den svenska ekonomin börjar gå sämre märks föga hos landets tillverkare av swimmingpooler. Än så länge har ingen av företagen som TT talat med sett att kunderna håller hårdare i plånboken. Tvärtom. Villaägarna drabbas ofta av poolfeber när sommaren nalkas och värmen ökar.

 - Man tar köpbeslutet när värmen finns. Att konjunkturen ska vända märks inte. Vi är i en positiv trend där man satsar på hemmet och vi har en medgång i branschen. Vi säljer bra, säger Magnus Holgersson, marknadschef på Folkpool.

Barnfamiljer

 Folkpool i Järna sålde förra året 796 pooler i Sverige. I år räknar företaget med att siffran ska öka med 10–15 procent till ungefär 900 pooler. Främsta målgruppen är barnfamiljer och huvuddelen av försäljningen sker söder om Dalälven. Bolagets mest sålda markpool är fyra gånger åtta meter och går lös på drygt 100 000 kronor.

 - Men då har du ingen extra utrustning utan bara precis vad du behöver. Sedan ska du ha den byggd och badklar. En bra tumregel är att det kostar ungefär lika mycket till att få poolen på plats som själva materialet kostar, säger Magnus Holgersson.

 Hos Poolkungen i Mölndal inleddes badåret i raketfart. Försäljningen var mycket högre än förväntat i januari och februari. Trycket är inte lika hårt just nu, men ägare Mats Hartelius är övertygad om att det blir nytt försäljningsrekord i år igen.

 - Jag gissar att vi kommer upp i närmare 300 pooler i år. Vi ökar hela tiden. Snittpoolen hos oss kostar omkring 150 000 kronor i material, säger Mats Hartelius.

Kan inte dra av för poolskötare

 Men att anställa en poolskötare för att hålla bassängen ren och sedan yrka på avdrag för hushållsnära tjänster är inte att tänka på. I alla fall inte så länge som det rör sig om en swimmingpool utomhus och arbetet är mer omfattande än att fiska upp några löv som ligger och skvalpar på vattenytan.

 - Nej, det går inte. Vad som avses med trädgårdsarbete är tydligt detaljerat i lagtexten, säger Pia Blank Törnroos på Skatteverket.

 

Av Annika Carpman