Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa leva i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Allt fler får böter av hyresvärden

Allt fler hyresvärdar kräver utflyttade hyresgäster på stora summor pengar efter flytten. Vanligast är att hyresvärden kräver pengar för dåligt utförd flyttstädningen, skriver Hem och Hyra.

Hyresvärdar har rätt att kräva utflyttade hyresgäster på pengar om flyttstädningen är dåligt utförd eller om lägenheten utsatts för onormalt stort slitage. Och alltfler hyresvärdar gör just detta, skriver tidningen Hem och Hyra.

 2004 vände sig 577 hyresgäster till Hyresgästföreningen efter att ha fått en sådan räkning, att jämföra med 1378 2007.

Flyttstädning ofta problem

 De flesta ärenden rör sig om flyttstädning. Hyresvärden eller den nya hyresgästen är inte nöjda med flyttstädningen, en städfirma kallas in och räkningen skickas till den tidigare hyresgästen.

 - Sådana här fall är svåra, eftersom beviset är bortstädat. Man kan bara resonera om rimligheten. Är det, till exempel, troligt att någon har glömt all städning, så att det verkligen behövs en total flyttstädning?, säger Jennifer Myrén, ärendehandläggare på Hyresgästföreningen.

 Det har också blivit vanligare att hyresvärdar skickar räkningar för onormalt slitage, vilket kan kosta upp till flera hundratusen kronor om det rör sig om kattkiss vilket kräver total sanering av lägenheten.

Generationsfråga

 Jan- Erik Falkhäll på Hyresgästföreningen tror att hyresvärdarna blivit hårdare i sina bedömningar, men tror också det kan vara en generationsfråga, skriver Hem och Hyra.

 - När jag är ute och kollar är det vanligt att unga har slarvat med flyttstädningen. Dessutom har de mousse i håret och skyddar inte väggen vid sängen så fettfläckar på tapeten har blivit vanligare, säger Jan-Erik Falkhäll till Hem och Hyra.