1 av 3: På USA:s nationaldag den fjärde juli äts ofta grillat. En typisk aktivitet är utflykter med familjen. I många städer är det parader med orkestrar och flaggor. Foto: Colourbox
2 av 3: Amerikanarna är stolta och firar genom en helgdag. De flest affärerna är stängda på nationaldagen. Foto: Colourbox
3 av 3: I New York anordnas ett jättefyrverkeri med 40 000 fyrverkeripjäsar. Foto: Colourbox, Dvukhimenna Nataliya

Allt du måste veta om USA:s nationaldag 4 juli

4 juli, USA:s nationaldag, firas alltid storslaget.

Firandet av nationaldagen pågår under en hel vecka.

Här får du veta allt du behöver om den amerikanska nationaldagen.

1. Fourth of July – största firarhelgen

Den amerikanska nationaldagen, fourth of July, är helgdagen framför andra för de allra flesta amerikaner – ungefär som om vi svenskar skulle fira midsommar, nyårsafton och nationaldagen (6 juni) i en och samma högtid. Fourth of July-firandet pågår i en veckas tid så att alla ska hinna fira ordentligt.

 

LÄS OCKSÅ: Därför firar vi Sveriges nationaldag

2. USA blev självständigt

Dagen firas till minne av när 13 brittiska kolonier i Nordamerika förklarade sig självständiga från Storbritannien. Det skedde den 4 juli 1776 i och med att USA:s självständighetsförklaring - skriven framför allt av Thomas Jefferson – godkändes av den så kallade kontinentala kongressen i Philadelphia.

3. Philadelphia firade först

I Philadelphia firades också, 1777, nationaldagen för första gången. I firandet ingick bland annat 13 salutskott (ett för vardera fri stat), patriotiska tal, fyrverkerier och parader. Festligt värre för sin tid. Dessutom hölls en officiell middag för medlemmarna i kontinentalkongressen. Fartygen i hamnen dekorerades i flaggfärgerna rött, vitt och blått.

 

LÄS OCKSÅ: Så fixar du sommarstilen på torpet

 

Foto: Colourbox, Dvukhimenna Nataliya


4. Fyrverkerier på fjärde juli

Dagens firande av den amerikanska nationaldagen innehåller flera inslag från det första firandet 1777, som talen och paraderna. Fyrverkerierna är dock betydligt häftigare. I New York arrangeras en jättelik fyrverkerishow. 40 000 fyrverkeripjäser skjuts i väg och briserar under 25 minuter. Tre miljoner människor brukar komma för att beskåda den spektakulära prakten på plats. Den tv-sänds också.

5. Fest och ha roligt tillsammans

Bland andra inslag i det moderna firandet av nationaldagen finns att ha släktträffar, familjeutflykter och ordna picknick, dessutom gå på baseballmatcher och konserter. Att umgås och roa sig tillsammans är centralt i nationaldagsfirandet.

6. Grillat är populärt på fjärde juli

En populär syssla på nationaldagen är att äta gott på stora barbecues, grillfester. En typisk sådan innehåller revbensspjäll med bbq-sås, hamburgare med coleslaw, chicken cajun med grillade grönsaker, grillade majskolvar med hickorysmör, köttfärspaj och kaliforniasallad med vallmodressing. Barbecues är också populärt bland svenska fourth of July-firare.

 

Foto: Colourbox

 

LÄS OCKSÅ: Så grillar du hamburgare – american style

7. Affärer stängda 4 juli

Nationaldagen är en av årets få dagar i USA då många affärer håller stängt. Även banker, postkontor och – förstås – skolor är stängda. Öppna däremot – om än i begränsad omfattning – är många museer. Kan vara bra för turister, som inte vill dras med i firandet, att veta.

8. Stolthet över nationen

I USA är man otroligt stolt på fjärde juli. Här firar många städer med färggranna parader med blåsorkester och flaggor.

9. 4 juli är betald helgdag

1870 beslutade USA:s kongress att göra nationaldagen till en allmän helgdag. Dock obetald. Det dröjde 68 år – till 1938 – innan kongressen tog ett nytt beslut och bestämde att den lediga nationaldagen skulle betalas. Till mångas glädje får förmodas och ytterligare ett skäl till att fira.

 

Källor: www.usa.se. boatpastor.se, so-rummet.se, sv.wikipedia.org.

 

LÄS OCKSÅ:

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Inspireras av Leva&Bo - just nu 6 nr för endast 99 kr. Köp nu!