Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Leva & bo i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator
1 AV 2
Ordet ”rut” står för rengöring, underhåll och tvätt.
Foto: Shutterstock
2 AV 2
Rutavdrag gäller alla som är över 18 år (beskattningsåret räknas), och har en beskattningsbar inkomst i Sverige. Den har rätt att göra avdrag för hushållsnära tjänster.
Foto: Thinkstock

Allt du behöver veta om rutavdrag

Rutavdrag – vad är det egentligen? Och hur fungerar det?

Från och med nästa år kommer regler för rut att ändras.

Men inte för pensionärer över 65 år, där gäller det gamla.

Här får du veta allt du behöver för att nyttja rutavdraget till max!

1. Vad är rutavdrag?

Ordet ”rut” står för rengöring, underhåll och tvätt. Alla som är över 18 år (beskattningsåret räknas), och har en beskattningsbar inkomst i Sverige har rätt att göra avdrag för hushållsnära tjänster. För den som endast betalar kommunal fastighetsavgift i Sverige medges normalt inte skattereduktion.

 

LÄS OCKSÅ: Här är allt du behöver veta om rotavdrag

 

2. Var får man göra rut?

Arbetet måste vara utfört i bostaden som köparen eller köparens föräldrar använder och bor i. Som bostad räknas hyreslägenhet, bostadsrättslägenhet, villa, radhus, fritidshus, garage, attefallshus, förråd, tvättstuga eller friggebod. Observera att den som utför arbetet inte får vara närstående till köparen.

 

3. Hushållsnära tjänster

Till hushållsnära tjänster räknas städning, tvättning, barnpassning, omsorgstjänster och enklare arbete i trägården (ex gräsklippning, snöskottning) som man då med rut får göra avdrag på skatten för. Avdrag ges enbart på arbetskostnad, inte material- och resekostander. Om bidrag ges från stat eller kommun till del av arbetskostnaden får inget avdrag göras.

 

4. Pig-debatt

Rut-avdraget infördes av den borgerliga alliansen den 1/7 2007. Debatten, som kallades pigdebatten, var het och många menade att det var en återgång till tjänstefolket i början på 1900-talet.

 

5. Fakturamodellen

Från och med den 1 juli 2009 har man förenklat med den så kallade ”fakturamodellen”. Man betalar då hälften av arbetskostnaden till den som utför arbetet. Den personen/företaget måste ha en F-skattesedel och får efter arbetets slut begära resten av ersättningen av Skatteverket. Tänk på att avdraget är preliminärt. Det är först när din inkomstdeklaration för avdraget är beslutad som du får avdraget fastställt.

 

LÄS OCKSÅ: 10 myter du hört om städning

 

6. Hur mycket?

Man kan fram till och med årsskiftet få upp till 50 000 kronor i skattereduktion, är man två blir maxavdraget 100 000 kronor. Notera att avdraget aldrig kan bli större än det belopp som man betalar i slutlig skatt.

 

7. Ändrad kostnad

Från och med 1 januari 2016 gäller max 25 000 kronor i minskad skatt, vilket innebär att två personer kan dra av rut-kostnader med 50 000 kronor. Dock kommer pensionärer över 65 år att få fortsätta använda sig av den gamla modellen med det högre avdraget eftersom man anser att de kan ha ett förhöjt behov av hushållsarbete.

 

8. Inte pool och mat

Även matlagning och poolrengöring utomhus försvinner efter årsskiftet. ”Matlagning tas bort ur rut-avdraget då det kommit att omfatta avancerad matlagning utförd av professionella kockar och anlitande av bartenders”, skriver regeringen på sin hemsida. Finansminister Magdalena Andersson har också nämnt anställning av hembiträden som orsak.

 

9. Icke godkända tjänster

Tjänster som inte ger rätt till avdrag är bland annat barnkalas, catering, djurpassning, fastighetstillsyn, flytthjälp, kemtvätt, privatlärare och taktvätt. Läxhjälp togs bort får hushållsnära tjänster den 1/8 2015.

 

10. Få hjälp

På Skatteverkets hemsida kan du se hur mycket avdrag du har utnyttjat tidigare. Du kan även räkna ut hur mycket rutavdrag du kan ha rätt till genom deras beräkningstjänst ”Uppskatta ditt rot- och rutavdrag”. På deras sida står också tydligt vilka tjänster som gäller och inte gäller för rut ifall man är osäker.

 

11. Ökade skatteintäkter

Begränsningarna av rutavdraget (och den sänkta subventionsgraden för rotavdrag) innebär en förstärkning av de offentliga finanserna. Enligt regeringen beräknas förändringen öka skatteintäkterna med 5,77 miljarder kronor 2016.

 

Källa: Rutavdrag.se, Abouttime.se, Skatteverket.se, Regeringen.se, Riksdagen.se

 

LÄS OCKSÅ: Nytt rotavdrag gör det svårt att få tag i hantverkare