All den här designen är svensk


Foto: Foto: Gustafson Göran

 

Skiftnyckeln

Johan Petter Johansson var vallpojken och eldaren som uppfann både rörtången och skiftnyckeln. Efter militärtjänstgöring och tre års praktik på Munktells mekaniska verkstad i Eskilstuna beslutade han sig för att emigrera till USA. Men han fick ett jobberbjudande han inte kunde tacka nej till, så han beslutade sig för att stanna.

 Det blev tre världskända föremål som lämnade Johanssons ritbord i Enköping, 1888 rörtången, och 1892 skiftnyckeln.

 1909 tröttnade hustrun på J  P Johanssons eviga grävande med smutsiga fingrar i sockerskålen, så han kom på sockertången. 

 

Foto: Foto: - -

 

Röda Clara

Röda Clara, från Nilsjohan, har tillverkats i flera utseenden och i förvånansvärt många färger. Den var konservöppnaren alla hade. Formgivare: Sigvard Bernadotte.

 

 

Florapaketet

Carl-Arne Breger har förutom knapptelefonen formgivit margarinasken Flora (1972). 

 

 

Explorer

Explorer vodka, med varunummer 3 i Systembolagets sortiment, fick sitt vikinga-skepp och en ny form under 1950-talet av formprinsen 

 Sigvard Bernadotte. 

 

 

Knapptelefonen

Sverige hade använt samma telefonmodell med nummerskiva i 40 år när den första knapptelefonen presenterades 1975. Carl-Arne Breger var pappan till den nya moderna telefonen. Den hade utbytbar kåpa i många färger, samt extraknappar som utlovade massor av spännande funktioner i den nya telefonvärlden.

 

Foto: Foto: Littorin Anna

 

Stringhyllan

Det här var hyllan som kunde växa med sin ägare. Skruva upp de inplastade metallkonsolerna, och sätt dit hyllplanen. Ville man ha fler hyllor var det bara att skaffa fler konsoler och hyllplan. Hyllans namn kom från skaparna, det äkta paret Nisse och Kajsa Strinning. Hyllan ritades 1949 till en tävling arrangerad av Bonniers folkbibliotek.

 

 

Mora-kniven

Svenskt stål och falurött handtag, ibland i björk. Ingen verktygslåda är komplett utan 

 en morakniv.

 1912 grundade Krång Johan Eriksson företaget K J Eriksson och startade tillverkningen av morakniven. 

 Trots anor från 1600-talet är morakniven ett hårt skyddat varumärke. Så sent som förra månaden stämde tillverkaren Mora of Sweden ett konkurrerande företag för plagiat när konkurrenten försökt sälja en Kinatillverkad morakniv i Sverige.

 

 

5-kronan

Sigurd Persson (1914–2003) räknas som en av 1900-talets stora svenska silversmeder. Han har han gjort sig känd för sina strama raka silverföremål. För-utom 5-kronan har bland annat skapat bestickserien Servus.

 

 

Pilaster

John Kandells geniala bokhylla från 1989 föddes ur ett berg av böcker och ingen plats.

 Kandell bestämde sig för att konstruera en mycket smal hylla där böckerna kunde staplas upp till taket.

 Pilaster har plagierats i ett stort antal modeller.

 

 

Coca-Cola-flaskan

 Världens mest kända flaska är gjord av en svensk. Alexander Samuelson (1862–1934) arbetade på Surte glasbruk när han som 21-åring emigrerade till USA. 

 1915 var han chef för Chapman root bottling company när han fick patent på Coca-Cola-flaskan. Den är formgiven för att likna en kakao-böna och från början var den bukigare än den är i dag. Flaskan var greppvänlig och konstruerad så att glaset inte skulle splittras om den tappades i golvet. Flaskan fanns 

 tidigare också i blått och grönt glas.